Centrul de zi al Asociației ”Salvați copiii” din Petrila s-a redeschis în prezența unor oficialități importante, dar adevăratul erou al evenimentului este Valeria Popescu

Home Stiri la zi Centrul de zi al Asociației ”Salvați copiii” din Petrila s-a redeschis în prezența unor oficialități importante, dar adevăratul erou al evenimentului este Valeria Popescu
Centrul de zi al Asociației ”Salvați copiii” din Petrila s-a redeschis în prezența unor oficialități importante, dar adevăratul erou al evenimentului este Valeria Popescu

Redeschiderea centrului de zi administrat de Asociația ”Salvați copiii” la Petrila, după ce acesta a beneficiat în ultimii ani de importante investiții în modernizarea și extinderea spațiului, realizate cu sprijinul companiei Hornbach și al Primăriei orașului Petrila, s-a bucurat de oaspeți se seamă, alături de inimosul colectiv de aici fiind prezenți la acest eveniment: Raluca Turcan – ministrul Muncii și Protecției Sociale, Florina Cherecheș – președintele Agenției Naționale pentru Protecția Copilului (ANDPDCA), Gabriela Alexandrescu – președintele Asociației ”Salvați copiii” din România, Petru Călin Marian – prefectul județului Hunedoara, Vasile Jurca – primarul orașului Petrila, Vetuța Stănescu – deputat, Lucica Muntean – senator, Vasile Potecă – senator ș.a.

Evenimentul găzduit de această asociație al cărei rol în comunitatea petrileană a fost unul esențial și cu adevărat salvator pentru câteva mii de copii, în ultimele două decenii, a avut o dublă semnificație. Una oficială, care marchează redeschiderea activității centrului de zi de la Petrila după finalizarea lucrărilor de renovare și extindere și o alta, emoțională, prilejuită de momentul în care, după 23 de ani petrecuți în fruntea Asociației ”Salvați copiii” din orașul Petrila, Valeria Popescu a predat ștafeta conducerii acestei organizații unui alt președinte, Ivona Bădulescu. Chiar dacă acest moment a trecut oarecum în plan secund, pentru comunitatea petrileană și nu numai este cât se poate de clar faptul că Valeriei Popescu i se cuvine cu prisosință calificativul de ”om al zilei” și cu acest prilej. Fie și pentru simplul fapt că fără munca, pasiunea și dăruirea Valeriei Popescu, cea care a mobilizat o întreagă echipă, o întreagă comunitate și foarte mulți oameni de bine din țară, ministrul Muncii, Raluca Turcan nu ar fi avut astăzi vreun motiv să concluzioneze că activitatea Centrului de zi ”Salvați copiii” de la Petrila este un model de bune practici pentru tot ceea ce înseamnă servicii social-educaționale pentru copiii din România.

”Am participat astăzi cu bucurie la redeschiderea acestui centru, un exemplu de bune practici prin serviciile integrate pe care le oferă, prin rezultate și prin energiile pe care le reunește, în beneficiul celor aflați în nevoie, din partea autorităților locale, a societății civile și a companiilor. Mi-aș dori ca, în scurt timp, statul să poată oferi servicii de tipul celor furnizate în acest Centru de zi din Petrila. Nu ca o excepție de la regulă, ci ca un pilon important al sprijinului pe care suntem datori să îl oferim celor care au nevoie de el. Campania națională dedicată persoanelor vulnerabile pe care am derulat-o recent prin ANOFM și ANPIS, a relevat faptul că statul nu oferă sprijin centrat pe nevoi și că asistența socială în România nu este nici suficient de substanțială, nici suficient de profesionistă pentru a furniza servicii la nivelul celor din țările Uniunii Europene. În zona Valea Jiului, de pildă, avem 32 de servicii sociale: 14 publice și 18 private. Dintre aceste 32 de servicii sociale, 21 sunt dedicate copiilor și familiei. Din cele 14 centre de zi, numărul celor publice este încă foarte mic. Centrul de zi pentru copiii din familii aflate în dificultate susținut de Organizația Salvați Copiii la Petrila a ajutat 2 400 de copii să își continue educația. Mai mult, o parte dintre aceștia sunt premianți, au absolvit liceul sau chiar facultatea”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

