Centenar sărbătorit cu emoții și frumoase amintiri la Liceul Tehnologic Lupeni

Home Educație Centenar sărbătorit cu emoții și frumoase amintiri la Liceul Tehnologic Lupeni
Centenar sărbătorit cu emoții și frumoase amintiri la Liceul Tehnologic Lupeni

Instituție etalon a învățământului profesional și tehnic din Valea Jiului, Liceul Tehnologic Lupeni a împlinit în primăvara acestui an 100 de ani de la înființarea sa, în martie 1921, de către învățătorii Valer Bociat și Gavril Pașca. Desigur, momentul istoric trebuia marcat la justa sa valoare, însă restricțiile impuse de pandemia sanitară au tot amânat festivitățile. Din fericire, acestea au putut avea loc acum, la început de iunie, într-o zi frumoasă care a consemnat reîntâlnirea, sub semnul acestei sărbători, a unor reputați dascăli care, de-a lungul timpului, au activat în cadrul acestei școli cu noua generație de profesori și ingineri care duc mai departe aici destinul unui liceu în care un număr de elevi mai mare decât actuala populație  a întregului municipiu Lupeni au învățat că meseria este, cu adevărat, o brățară de aur.

Festivitatea aniversară a centenarului Liceului Tehnologic Lupeni s-a desfășurat sub imperiul firesc al emoțiilor trăite de fiecare dintre participanți, emoții care s-au regăsit și în scurtele alocuțiuni oficiale sau amicale, dar și în strângerile de mâini și îmbrățișările calde ale acestora. Profesorului Aurelia Bucur, actualul director al Liceului i-a revenit onoranta misiune de a-i prezenta pe invitații de onoare ai acestui eveniment dar și aceea de a reaminti, pe scurt, istoria celor 100 de ani de învățământ tehnic și profesional de la acest liceu. ”În 1921 se năștea la Lupeni, grație unei hotărâri de Consiliu Comunal, Școala Profesională Comunală. Documentele de-atunci atestă faptul că printre întemeietori se numără doi învățători, respectiv domnii Valer Bociat și Gavril Pașca, școala funcționând în clădirea actualei Școli Generale nr. 1 de lângă spital, învățătorul Ion Ciora fiind primul director, alături de o eforie școlară formată din zece membri aleși dintre consilierii comunali de-atunci. În anul 1935 instituția de învățământ lupeneană de care azi vorbim, la ceas aniversar, primea denumirea de Școala de Ucenici Industriali, după care în anul 1943 se transformă în Școala Tehnică Minieră – gradul I, cu o durată de 3 ani ce pregătea mineri și gradul II, ce pregătea maiștri minieri. După reforma învățământului din anul 1948, transformarea se petrece din nou, instituția devenind Școală Medie Tehnică de Cărbune. După 15 ani, în anul 1963, se creează o Școală de Maiștri Minieri, luând ființă Grupul Școlar Minier, căruia i se adaugă apoi Școala Tehnică Minieră (postliceală). Prin HCM nr. 663 din 9 iunie 1972, în cadrul Școlii Profesionale se înființează Liceul Industrial și, practic, o nouă formă de învățământ în Lupeni. Începând cu data de 9 iunie 1973 denumirea liceului lupenean este de Grup Școlar Industrial Minier, din 12 mai 1990 liceul trecând, ca toate școlile și liceele din România, în subordinea Ministerului Învățământului și Științei, până la această dată liceul fiind în subordinea Ministerului Minelor, o bună perioadă și a Combinatului Carbonifer Valea Jiului până în 12 mai 1990 când s-a făcut trecerea de care vorbim. Actualmente denumirea liceul este de Liceul Tehnologic Lupeni. Sunt mândră că fac parte din colectivul acestei școli și sunt onorată că astăzi, la acest eveniment, avem alături de noi foști director și foști profesori care au făcut cinste școlii noastre”, a evidențiat prof. Aurelia Bucur, directorul Liceului Tehnologic Lupeni.

