Eveniment expozițional, vernisat vineri, 14 mai 2021, în holul stației CFR Petroșani

Home Cultură Eveniment expozițional, vernisat vineri, 14 mai 2021, în holul stației CFR Petroșani
Eveniment expozițional, vernisat vineri, 14 mai 2021, în holul stației CFR Petroșani
Gara din Petroșani devine, tot mai mult, un inedit reper cultural în Valea Jiului. Un astfel de eveniment, care-și propune să marcheze aniversarea celor 250 de ani de industrie la Reșița (1771-2021), fiind în același timp și un omagiu adus domnului Ioan Mato, fotograf și cineamator în cadrul cineclubului „Siderurgistul” din „Combinatul Siderurgic Reșița” urmează să aibă loc aici în a doua jumătate a lunii mai.
Astfel, vineri, 14 mai 2021, ora 12:00, în holul Stației CF Petroșani va avea loc vernisajul expoziția ”Aspecte din CSR – Combinatul Siderurgic Reșița”. Aceasta este o expoziție itinerantă care marchează 250 de ani de la debutul industriei în municipiul de pe Bârzava. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenților din Reșița în parteneriat cu Primăria Reșița, Muzeul Cineastului Amator și alături de Jancsi Mato, fiul fotografului Ioan Mato. „Prietenul nostru dintotdeauna (nu spun cuvinte mari) ne-a obișnuit să-l simțim mereu alături de noi în această atât de pasionată lume a cineamatorilor care nu cedează nimic atunci când este vorba de prima lor patimă, filmul. La Reșița, mai mult decât oriunde în altă parte, am întâlnit montaje literare ilustrate cu film tot datorită lui Ioan Mato, omul care știe că nimic din ceea ce a fost frumos filmat nu trebuie irosit sau păstrat în arhivă, ci trebuie arătat oamenilor cu orice prilej”, spune Ștefania Matcovschi în ”Curierul cineastului amator”.
Expoziția ”Aspecte din CSR” este una itinerantă, fiind deja prezentată la Reșița, Alba Iulia și Hunedoara. La Petroșani, expoziția este montată cu sprijinul CFR S.A. – Stația CFR Petroșani și al asociației Urban Lab Valea Jiului. Expoziția poate fi vizitată la cerere până vineri, 21 Mai 2021.