”Ținutul Momârlanilor” – rută cultural-turistică locală, parte din viitorul orașului turistic Uricani

Home Administrație ”Ținutul Momârlanilor” – rută cultural-turistică locală, parte din viitorul orașului turistic Uricani
”Ținutul Momârlanilor” – rută cultural-turistică locală, parte din viitorul orașului turistic Uricani

Pentru autoritățile locale din orașul Uricani este, de pe acum, cât se poate de clar faptul că viitorul acestei comunități este dependent de modul în care va putea fi exploata potențialul uriaș pe care arealul acestei localități îl are în ceea ce privește dezvoltarea turismului. Aceasta este de altfel și convingerea primarului Dănuț Buhăescu, care-și propune să obțină pentru orașul Uricani și statutul oficial de stațiune turistică. ”Continuăm demersurile noastre pentru a transforma orașul Uricani într-un oraș turistic, cu adevărat demn de statutul său de principală poartă de intrare în Munții Retezat. Am depus documentațiile necesare la ministerul de resort și am obținut brevetul pentru înregistrarea mărcii ”Uricani-Poartă de intrare în Retezat”. Avem deja configurată una din cele mai bogate oferte privind traseele de turism montan pedestru, una din cele mai ofertante trasee de cicloturism ș.a.m.d. Și nu ne oprim aici !”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Dincolo însă de aspectele de natură organizatorică, autoritățile de la Uricani știu deja că zestrea geografică pe care o are această așezare este una prețioasă, ce poate fi valorificată la potențial maxim, așa cum știu la fel de bine că Uricaniul are oportunitatea de a valorifica și o zestre a tradițiilor și foclorului care face din zonele rurale ale acestui oraș, împreună cu cele similare de la nivelul întregii Văi a Jiului, un ținut cultural unic în țară și în lume: Ținutul Momârlanilor.

Pornind de la acest prețios ”capital” autoritățile locale de la Uricani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al orașului Uricani au aplicat pentru includerea rutei cultural-turistice denumită ”Ținutul Momârlanilor”, în Planul Național al Rutelor Turistice Locale, gestionat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Astfel, ruta cultural-turistică ”Ținutul Momârlanilor” face de pe acum parte din cele 14 rute cultural-turistice locale din România susținute și promovate în rețeaua națională de turism. ”Având în vedere experiența dobândită și luând în considerare importanța dezvoltării produselor turistice pentru satisfacerea nevoilor, cerințelor, așteptărilor turiștilor și creșterea competitivității sectorului, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a luat în considerare și înregistrat în sistemul voluntar de „recunoaștere” a Rutelor Cultural Turistice, a rutei propuse de Primăria orașului Uricani și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Uricani, respectiv ”Ținutul Momârlanilor” – rută cultural – turistică locală”, se arată într-un document postat pe situl oficial al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

În opinia reprezentanților Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al orașului Uricani, efectele pozitive pe care le poate avea includerea în planul național al rutelor turistice a proiectului ”Ținutul Momârlanilor”, dezvoltat de autoritățile locale de la Uricani contau în:

  • punerea în valoare a obiectivelor culturale, de artă, a moştenirii istorice;
  • prezentarea și promovarea potențialului turistic natural;
  • dezvoltarea turismului şi stimularea dezvoltării economice şi sociale locale;
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța culturală a zonei Depresiunea Petroșani – Valea Jiului – Ținutul Momârlanilor;
  • realizarea unui cadru de cooperare cultural – turistică între localitățile prin care trec aceste rute;
  • dezvoltarea durabilă a localităților străbătute de rute;
  • creșterea circulației turistice în Depresiunea Petroșani – Valea Jiului – Ținutul Momârlanilor;
  • promovarea patrimoniului material și imaterial;
  • dezvoltarea relațiilor de colaborare între entitățile cu activități în sectorul turistic, dar și a sectoarelor ce sprijină activitatea turistică.

De menționat este faptul că acest proiect turistic nu este unul singular. Primăria Uricani și CNIPT Uricani au promovat și un alt traseu tematic, intitulat ”Drumul haiducului Neag”, care a fost cuprins în Planul Național al Rutelor cultural-turistice Dezvoltate pe Plan Regional, alături de alte 16 proiecte de acest fel. ”Sunt câțiva pași importanți pe care deja am reușit să-i facem în drumul nostru pentru dezvoltarea turismului în orașul Uricani, pentru că avem convingerea că acest sector de activitate este cel care va marca următoarea perioadă de dezvoltare a orașului nostru. Mai avem în plan multe lucruri, despre care vom avea însă ocazia să vorbim mai mult atunci când se vor contura și oportunitățile certe de finanțare a proiectelor noastre. Cert este că noi, administrația locală, nu stăm pe loc, ci ne gândim permanent la ce și cum trebuie să facem pentru a merge înainte. Și pentru a face din orașul nostru ceea ce mulți turiști care vin aici spun că deja avem: un colț de Rai!”, a mai spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.