Omagiu adus ”familiilor de aur” ale Petroșaniului, cu prilejul Zilei Familiei

Home Stiri la zi Omagiu adus ”familiilor de aur” ale Petroșaniului, cu prilejul Zilei Familiei
Omagiu adus ”familiilor de aur” ale Petroșaniului, cu prilejul Zilei Familiei

În întreaga lume, Ziua Internațională a Familiei este sărbătorită la data de 15 mai. Aceasta a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite 1993, ca eveniment menit să reflecte importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial ”Ziua Familiei” și în România. De fapt, acesta este un alt mod de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze tot mai mult de această instituție, de valorile familiei.

De mai bine de un deceniu, grație unei propuneri lansată de regretatul preot Octavian Pătrașcu, ”Ziua Familiei” este sărbătorită și la Petroșani, în cadrul unui eveniment devenit deja tradițional în care este omagiată longevitatea vieții de familie a seniorilor comunității. Chiar dacă încă nu a fost posibilă organizarea unui eveniment de amploare (măsurile de protecție împotriva coronavirus limitând participarea la evenimente publice), pe măsura importanței acestuia în viața urbei, la Petroșani a avut loc și anul acesta sărbătoarea ”Zilei Familiei”.

Nu mai puțin de 19 familii din Petroșani care au împlinit 50 sau 60 de ani de căsătorie au primit anul acesta diplome și premii de fidelitate și de longevitate, în semn de apreciere și respect pentru longevitatea vieții lor de familie. ”S-a împământenit această tradiție la Petroșani, să felicităm cuplurile care împlinesc 50 și 60 de ani de căsătorie. În numele meu personal, al Consiliului Local și al întregii comunități vreau să vă mulțumesc pentru modul în care ați înțeles care este rolul familiei în societate și care este modul de viață corect, în litera și spiritul învățăturilor creștine, ale valorilor morale și fundamentale. Mă întristez când văd unele luări de poziție prin care se încearcă să se demoleze fundamentul familiei. Dar, cu încredere și cu credință în Dumnezeu, acest lucru nu se va întâmpla. De-a lungul vieții, al istoriei au mai fost încercări de acest gen, însă exemplele de trăinicie, longevitate, exemple de viață pe care le reprezentanți dvs, sunt mult mai puternice decât orice alte interese pe care unii încearcă să le promoveze. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut de-a lungul vieții, pentru exemplul pe care îl reprezentați pentru noi toți. La mulți ani și multă sănătate. Să dea Dumnezeu să fiți cât mai mult alături de noi”, a spus, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi în discursul său rostit în fața asistenței prezenta la acest eveniment.

La premierea ”familiilor de aur” a fost prezentă și senatorul de Valea Jiului Lucica Dina Muntean, care și-a manifestat bucuria că la Petroșani tradiția sărbătoririi familiei merge mai departe. ”Mă bucur foarte tare că am reușit să ajung de la București ca să vă pot ura personal să vă dea Dumnezeu sănătate și putere! Aș dori să vă transmit câteva cuvinte care să vă întărească sufletește și care să vă motiveze să mergeți mai departe cu aceeași demnitate și cu aceeași putere, cum ați făcut și până acum. Când am intrat în Parlamentul României, una dintre discuțiile care au avut loc în jurul acestui eveniment a fost aceea că am 65 de ani și că, după părerea unor persoane, eram prea în vârstă pentru Parlamentul României. Adevărul este cu totul altul. A fi senator înseamnă, în primul rând, a veni cu experiența ta de viață și a pune umărul la legile care se fac pentru ca nouă să ne fie mai bine. Sunt mândră să spun că m-am dus cu sufletul plin de Valea Jiului, plin de Municipiul Petroșani și de oamenii de aici, propunându-mi să fac lucruri mai bune pentru această zonă. Nu vârsta este cea care poate să îți dea sau să îți ia calitatea de a fi parlamentar. Sunt sigură că ați auzit multe lucruri despre cei mai în vârstă, că nu mai este nevoie de ei, că nu mai contează atât de mult, că vine tineretul care va construi o altă lume. Doresc să vă rog să nu plecați urechile la lucrurile acestea, care și pe mine m-au durut așa cum probabil v-au durut și pe dvs. Nu trebuie să murim, nu trebuie să ne dăm la o parte, trebuie să rămânem în picioare, să ne trăim în continuare cu demnitate viața noastră și să îi mulțumim lui Dumnezeu că, iată, am ajuns aici. Dumnezeu să vă dea multă sănătate, să vă dea putere, să ne vedem și în alte împrejurări de viață. La mulți ani!”, a spus, în mesajul său, senatorul Lucica Dina Muntean.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Familiei, la Petroșani au fost premiate pentru 50 de ani de căsnicie, familiile: Victor și Veronica Albeanu, Constantin și Valearia Apetrei, Constantin și Lorența Bălănescu, Trifu Ferdinand și Rozalia Benea, Vintilă și Maria Borhină, Jan și Eva Ciupală, Vasile și Iuliana Codorean, Valentin și Veronica Crișan, Alexandru și Aurica Lengyel, Tiberiu Iosif și Domnica Pop, Ioan și Ana Colda, Vasile și Livia Popa, Aurel și Maria Predoiu, Vasile și Olga Simencu, Titu și Maria Ungureanu, Teodor și Angela Vlaic, Alexandru și Maria Irșai, respectiv pentru 60 de ani de căsnicie, familiile: Ioan și Iuliana Czukor, Nicolae și Artemiza Traian.

Grație unei decizii adoptate de Consiliul local Petroșani, pentru aceste onorabile familii ale Petroșaniului, municipalitatea a putut însoți cuvintele de apreciere și cu binemeritate ”daruri” de nuntă în amintirea acestui prețios ceas aniversar.