Ce răspuns a primit un pensionar din Valea Jiului de la Casa de Pensii Hunedoara la o solicitare de recalculare a pensiei

Home Stiri la zi Ce răspuns a primit un pensionar din Valea Jiului de la Casa de Pensii Hunedoara la o solicitare de recalculare a pensiei
Ce răspuns a primit un pensionar din Valea Jiului de la Casa de Pensii Hunedoara la o solicitare de recalculare a pensiei

Domnul Petre Lungoci este un pensionar căruia nu-i sunt indiferente drepturile pe care le are și care nu ezită să-și caute dreptatea atunci când are, în favoarea sa, argumente legale care să-l îndemne să acționeze în această direcție. Nu întotdeauna însă, reprezentanți ai instituțiilor statului răspund cu același interes solicitărilor sale, ba mai mult se întâmplă și situații precum cea pe care Petre Lungoci ne-a semnalat-o prin intermediul unei scrisori deschide adresate Casei de Pensii Hunedoara, document pe care acesta l-a transmis și publicației noastre, cu rugămintea de a-i face loc în conținutul editorial. 

Așadar…

Pensionarul de la Casa Județeană de Pensii Hunedoara

La data de 20.04.2021 am solicitat Casei Județene de Pensii Hunedoara, printr-un e-mail, un răspuns la următoarea întrebare: dacă pensia se poate recalcula pe baza adeverințelor în care sunt prezentate, de către angajator, veniturile brute realizate asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat. 

Iată răspunsul primit: „Urmare a cererii formulată prin e-mail și înregistrată cu nr. 15718 din 21.04.2021, vă aducem la cunoștință că solicitarea dumneavoastră este generică, neputând fi formulat un răspuns care să conțină aspecte concrete. Așadar, vă recomandăm să reveniți cu o cerere către Casa Locală de Pensii Petroșani, instituție care are în gestiune dosarul de pensie al cărui titular sunteți, și în cuprinsul căreia să prezentați aspecte concrete referitoare la solicitarea dumneavoastră”. 

Ar fi fost foarte important un răspuns punctual, așa cum este și întrebarea, pentru cei cărora la determinarea punctajului mediu anual s-au folosit drepturile salariale consemnate în Carnetul de Muncă și nu veniturile brute de care au beneficiat efectiv și asupra cărora s-a achitat contribuția la asigurările sociale de stat.

De asemenea, răspunsul putea fi dat, neîndoielnic, în baza cunoașterii art.107,alin.(3) și art.2, lit.c), prevederi din Legea 263/2010, care se referă la stabilirea pensiei pe principiul contributivității, nicidecum să fie legat de dosarul celui care adresează întrebarea, indiferent cine ar fi acesta, pentru a i se „recomanda” să revină cu o cerere la instituția care-i gestionează dosarul de pensie. Este un fel de refuz care se ascunde sub masca unei tergiversări, pentru a fi purtat pe drumuri fără rost, potrivit expresiei de la „Anna la Caiafa”, care de cele mai multe ori nu se soluționează favorabil.

Este evidentă atitudinea bătăii de joc, de dispreț, față de pensionari, printr-un asemenea răspuns semnat atât de directorul executiv al Casei Județeane de Pensii Hunedoara cât și de cel care formulează/semnează răspunsul, nimeni altul decât tânărul pensionar încadrat ca expert superior în instituție și care încasează 49.238 lei/an venit salarial, pe lângă pensia de 80.592 lei, potrivit declarație de avere dată la 22.05.2020 pentru anul 2019.

Menționez faptul că nu este pentru prima dată când acest pensionar, expert superior al CJP Hunedoara, formulează astfel de răspunsuri după care le bagă sub nasul conducătorilor instituției pentru a le semna, punându-i pe aceștia în situații dificile. Spun asta pentru că și în 2018 când dl.Cătălin-Florin Olar (pe atunci directorul executiv al CJP Hunedoara) semnează un răspuns formulat/semnat de același expert superior, răspuns care nu se referă la cele două întrebări punctuale pe care le-am adresat. Exact ca și cum întrebi despre mere, iar răspunsul îți vine cu privire la prune.

Nu înțeleg de ce atâta ostilitate față de pensionari, buni contribuabili la bugetul statului, prin asemenea atitudini a unor funcționari publici care devin bogați din veniturile imense încasate de la bugetul statului, funcționari specialiști din cadrul celui mai contestat minister care luptă în permanență cu sutele de mii de cetățeni ce își revendică drepturile în instanțele de judecată.

Epilog, ca de la pensionar la pensionar :

Se pare că ați cam obosit, domnule Dronca Marius Paul, să dați un răspuns din funcția publică pe care o ocupați în prezent, unui pensionar cu mult mai în vârstă, pot spune, din generația părinților dvs, deși, nu demult, în jurul vârstei de 40 ani ați devenit pensionar.

Și o întrebare, tot așa, ca de la pensionar la pensionar:  Ce părere aveți de faptul că peste două milioane de pensionari români nu încasează pensii într-un an cât încasați dvs. într-o lună de la bugetul statului, pensie+salariu ?

Petre Lungoci