Hai, vino în gara noastră mică… la Petroșani !

Home Reportaj Hai, vino în gara noastră mică… la Petroșani !
Hai, vino în gara noastră mică… la Petroșani !

Ne imaginăm, de obicei, gara ca fiind doar acel loc de unde trenurile vin și pleacă, un loc prin care trecem și noi, în tranzit, dintr-un oraș în altul. Dacă însă, pentru o clipă, am fi ceva mai atenți, am descoperi că, de multe ori, într-o gară poți afla lucruri nebănuite, inedite, interesante.

Stația CFR din Petroșani, spre exemplu, a devenit din spațiul monoton al unei gări de provincie, un reper istoric, cultural și turistic perfect pentru a-ți deschide apetitul unei călătorii prin vârstele Văii Jiului sau prin mirificul spațiu geografic al acestei regiuni. Aici, aproape că nici nu mai contează dacă personalul de Craiova sau rapidul de București întârzie, pentru că timpul pierdut este unul câștigat. Pentru că aici, în gară la Petroșani, orișiunde te uiți, pe orișiunde te plimbi, ești ca-ntr-un adevărat muzeu în care istoria ți se descoperă, în chip fascinant, la fiecare pas.

Însăși clădirea gării, ridicată acum mai bine de un secol și jumătate, sau șinele de cale ferată ori depoul de locomotive, sunt tot atâtea valoroase ”exponate” care prezintă istoria Căilor Ferate, care s-a scris pe Valea Jiului aproape în același timp cu istoria industriei carbonifere. Mărfarele cu cărbuni au pornit de aici, acum 150 de ani, în toate colțurile Imperiului Austro-Ungar și mai apoi, ale României Mari, pe calea ferată Petroșani – Simeria, unul dintre primele ”drumuri de fier” de la noi. Iar prin ceața ridicată de fumul dens al primelor locomotive cu abur, pe peronul gării din Petroșani, au coborât în anii de aur ai Văii Jiului, zeci de mii de oameni veniți din toate colțurile Europei, în căutarea ”aurului negru” din subteranele Văii Jiului. Astăzi, doar câteva vagoane pline cu cărbune și alte câteva garnituri de tren trase pe linie moartă mai amintesc de această perioadă devenită istorie. O istorie încrustată și pe plăcile de marmură amplasate pe frontispiciul gării, de unde aflăm că sub clădirea de astăzi a acesteia au fost descoperite vestigii ale civilizației umane datând încă din anul 46 Înaintea Erei Noastre.

Tot aici, în gara din Petroșani regăsim semnele trecerii trenului regal așa cum aflăm și despre faptul că ”la doi pași” de calea ferată, în Uzinele de la Petroșani, Constantin Brâncuși a turnat monumentala sa Coloană a Infinitului. Iar Dorel Șchiopu e în stare să-ți vorbească la nesfârșit, ca un adevărat șef de gară, despre reperele istorice și despre valorile intelectualității din Valea Jiului.

Ceea ce nu spune Dorel Șchiopu, din modestie desigur, este că el însuși este un personaj absolut remarcabil. Ceferist din tată-n fiu, a făcut din cultul istoriei și din istoria culturii de pe aceste meleaguri, o pasiune fără margini. O pasiune pe care s-a decis să o și certifice, fiind, în ciuda vârstei, proaspăt absolvent un profil de master pe istorie la Universitatea din București. Nu e de mirare că biroul său din gară pare mai degrabă o bibliotecă sau un cabinet arhivistic ori poate atelierul de creație al unui scriitor. Cert este că un dialog cu șeful gării din Petroșani poate fi atât de captivant încât riscul de a pierde trenul este unul cât se poate de real.

Tot aici, poți afla ce te așteaptă în fascinanta călătorie cu trenul prin Defileul Jiului pentru că Gara din Petroșani este locul de unde pornește una dintre cele mai frumoase aventuri pe calea ferată, din România. Asta deoarece, după cum ne convinge Dorel Șchiopu, întregul Defileu al Jiului, parcurs cu trenul, poate constitui o experiență similară parcurgerii unui sit istoric și cultural. Nici nu se putea altfel, având în vedere că cei aproape 40 de kilometri ai căii ferate Bumbești-Livezeni, au fost construiți în aproape un sfert de secol, în vremurile grele marcate de cele două conflagrații mondiale dar și de cea mai mare criză economică din toate timpurile. Inaugurată în 1948, această lucrare constituie o veritabilă capodoperă inginerească și arhitecturală, iar trecerea prin cele 39 de tuneluri care străbat muntele, dar și peste viaductele, podurile sau prin gările de pe traseu, îi vor determina pe călători să caute și să găsească, mai apoi, în cărți sau pe Google, poveștile tuturor acestora. Pentru că, în Defileul Jiului, la fel ca în gara din Petroșani, fiecare loc are o poveste.

De aceea, experiența în gara Petroșani nu e deloc plictisitoare, ci dimpotrivă, e o lecție de istorie, de geografie și de cultură, deopotrivă, pe care vă invităm să le descoperiți de treceți prin frumoasa Vale a Jiului.