Pandemia de coronavirus a mai făcut o victimă în rândul medicilor aflați în prima linie a luptei cu virusul Covid-19, îndoliind comunitatea medicală din județul Hunedoara.
De această dată este vorba despre apreciatul medic radiolog dr. Lidia Dobrei care a pierdut bătălia cu boala și s-a stins pe un pat de spital, după ce, timp de 18 ani, a desfăşurat o activitate laborioasă şi a ajutat spitalele din Călan, Petroşani, Haţeg, Orăştie, Hunedoara şi Deva, căminele de bătrâni din Brănişca şi Geoagiu, ONG-uri, precum şi mii de bolnavi, conform evidenţelor asociaţiei Umanitare „Monyque şi Evelynne” din Călan, pe care a fondat-o și a condus-o.
Lidia Dobrei s-a născut la 12 ianuarie 1954, în localitatea Roşia Nouă, judeţul Arad, a absolvit Facultatea de Medicină Generală Timişoara în anul 1980, din 2003 a fost doctor în ştiinţe medicale. Și-a desfasurat activitatea ca medic primar radiolog la Centrul de Sănătate din Călan.
Stagiatura a efectuat-o la Spitalul Municipal Hunedoara, între anii 1984-1986 fiind şi medic secundar radiolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Între anii 1988 şi 2008 a efectuat numeroase cursuri de specializare în radiologie, în metode de diagnosticare şi ultrasonografie generală. A făcut stagii de documentare doctorat în San Francisco, Seatle, Portland, Ohio – SUA şi Berlin – Germania.
Dr. Lidia Dobrei a fost și preşedinta Asociaţiei Umanitare „Monyque şi Evelynne” din Călan, membră a Societăţii Naţionale şi Internaţionale a Medicilor Creştini şi preşedinta Filialei Călan a Crucii Roşii. Asociaţia Umanitară „Monyque şi Evelynne” s-a înfiinţat în anul 1992 şi sub directa îndrumare a Lidiei Dobrei s-a ocupat de primirea, depozitarea şi distribuirea gratuită de medicamente, materiale şi aparatură medicală tuturor persoanelor fizice şi juridice care au nevoie de acestea.
Pentru o lungă perioadă de timp, din anul 2004, până în 2016, dr. Lidia Dobrei a cochetat .și cu prima linie a vieții politice hunedorene, fiind membru de frunte al Organizației județene a PNL Hunedoara, consilier judeţean şi vicepreşedinte al Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, culte, cultură, sport, tineret, probleme de sănătate, protecţie socială, ale familiei şi copilului din cadrul CJH. A făcut parte, în același timp, din Comisia CJH pentru legătura cu ONG-urile, calitate în care s-a implicat într-o serie de activităţi care au contribuit la îmbunătăţirea imaginii consiliului judeţean şi rezolvarea unor probleme ale sistemului sanitar judeţean.
Pentru întreaga sa activitate în slujba oamenilor, a comunităţii hunedorene, Consiliul Judeţean Hunedoara a hotărât să-i acorde Lidiei Dobrei titlul de „Consilier de onoare” al judeţului. De altfel, conducerea Consiliului județean Hunedoara a anunțat că a primit cu multă tristețe vestea trecerii în neființă a dr. Lidia Dobrei. ”Profesionist desăvârșit, om cu principii frumoase de viață, de o omenie și bunătate cum rar întâlnim, dr. Lidia Dobrei a fost aleasă în demnitatea de consilier județean în trei legislaturi consecutive, înperioada 2004-2016. Consemnată ca fiind generatoare de echilibru, contribuția domniei sale în activitatea administrației județene va rămâne în amintirea tuturor ca o mărturie a preocupării constante pentru îmbunătățirea condițiilor de trai pentru hunedoreni. În aceste momente de grea încercare și suferință pentru familie, pentru prieteni și cei care au prețuit-o, transmitem sincere condoleanțe și aducem un ultim omagiu rugându-L pe Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul lângă cei drepți. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”, se arată în mesajul de condoleanțe transmis de către conducerea Consiliului Județean Hunedoara.
Comunitatea medicală hunedoreană, comunitatea politică dar și numeroși oameni simpli care au interacționat cu dr. Lidia Dobrei de-a lungul timpului regretă nespus trecerea prematură, fulgerătoare, a acesteia în eternitate. Dumnezeu să o odihnească în pace !