Eroii mineri ai celei mai mari tragedii din istoria mineritului românesc au fost comemorați la Lupeni

Home Stiri la zi Eroii mineri ai celei mai mari tragedii din istoria mineritului românesc au fost comemorați la Lupeni
Eroii mineri ai celei mai mari tragedii din istoria mineritului românesc au fost comemorați la Lupeni

Poate că timpul vindecă, așa cum se spune, rănile trecutului, însă amintirile dureroase care au marcat istoria celor aproape două secole de minerit în Valea Jiului rămân etern în amintirea noastră. Etern este (și trebuie să fie !) respectul față de minerii pentru care mina le-a fost deopotrivă viață și moarte, cărora le-a dat pâine, dar le-a devenit și mormânt.

Cu acest sentiment de adânc respect au fost omagiați și anul acesta cei 82 de truditori ai adâncurilor pentru care, în urmă cu 99 de ani, în miezul zilei de 27 aprilie 1922, sirenele sunau a moarte și a jale. Pentru că atunci, 82 de ortaci au fost scoși, pe brațe, bucăți, bucățele, din adâncul Minei Aurelia, iar lacrimile au ars obrajii Lupeniului. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, în urma acestei tragedii au rămas 62 de văduve și 124 de orfani, dar și infinite lacrimi de durere și amintiri tulburătoare. Tragedia avea să rămână în istoria, până astăzi, drept  cea mai mare tragedie minieră din toate timpurile în Valea Jiului și în întreaga țară. Atunci jalea a fost atât de mare, încât la Lupeni a venit însuși Regele Ferdinand I să îmbărbăteze văduvele și orfanii. Și, se spune, tot de atunci, din 27 aprilie 1922, Valea Jiului este cunoscută drept „Valea Plângerii”.

Deși de la această tragedie s-a scurs deja aproape un secol, memoria eroilor mineri care au căzut pe frontul cărbunelui a rămas încă vie în memoria oamenilor din municipiul Lupeni, numele lor fiind gravat pentru eternitate pe frontispiciul monumentului care le este închinat.

Acești eroi ai mineritului au fost comemorați și astăzi, 27 aprilie 2021, la monumentul care le este dedicat, monument ridicat în Cimitirul din Lupeni, chiar pe locul unde eroii mineri ai acestei triste tragedii își dorm somnul de veci. La comemorarea eroilor mineri din 1922, a fost efectuată o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori din partea reprezentanților administrației publice locale din municipiul Lupeni. La eveniment au participat primarul Lucian Resmeriță, dar și alți reprezentanți ai comunității locale care, prin acest gest, au dorit să aducă un omagiu eroilor căzuți în cea mai gravă tragedie din istoria mineritului românesc.

”Astăzi i-am comemorat pe cei 82 de eroi mineri care au pierit în cel mai tragic accident minier, accident care a avut loc în data de 27 aprilie 1922 la Mina Aurelia din Lupeni, cu aceeași credință că bunul Dumnezeu le-a asigurat acestor bravi eroi un loc binemeritat în Împărăția Cerurilor. Pentru că eroii nu mor niciodată ! Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.