Șezătoare la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad

Home Cultură Șezătoare la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad
Șezătoare la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad

În seria evenimentelor speciale care au avut loc la finalul săptămânii trecute în muzeele din întreaga țară sub genericul ”Noaptea Muzeelor” s-a numărat și cel de la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad, part5e componentă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Aici, pe lângă vizitarea expozițiilor „Icoana pe sticlă” și „Ștergarul zărăndean” din interiorul muzeului, vizitatorii s-au bucurat de o inedită și frumoasă șezătoare organizată în curte, în cadrul căreia au fost recitate poezii și au fost citite fragmente de proză, scrise de autori din zona Bradului. În plus, în zona căsuței tradiționale din curtea muzeului a fost amenajată și o miniexpoziție cu cărți ale scriitorilor invitați. De asemenea, au avut loc demonstrații de confecționare a zgărdițelor din mărgele, pe care fetele le purtau în trecut la gât sau prinse pe cojocel, meșteșugite de mâinile pricepute ale Cosminei Moldoveanu din Curechiu.

Reprezentanții MCDR Deva spun că acest eveniment a fost unul plin de emoție, în care spiritualitatea satului zărăndean exprimată în grai local a fost fidel (re)prezentată, oaspeții ascultând scrieri despre obiceiuri și tradiții locale, despre eroi, despre degradarea unor locuri altădată înfloritoare, ori despre oameni obișnuiți ai satelor din zonă. La șezătoare au fost prezenți scriitorii Cornelia Neaga, Mărtica Roșca, Silvia Faur, Salvina Pașca, Teodora Petruț, Mirela Crâsnic, Ioan Pârva și Nicolae Crepcia. Acestora, în mod simbolic, din partea Muzeului Civilizației Dacice și Romane le-au fost acordate Diplome pentru merite deosebite în activitatea de păstrare și promovare a culturii tradiționale românești din zona Bradului.

De asemenea, în rândul celor care au dat viață acestei inedite și frumoase șezători transilvane, și-au făcut simțită prezența preotul greco-catolic Ioan Tîncu, generalul Vasile Bârea, prof. Bianca Leucian, ing. Nistor Magdalina, ing. Georgeta Dulgheru, echipa Muzeului Civilizației Dacice și Romane, repărezentată de Monica Dușan, Adriana Adam, Georgeta Deju, Cătălin Rișcuța, dar și prieteni ai muzeului.