Ie purtată de mândrie de ambasadori și oficialități județene în sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa Regia

Home Stiri la zi Ie purtată de mândrie de ambasadori și oficialități județene în sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa Regia
Ie purtată de mândrie de ambasadori și oficialități județene în sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa Regia

Pentru a marca într-un mod inedit și deosebit nu doar Ziua Universală a Iei, ci și pentru a pune în valoare obiectivele turistice hunedorene, reprezentanți ai Consiliului județean Hunedoara și ai nou înființatei Direcții Județene a Monumentelor au fost joi, 24 iunie 2021, gazdele unui eveniment de excepție care a adus în sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa o seamă de oficialități județene și naționale, dar mai ales un grup de cinci ambasadori din tot atâtea țări asiatice.

Excelențele lor Muhhamad Amhar AZETH – Ambasadorul Republicii Indonezia, Dang Tran PHONG – Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam, Zafar IQBAL – Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan, Daud ALI – Ambasadorul Republicii Populare Bangladesh, Annamammet ANNAYEV – Ambasadorul Republicii Turkmenistan au îmbrăcat, la rândul lor, pentru această zi specială, ia românească, în semn de apreciere față de acest simbol universal al tradiției românești, exprimându-și admirația pentru unicitatea, eleganța dar și confortul acestui element vestimentar, mai ales în zilele caniculare.

Îmbrăcați astfel, în ia noastră tradițională primită în dar la sosirea în județ, înalții oaspeți, însoțiți de membri ai Corpului Diplomatic și de familii, au vizitat pentru început cetatea Sarmizegetusa Regia. În cadrul turului ghidat au aflat informații despre trecutul nostru istoric, despre civilizația dacică și au asistat cu încântare la săpăturile arheologice din sit. Tot joi, grupul de diplomați au avut ocazia să viziteze alte două repere importante din județul Hunedoara: grădinile romane ”Giardini di Zoe” de la Banpotoc și Centrul Olimpic de Gimnastică de la Deva.

Diplomaților de rang înalt li s-au alăturat și deputații de Hunedoara Natalia Intotero și Ilie Toma, precum și fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici, dar și numeroși consilieri județeni și oficialități locale. Tuturor, ghid le-a fost chiar președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, împreună cu vicepreședintele Ion Bădin și administratorul public al județului, Costel Avram.

Ambasadorii Pakistanului, Turkmenistanului, Bangladeshului, Indoneziei și Vietnamului vor fi prezenți până la finalul săptămânii în județul nostru, în cadrul unei vizite pe care o derulează la invitația președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.