Cristian Resmeriță: ”Să ne mai mirăm că Strategia Văii Jiului nu are termene pe termen mediu și lung, când nu există încă un termen clar pentru noua disponibilizare din minerit ?”

Home Politică Cristian Resmeriță: ”Să ne mai mirăm că Strategia Văii Jiului nu are termene pe termen mediu și lung, când nu există încă un termen clar pentru noua disponibilizare din minerit ?”
Cristian Resmeriță: ”Să ne mai mirăm că Strategia Văii Jiului nu are termene pe termen mediu și lung, când nu există încă un termen clar pentru noua disponibilizare din minerit ?”

Draftul final al ”Strategiei de dezvoltare economică și socială a Văii Jiului pentru perioada 2021-2030”, document elaborat de consultantul angajat de Ministerul Investițiilor Europene și finanțat de Uniunea Europeană, se află în dezbatere publică, până pe data de 24 mai 2021. Acesta urmează să constituie elementul central al proiectelor pentru care comunitatea locală va putea atrage finanțare din Fondul pentru tranziție justă, instrumentul financiar dedicat sprijinirii zonelor carbonifere, pus la dispoziție a Uniunea Europeană.

Documentul, deși unul absolut necesar și unul la care s-a lucrat foarte mult, nu este însă în măsură să ofere foarte multe răspunsuri la așteptările pe care le au oamenii din aceste comunități. În opinia senatorului PSD de Valea Jiului, Cristian Resmeriță, o decizie în privinţa dezvoltării economice a Văii Jiului trebuie luată rapid de către autoritățile centrale, acesta considerând că în ceea ce privește autoritățile locale, acestea și-au făcut deja planul, dar aplicarea măsurilor propuse depinde doar de direcția și, mai ales, de sprijinul autorităților centrale.

Senatorul Cristian Resmeriță se teme însă că întârzierea luării unei astfel de decizii ascunde de fapt o altă formă de dezinteres sau de incompetență a actualei puteri față de regiunea Văii Jiului. Drept argument, parlamentarul aduce în atenție situația creată odată cu anunțarea unui nou val de disponibilizări în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, care deși a stârnit un important val de interes în rândul minerilor, i-a cam băgat pe aceștia în ceață. ”Atunci când vorbim despre o strategie de dezvoltare a unei zone cum este Valea Jiului, e nevoie nu doar de proiecte semnificative, ci și de soluții de finanțare și, mai ales, de termene clare de implementare a măsurilor propuse într-o astfel de strategie, ori tocmai acest lucru lipsește cu desăvârșire din noul draft propus de Ministerul Investițiilor Europene. Eu cred că Strategia trebuie să conțină obiective clare cu termene la fel de clare de îndeplinire, dar cine să le facă? Vă dau un exemplu: disponibilizarea demarată joia trecută la Complexul Energetic Hunedoara. Este evident că angajaţii de aici vor să fie disponibilizaţi, deoarece primesc bani, iar sumele vehiculate nu sunt de neglijat. De joia trecută se depun cereri, dar oamenii nu ştiu încă nici care va fi numărul maxim de persoane disponibilizate, nici ce criterii vor sta la baza disponibilizării, nici când vor intra pe cererile de preaviz şi nici când vor primi sumele oferite drept compensaţii. Practic, aproape 1000 de oameni vor pleca din sistem, dar nu avem niciun termen referitor la acţiunea respectivă, care va fi derulată pe o perioadă scurtă. Aşa că să ne mai mirăm că, în strategie, pe termen mediu şi lung, nu avem obiective şi termene clare?”, afirmă senatorul Cristian Resmeriță într-o declarație acordată ziarului ”Bursa”.

În opinia acestuia, soluțiile de dezvoltare a Văii Jiului propuse în documentul aflat acum în dezbatere publică nu răspund problemelor reale ale regiunii și nu oferă soluții clare și eficiente. Cristian Resmeriță apreciază că nici soluția reconversiei profesionale a angajaților din sectorul minier și nici dezvoltarea doar în sectorul turismului nu sunt în măsură să acopere problemele sociale și să stopeze depopularea zonei. ”Eu cred că nu locurile de muncă sunt o problemă în sine în Valea Jiului, ci mai degrabă cred că ceea ce lipsește este corelarea salariilor pentru cei care muncesc aici cu salariile de la nivel european. Eu spun că sunt locuri de muncă în Valea Jiului, însă oamenii din Valea Jiului nu mai vor să fie plătiţi cu salariul minim pe economie, în condiţiile în care preţurile la utilităţi şi la alimente sunt în creştere continuă. Nu se poate ca un simplu miner să câştige 2000 lei pe lună, în condiţiile în care în Capitală rar mai găseşti un astfel de salariu și pentru muncă necalificată. pe de altă parte, turismul, care este văzut ca o soluție pentru dezvoltarea Văii Jiului, nu poate să acopere în totalitate forța de muncă disponibilă. În aceste condiții, așa cum spunea, statul trebuie să intervină cu măsuri care să-i determine pe oameni să-și facă o viață decentă și un viitor în Valea Jiului”, consideră senatorul social-democrat Cristian Resmeriță.