Duminica Tomii, sărbătoare de mare hram în comunitatea vulcănenilor de la Sohodol

Home Stiri la zi Duminica Tomii, sărbătoare de mare hram în comunitatea vulcănenilor de la Sohodol
Duminica Tomii, sărbătoare de mare hram în comunitatea vulcănenilor de la Sohodol

În comunitatea credincioșilor ortodocși din cartierul Sohodol al municipiului Vulcan, Duminica Tomii are o însemnătate aparte. Asta pentru că, potrivit tradiției, aceasta deschide în frumoasa zonă a Paroșenilor sezonul nedeilor momârlănești, dar mai ales pentru că sărbătoarea este dublată de hramul Bisericii ortodoxe din acest areal.

Anul acesta, din pricina restricțiilor încă necesare pentru înfrângerea pandemiei, nici aici, ca de altfel nicăieri în Valea Jiului, nu se poate vorbi despre organizarea nedeilor, însă din fericire, bunul Dumnezeu a rânduit în așa fel încât marile sărbători ale credinței să nu mai fie îngrădite. Acesta este motivul pentru care, la slujba de hram a bisericii ortodoxe din Sohodol ce poartă numele Sfântului Apostol Toma, slujbă rânduită la o săptămână după Sfintele Paști, în ziua cunoscută drept ”Duminica Tomii”, creștinii din comunitatea de la Sohodol au fost prezenți cu mic, cu mare. Acestora li s-a alăturat și Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan, bucuros la rândul său, că una din cele mai frumoase tradiții ale oamenilor de pe aceste meleaguri își urmează cursul firesc și-și regăsește binemeritatul loc în inimile oamenilor și în atitudinea acestora.

”Duminică Tomii este de când mă știu o mare sărbătoare pentru cetățenii din cartierul Sohodol. Și anul acesta a fost sărbătoare mare în cartierul din Paroșeni, pentru că aici, spre cinstea lor, oamenii duc tradiția mai departe, cu bucurie și credință în suflet. Mă bucur că m-au primit în mijlocul lor la ceas de sărbătoare, le mulțumesc pentru primirea deosebită și pentru faptul că, împreună, demonstrăm că vrem și știm să rămânem oameni. Îi asigur încă o dată, pe oamenii acestor locuri, ca de altfel pe toți vulcănenii, că le sunt alături și la ceas de bucurie, de distracție, cum le sunt alături și atunci când muncim pentru a face Vulcanul o casă comună în care să conviețuim cu plăcere”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Acesta a participat atât la slujba de hram a Bisericii ”Sf. Apostol Toma” din Sohodol ci, după datină, și la praznicul gazdelor, unde s-au ciocnit ouă roșii și s-au schimbat cuvinte frumoase între oamenii care fac cinste acestei frumoase comunități ale Vulcanului.

Cu acest prilej, locuitorii de aici nu au pierdut ocazia de a saluta, încă o dată, inițiativa primarului Cristian Merișanu care a demarat în această primăvară, un program de investiții publice ce are drept scop reabilitarea cartierului Sohodol.