În urma vizitei de la Petrila, ministrul Raluca Turcan a precizat că își propune o schimbare radicală de abordare și de conținut în ceea ce privește serviciile sociale, convinsă fiind că trebuie să ieșim din acea ”zonă de confort” a sumelor simbolice date de stat drept ajutor social, argumentând că dacă vrem să scoatem din sărăcie familii și mai ales copii, sprijinul trebuie să fie țintit și consistent. În urmă cu 23 de ani, atunci când Valeria Popescu a înțeles că e nevoie de acțiune dacă vrem cu adevărat să salvăm copiii afectați de problemele sociale și economice ale zonei, care pe mulți i-au lăsat fără părinți și fără bucurii și fără speranță, a găsit în Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației ”Salvați copiii” din România un aliat al cărui sprijin a fost determinant în construirea acestui proiect. Aici, la Centrul de zi ”Salvați copiii” de la Petrila, de-a lungul celor 18 ani de activitate efectivă, Valeria Popescu a fost pentru câteva mii de copii o adevărată mamă, așa cum toți ceilalți membrii ai echipei le-au fost copiilor o veritabilă familie. ”Când am pornit la drum, nici nu vă imaginați ce probleme măcinau sufletele acestor copii. Poate părea incredibil, însă alături de noi unii au descoperit cum se mănâncă și ce gust are o portocală. Alții au descoperit ce înseamnă să câștigi un premiu sau să obții o diplomă, au aflat cum e să poți pleca într-o vacanță la mare. Unii au reușit din nou, după ani de tristețe, să zâmbească iar cu toții au devenit, în timp, o mare și frumoasă familie. Asta este de fapt ceea ce ne-a dat puterea de a merge înainte în scopul nostru de a salva copiii. Și am fost puternici pentru că am avut de partea noastră comunitatea și pentru că am avut-o mereu alături de noi pe Gabriela Alexandrescu, cea care ne-a ținut de mână, care nu ne-a lăsat și nu ne lasă niciodată când simțim că e greu”, spune Valeria Popescu.

”În deschiderea centrului de zi din Petrila am pus, acum 22 de ani, dorința imensă de a face o diferență notabilă în viața copiilor din familii fără posibilități, pentru care educația era doar un basm frumos și inaccesibil. Astăzi mă bucur să vă anunț că centrul a fost renovat, extins, și că își continuă cu succes misiunea de a transforma copiii vulnerabili în copii cu visuri mărețe”, spune, la rândul său, Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației ”Salvați copii” din România.

Satisfacția tuturor este cu atât mai mare cu cât toate aceste eforturi s-au dovedit a nu fi în zadar. După 18 ani de activitate, printre cele mai importante rezultate ale centrului de zi de la Petrila se numără peste 330 de premianți, 70 de absolvenți cu studii medii și 16 absolvenți de studii superioare din rândul copiilor proveniți din familii aflate în dificultate. Cel mai important însă este că peste 2400 de copii au înțeles aici că nu sunt abandonați, au învățat ce înseamnă o familie și să ai prieteni de nădejde.

Pentru că în comunitățile din Valea Jiului încă mai există, din nefericire, mulți copii care au nevoie de acest ajutor, activitatea Centrului de zi ”Salvați copiii” continuă. În prezent, aproximativ 150 de copii vin aici în fiecare zi, pentru că știu că aici găsesc speranță, găsesc sprijin, găsesc ajutor și, mai ales, găsesc o familie. Așa cum tot aici știu că o regăsesc, zi de zi, pe doamna Valeria Popescu, omul în care au încredere ca într-o mamă. Mulți s-au speriat puțin când au aflat că ”mama Valeria” a ajuns la vârsta pensionării, dar apoi au aflat și vestea bună, chiar de la aceasta: ”Este adevărat că am predat ștafeta, dar stați așa, că nu plec ! Deja am semnat un contract de voluntariat cu Asociația ”Salvați copiii” din Petrila, unde încă mai avem atâta treabă de făcut !”

Iată, așadar, de ce, după o zi cu atâtea persoane importante care au venit la redeschiderea Centrului de zi ”Salvați copiii” de la Petrila, de fapt, eroul zilei a fost ”mama Valeria”, Valeria Popescu, omul datorită căreia organizația este acum apreciată de ministrul Muncii drept model de bune practici în domeniul asistenței sociale pentru copii pentru întreaga țară. Un om în fața căreia ne înclinăm cu toții, din respect și admirație.