Expoziție de fotografie dedicată jubileului de 250 de ani de industrie la Reșița, vernisată cu succes în Stația CFR Petroșani

Home Cultură Expoziție de fotografie dedicată jubileului de 250 de ani de industrie la Reșița, vernisată cu succes în Stația CFR Petroșani
Expoziție de fotografie dedicată jubileului de 250 de ani de industrie la Reșița, vernisată cu succes în Stația CFR Petroșani

În anul care marchează două secole și jumătate de la debutul avântului industrial care avea să-i dea identitatea, municipiul Reșița trece în prezent, asemeni Văii Jiului, printr-o perioadă de tranziție. Cu toate acestea, patrimoniul industrial al orașului în care a funcționat unul din marile combinate siderurgice ale țării, constituie o prețioasă ”carte de istorie” pe care oameni pasionați se străduie să o transforme într-o ”carte de vizită” prezentând-o oamenilor din întreaga țară.

În acest context se înscrie și expoziția itinerantă de fotografie intitulată ”Aspecte din CSR”, care prezintă câteva spectaculoase imagini din epoca de aur a Combinatului Siderurgic Reșița, realizate de regretatul artistul fotograf Ioan Mato, fotograf și cineamator care a activat în cadrul cineclubului „Siderurgistul” de la „Combinatul Siderurgic Reșița”. Scoase din arhiva Muzeului Cineastului Amator (un inedit, dar extrem de valoros spațiu cultural al Reșiței) de către Andrei Bălbărău și Ioana Ciolea sau chiar din arhiva personală a familiei Mato de către fiul artistului, Jancsi Mato, imaginile fascinante ce înfățișează aspecte din arhitectura industrială a CSR dar mai ales aspecte din munca siderurgiștilor, au fost urcate pe simezele unei expoziții itinerante care, după ce a fost prezentată la Alba Iulia și Hunedoara, poposește acum și în Valea Jiului, la Petroșani.

Nu întâmplător, pentru prezentarea acesteia a fost aleasă ca spațiu expozițional Gara din Petroșani. Până și curatorul expoziției, Ioana Ciolea își exprima uimirea, apreciind că ”nu am crezut că o să văd vreodată o expoziție într-o gară, dar să mai și ajut la organizarea unui eveniment care s-a dovedit a fi, la Petroșani, în Gară, atât de deosebit, cu atât de mulți oameni prezenți, cu discuții despre lucrările prezentate și despre legăturile dintre Reșița și Valea Jiului, dar și cu un vernisaj organizat ca la carte, singurul de acest fel din periplul de până acum al acestei expoziții.” Desigur, la succesul acestui eveniment au conlucrat Regionala CFR Timișoara, Stația CFR Petroșani și Asociația Urban Lab Valea Jiului, parteneri și în alte proiecte care-și propun să transforme vechea gară din Petroșani într-un spațiu turistic și cultural, nu doar într-un simplu loc de tranziție dintr-un loc în altul al călătorilor. Așa se face că inimosul patriot și promotor al istorie și culturii locale Dorel Șchiopu (șeful stației CFR Petroșani) și arhitectul Mihai Danciu (președintele Asociației Urban Lab) și-au oferit întregul sprijin pentru organizarea acestei expoziții.

La vernisaj, alături de gazde au fost prezenți numeroși iubitori de fotografie, dar și câteva clase de elevi de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, împreună cu dascălii lor, Anamaria Cercel și Valentin Stoica. Aceștia s-au arătat extrem de curioși și, pentru că au vrut să afle mai multe despre perioada industrială care a dus la dezvoltarea Reșiței și Petroșaniului, dar și despre legăturile dintre cele două orașe, au avut astfel ocazia să găsească o serie de răspunsuri atât în imaginile expuse cât și într-un tur al gării, în care Dorel Șchiopu le-a vorbit despre șinele de cale ferată turnate la Reșița și care au fost montate pe cele mai multe rute de cale ferată, inclusiv în Valea Jiului sau despre primele locomotive cu abur din România, construite la Reșița, care mai pot fi admirate acum în Depozitul CFR de la Petroșani dar, mai ales, în Muzeul Locomotivelor cu Abur de la Reșița. ”Sunt atât de multe lucruri care leagă, istoric vorbind, Valea Jiului de Reșița, iar evenimentul expozițional de astăzi ne-a permis să le putem prezenta. Mă bucur că au venit îndeosebi atât de mulți tineri, mai ales tineri care se pregătesc într-un liceu industrial, și m-am bucurat să-i văd atât de interesați de trenuri, de locomotive, de funcționarea lor, de istoria lor, așa cum m-am bucurat să-i văd interesați de aspecte practice din activitatea Combinatului Siderurgic de la Reșița, prezentate în imaginile atât de spectaculoase ale lui Ioan Mato”, spune Dorel Șchiopu, șeful stației CFR Petroșani.

Ca un memento inedit al legăturilor dintre Valea Jiului și Reșița, nu doar în plan industrial, ci mai ales cultural, ce alt argument mai bun am putea aduce decât acela că între exponatele Muzeului Cineastului Amator de la Reșița se regăsesc, spre exemplu, mai multe filme realizate de artiștii cineclubului Amafilm de la Lupeni, care prezintă inedite aspecte din viața minerilor din perioada de glorie a industriei miniere din Valea Jiului.

Expoziția ”Aspecte din CSR” mai poate fi vizitată până la data de 21 mai 2021, gratuit, de către toți cei interesați. Iar Gara din Petroșani, așa cum promite Dorel Șchiopu, va deveni spațiu cultural și pentru alte evenimente similare.