O nouă strategie a europeană pentru China adoptată de Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European

Home Politică O nouă strategie a europeană pentru China adoptată de Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European
O nouă strategie a europeană pentru China adoptată de Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European

Membrii Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) au votat, joi, cu mare majoritate avizul realizat de europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) referitor la noua strategie UE-China care pune în discuție cele mai recente evoluții în relația bilaterală de comerț și investiții.

”Ultimele luni au adus schimbări semnificative în relația dintre cei doi mari actori globali, pandemia de coronavirus și volatilitatea de pe scena comerțului internațional remodelând prioritățile, dar și dezvăluind vulnerabilități structurale”, a afirmat Iuliu Winkler. Potrivit acestuia, pentru a face față provocărilor sistemice, membrii INTA solicită Comisiei Europene să consolideze instrumentele comerciale unilaterale, în special Instrumentul internațional de achiziții publice, Instrumentul de subvenții externe, dar și viitorul Regulament privind sistemul de due- diligence. De asemenea, deputații europeni solicită Chinei eforturi concrete pentru ratificarea și aplicarea convențiilor Organizației Internaționale a Muncii (OIM) care se referă la interzicerea muncii forțate și la respectarea drepturilor omului.

”Relația comercială și de investiții dintre UE și China are un caracter strategic. Acordul Cuprinzător privind Investițiile (CAI) este unul dintre elementele componente ale acestei relații. Dar, atâta timp cât China aplică sancțiuni împotriva europarlamentarilor și instituțiilor UE, CAI este în afara discuțiilor din Parlamentul European. Reciprocitatea și condițiile de concurență echitabile sunt cerințe cheie pe care UE le solicită Chinei. Avizul INTA îndeamnă China să elimine barierele care discriminează exportatorii de bunuri și servicii din UE, precum și pe investitorii europeni. Sunt necesare progrese în ceea ce privește transparența referitoare la întreprinderile de stat din China, a subvențiilor și cele legate de normele de combatere a încălcării Drepturilor de Proprietate Intelectuală și de transferurile forțate de tehnologie. În raport cu sistemul comercial multilateral bazat pe reguli, în avizul INTA am subliniat rolul pe care îl are China în procesul de reformare a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Solicităm responsabilitate, reguli împotriva concurenței neloiale a subvențiilor acordate în industrie sau a tratamentului preferențial pentru întreprinderile de stat”, a precizat europarlamentarul UDMR, vicepreședinte al INTA.

Deputații europeni au solicitat o mai mare coordonare între statele membre, consolidarea sistemului de screening în cadrul Mecanismului de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat și un instrument al UE de contracarare a acțiunilor coercitive. INTA și-a exprimat, de asemenea, așteptările referitoare la aplicarea eficientă a acordului cu privire la protejarea produselor cu indicații geografice.

”În cadrul relației comerciale și de investiții cu China trebuie să găsim o modalitate eficientă de abordare a provocărilor sistemice pentru a apăra ferm interesele strategice și valorile UE fără a aduce atingere intereselor noastre economice”, a subliniat Winkler.