Primarul Uricaniului cere cote de finanțare cât mai mici pentru proiectele europene

Home Administrație Primarul Uricaniului cere cote de finanțare cât mai mici pentru proiectele europene
Primarul Uricaniului cere cote de finanțare cât mai mici pentru proiectele europene

Este cât se poate de evident faptul că, în prezent, orașul Uricani are în execuție cel mai amplu proiect de reabilitare a blocurilor de locuințe din regiunea Văii Jiului. Însă, cu toate că efectele acestor investiții sunt resimțite în mod benefic de beneficiari, primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că încă mai sunt necesare multe investiții de acest fel pentru ca ”fața” orașului să se schimbe radical în bine. Încurajator este și faptul că tot mai mulți dintre cetățeni au înțeles că atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestui tip de proiecte este esențială pentru a putea face investițiile necesare în modernizarea vechilor clădiri cu destinație de locuință, aflate acum în proprietatea lor.

O problemă foarte mare, atât pentru cetățenii orașului Uricani, cât și pentru administrația publică locală rămâne însă cea privind cota de cofinanțare a acestor tipuri de proiecte europene. Iar această problemă a fost ridicată din nou de către primarul Dănuț Buhăescu în cadrul întâlnirilor de lucru din Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Asociației pentru Dezvoltare Regională Vest Timișoara, din structura căruia face parte, ca reprezentant al UAT-urilor cu rang de orașe din județul Hunedoara, inclusiv la întâlnirea de la Arad, din aceste zile, la care a participat și premierul României, Florin Cîțu.

”În cadrul întâlnirii de la Arad, la care am participat la membru al Consiliului pentru Dezvoltare Regională al ADR Vest, am avut întâlniri, atât în plen cât și față în față cu premierul Florin Cîțu. Între problemele principale pe care le-am ridicat și cu acest prilej, m-am referit din nou la proiectele care vizează eficientizarea energetică a blocurilor, practic modernizarea acestora și la proiectele pe care comunitățile mai sărace, așa cum este și Valea Jiului, le întâmpină în derularea acestora. Am arătat că în actualul exercițiu financiar european, pe care am reușit să accesăm și noi bani pentru modernizarea unor blocuri din Uricani, contribuția locală a fost una foarte, foarte mare, de 40%. Cerințele din programul de finanțare impun o cotă de cofinanțare a acestor proiecte de 25% din partea cetățenilor și încă 15% din partea primăriei. Noi, la Uricani, pentru cetățenii care au venituri de sub 2000 de lei/lună, am găsit o soluție prin care contribuția cetățenilor să fie doar de 5% eșalonată pe o perioadă de 10 ani, și de aceea am putut dezvolta astfel de proiecte. Restul de bani, i-a pus primăria, dar și noi ajungem la fundul sacului. În această situație, pentru că mai avem multe blocuri care necesită astfel de lucrări de eficientizare energetică, am solicitat primului ministru Cîțu să găsească o soluție pentru ca această contribuție să scadă mult sub 40%. Am avut impresia că domnul prim ministru a înțeles și am primit promisiunea că va căuta să găsească o soluție pentru această problemă. Nu vă ascund că noi am cerut ca această cotă de cofinanțare locală să scadă chiar la 3-5 %, având în vedere situația economică și socială cu care ne confruntăm”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta mai arată că, tot în cadrul întrevederii cu Primul Ministru, i-a atras atenția acestuia că pe programele europene nu sunt prevăzute axe de finanțare pentru drumurile comunale, care sunt în număr foarte mare la Uricani și pe raza întregii Văi a Jiului, multe fiind încă și astăzi drumuri de pământ, motiv pentru care se impune identificarea de resurse financiare pentru implementarea de noi proiecte care să aibă ca scop modernizarea acestor categorii de drumuri locale. ”I-am solicitat premierului să identifice o soluție pentru finanțarea unor proiecte cu această destinație, deosebit de importantă pentru noi. I-am sugerat, ca soluție, implementarea unui program de tipul PNDL 2, program în care după cum se știe, orașul Uricani a reușit să atragă fonduri pentru modernizarea unor drumuri vicinale pe care am reușit să turnăm în premieră asfalt. Am primit promisiuni din partea acestuia că Guvernul va analiza propunerile și va căuta să implementeze un program de acest fel, cu credite-angajament în care prioritatea nr.1 să fie investițiile în realizarea de rețele de apă și canalizare, iar prioritatea nr. 2 să fie asfaltarea drumurilor locale”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.

Edilul uricănean își pune mari speranțe în ceea ce privește parteneriatul cu ADR Vest și Guvernul României în accesarea de fonduri europene, atât pe PNRR, cât și pe Noul POR, aferent exercițiului financiar european 2021-2027 și apreciază că administrația locală de la Uricani este pregătită cu proiecte care să atragă finanțări, arătând în același timp că aceasta are nevoie de sprijin inclusiv pentru cofinanțarea acestor proiecte, din partea autorităților naționale și județene.