Cuvinte frumoase, emoționante, au fost rostite cu acest prilej și de către inspectorul școlar prof.dr.ing. Mihaela Manolea, coordonator din partea ISJ Hunedoara al liceelor tehnologice din Valea Jiului. Aceasta a evidențiat faptul că nu doar istoria de un secol a acestui liceu este relevantă, ci și efortul susținut pe care actuala echipă de profesori, împreună cu autoritățile locale, o depun aici pentru ca noi generații de tineri să aibă parte nu doar de o aleasă educație, ci și de șansa de a învăța aici o meserie care să le asigure accesul și succesul pe piața muncii.

Emoționante au fost și cuvintele pe care le-au rostit dascăli eminenți ai acestei școli, precum foștii directori Năsturică, Filip, Șandru sau foști dascăli precum Ionda, Pestrea, Humiță, Velcea ori Ianoși, dar și foști elevi ai școlii care au îmbrățișat, la rândul lor cariera didactică, așa cum sunt profesorii Murgeanu, Temelescu sau Resmeriță.

Profesorul Lucian Resmeriță, în prezent primar al municipiului Lupeni și-a amintit de anii frumoși ai adolescenței pe care i-a petrecut în această școală, dar mai ales de profesorii săi care i-au insuflat dorința de a deveni, la rândul său, cadru didactic: ”Eu îmi aduc și acum cu mare bucurie aminte de anii frumoși ai adolescenței pe care mi-am petrecut-o aici, împreună cu profesorii deosebiți ai acestui liceu. Îmi aduc și acum aminte cum am intrat prima oară pe porțile liceului, de prima întâlnire cu dirigintele meu, domnul prof. Năsturică și de sfaturile pe care le-am primit de la dânsul, îmi aduc cu plăcere aminte de cum ne alinia în fața clasei doamna director Filip sau de corecțiile pe care ni le mai aplica, atunci când călcam strâmb, profesorul Șandru. Îmi aduc aminte și de profesorii mei de fizică, domnul Humiță și doamna Bucur, cărora le mulțumesc pentru că mi-au insuflat dragostea pentru fizică, materie în care am profesat și eu ca profesor, mai bine de un deceniu la Liceul de Informatică din Petroșani. De aceea, în primul rând ca elev, dar desigur și ca primar al municipiului Lupeni, sunt mândru de întreaga istorie centenară a acestui liceu prin care au trecut în toți acești ani, peste 25.000 de elevi și consider că sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea întregii noastre comunități locale”, a spus, în discursul său, primarul Lucian Resmeriță.

Acesta le-a reamintit celor prezenți că, în dubla sa calitate de primar și de dascăl, încă de la alegerea sa în fruntea Primăriei, a acordat unităților de învățământ din Lupeni atenția necesară și meritată. Spre exemplu, doar aici, la Liceul Tehnologic din Lupeni, autoritățile locale urmează să deruleze un proiect european în valoare de peste 5 milioane de euro, în urma căruia întregul complex educațional va fi modernizat, iar laboratoarele și atelierele vor fi dotate corespunzător pentru activitatea didactică și profesională. În plus, tot aici, pe un alt proiect implementat de administrația locală, va fi amenajat un nou teren de sport cu vestiare și anexe. Toate aceste investiții vor asigura, evident, un viitor pentru această școală pe măsura prestigioasei sale istorii.

Liceul Tehnologic Lupeni a intrat, de pe acum, în cel de-al doilea secol al existenței sale, asumându-și misiunea de a rămâne un liceu etalon al învățământului tehnic și profesional, de a duce mai departe rezultatele consemnate în ”cartea de onoare” și de scrie noi file, prin elevii și dascălii săi de astăzi, în cartea de istorie a acestei școli, cu convingerea că ”viitorul înseamnă dezvoltarea serviciilor și utilizarea tehnologiilor moderne”.

Pentru a consemna pentru eternitate amintirea acestui emoționant și frumos moment din istoria învățământului lupenean, pe frontispiciul Liceului Tehnologic Lupeni a fost aplicată o placă de marmură ce consemnează aniversarea centenarului acestuia, placă ce a fost dezvelită în aplauzele tuturor celor prezenți, de către directorul școlii, prof. Aurelia Bucur și primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Resmeriță.

Vivat ! Crescat ! Floreat !