Interes pentru domeniul agricol, schimburile comerciale și promovarea turistică a României în Asia

Home Economie Interes pentru domeniul agricol, schimburile comerciale și promovarea turistică a României în Asia
Interes pentru domeniul agricol, schimburile comerciale și promovarea turistică a României în Asia

Interes pentru domeniul agricol, schimburile comerciale și promovarea turistică a României în Asia. Acestea au fost reperele comune ale întâlnirii oficiale găzduită vineri, 25 iunie 2021 la sediul Consiliului Județean Hunedoara de președintele Laurențiu Nistor. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor investitori din domeniul agricol, parlamentari hunedoreni dar și a ambasadorilor statelor Indonezia, Turkmenistan, Vietnam, Bangladesh și Pakistan. Înalții oaspeți, însoțiți de membri ai Corpului Diplomatic, efectuează o vizită de trei zile în județul Hunedoara, la invitația președintelui CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

”Programul pe care l-am pregătit pentru Excelențele Voastre cuprinde și prezentarea unor oportunități de investiții în domeniul turismului, în agricultură, parcuri industriale. Județul Hunedoara are câteva zone fertile de interes, dar este propice și pentru zootehnie, mai ales că deținem importante zone de deal și de munte. Am inclus și vizitarea unor capacități de producție, pentru că fără producție nu putem avea o economie sustenabilă și durabilă. Am convingerea că după aceste 3 zile bogate în deplasări, vom identifica proiecte comune din care vom avea cu toții de câștigat. Încheierea de parteneriate la nivel administrativ și al mediului de afaceri va fi un prim pas spre o colaborare îndelungată și fructuoasă”, se arată în mesajul de bun-venit transmis de către președintele Laurențiu Nistor, în debutul întâlnirii.

Ambasadorii celor cinci state asiatice care au misiuni diplomatice la București au vorbit despre domeniile de interes ale țărilor pe care le reprezintă, au subliniat interesul pentru intensificarea relațiilor comerciale cu România, pentru inițierea unor colaborări cu oameni de afaceri din județul Hunedoara, pentru importul de tehnologii din domeniul agricol, bunuri și alimente, dar și pentru exportul de bunuri către România de la produse industriale, alimente, îmbrăcăminte, până la produse farmaceutice și dulciuri. Diplomații au precizat că țările lor sunt interesate să importe ulei de floarea soarelui, dar și produse chimice, fertilizatori pentru agricultură.

La rândul lor, investitorii hunedoreni din agricultură au vorbit despre necesitatea suplimentării forței de muncă specializate în domeniul agricol cu lucrători din Asia, despre corectarea legislației interne care să vină în sprijinul lor, dar și despre importul de tehnologii pentru procesarea fructelor proaspete. Totodată, producătorii de legume și-au arătat dorința de a exporta pe piața asiatică fructe și legume dezhidratate.