Dialog pe mai multe niveluri al Comitetului Regiunilor pe tema Tranziției Juste

Home Stiri la zi Dialog pe mai multe niveluri al Comitetului Regiunilor pe tema Tranziției Juste
Dialog pe mai multe niveluri al Comitetului Regiunilor pe tema Tranziției Juste

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a participat miercuri, 28 aprilie, în calitate de membru supleant în Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene din partea Asociației Municipiilor din România, la cea de a treia întâlnire a Platformei pentru Tranziție Justă, prezidată de Juan Espadas Cejas Primar al orașului Sevilla, Spania.

La această întâlnire, desfășurată online, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a avut calitatea de speaker, fiind singurul reprezentant al României în cadrul acestui grup de lucru al Platformei pentru Tranziție Justă, în care județul Hunedoara este inclus.

Acesta a arătat că știm cu toții că Mecanismul pentru o Tranziție Justă se adresează regiunilor și sectoarelor cele mai afectate de tranziție, cum este și cazul regiunii Văii Jiului. Scopul acestui mecanism este acela de a realiza o tranziție justă pentru toți cetățenii, în spiritul celor spuse Președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen: “Avem nevoie de o tranziție justă pentru toți. Cred că ceea ce este bun pentru planeta noastră trebuie să fie bun pentru oamenii noștri, pentru regiunile noastre și pentru economia noastră. Vom asigura o tranziție justă pentru toți. Vom sprijini oamenii și regiunile cele mai afectate, printr-un noul fond de tranziție justă. Acesta este modelul european: noi suntem ambițioși și nu vom lăsa pe nimeni în urmă.

În opinia lui Tiberiu Iacob Ridzi, tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic trebuie să fie echitabilă din toate punctele de vedere. ”Utilizarea fondurilor va avea in centrul atenției OMUL și FAMILIA, asta însemnând o reconversie economică și socială echitabilă a acestor regiuni, care să creeze premisa unui trai decent și prosper, cu un mediu curat și sănătos pentru copiii noștri, pentru viitoarele generații”, a precizat primarul municipiului Petroșani în discursul său din cadrul acestui grup de lucru.

La întâlnire au fost dezbătute probleme legate de Mecanismul de Tranziție Justă, Fondul pentru o Tranziție Justă – care este principalul pilon în cadrul acestui mecanism, precum și aspecte legate de coordonarea elaborării planului de tranziție justă.

Referitor la elaborarea Planului Teritorial pentru Tranziție Justă, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a subliniat faptul că este necesară îmbunătățirea comunicării de la nivel central și județean, la nivel local și o colaborare mai strânsă a tuturor persoanelor implicate în acest proces.