Vremea capricioasă ține în alertă echipele de intervenție de la Apa Serv

Home Stiri la zi Vremea capricioasă ține în alertă echipele de intervenție de la Apa Serv
Vremea capricioasă ține în alertă echipele de intervenție de la Apa Serv

Vremea capricioasă de la începutul sezonului de vară și, mai ales, ploile abundente care însoțesc codurile galbene și portocalii de vreme rea, pot pune în pericol alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor din Valea Jiului. Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică, dă asigurări însă că deocamdată situația este sub control și, în ciuda unor probleme la stațiile de tratare de la Zănoaga și Taia sau la unele captări secundare, nu au fost semnalate probleme în alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor din localitățile Văii Jiului și nici probleme pe rețelele de canalizare care preiau apele pluviale.

”Având în vedere experiența anilor precedenți, în care ploile de vară au creat mari probleme în Valea Jiului, de la creșteri semnificative ale turbidității pe râurile de munte care constituie sursele de alimentare cu apă și până la inundații și distrugeri ale rețelelor noastre de apă și canalizare. Până în acest moment nu am avut însă astfel de probleme în Valea Jiului, chiar dacă a plouat destul de mult iar cantitățile de apă au fost semnificative. La Dispeceratul nostru nu au fost înregistrate nici un fel de sesizări și reclamații în ultimele săptămâni, dar noi suntem oricum pregătiți, avem echipe de intervenție care asigură permanența în toate localitățile Văii Jiului și suntem pregătiți să intervenim dacă și acolo unde pot fi semnalate probleme în urma codurilor de vreme rea”, spune Cristian Ionică.

Acesta arată că, în urma ploilor din această săptămână, spre exemplu, din cauza turbidității foarte mari a apelor pe Taia și pe Polatiște, stațiile de tratare de la Taia și Zănoaga, care se află și într-un amplu proces de modernizare, au fost oprite, însă alimentarea corespunzătoare cu apă potabilă în localitățile Petrila și Petroșani nu a fost afectată de acest lucru, având în vedere că uzina de apă de la Jieț, care a fost modernizată în urmă cu câțiva ani, a funcționat fără probleme, fiind astfel asigurată furnizarea de apă potabilă, fără restricții, pentru locuitorii din Petrila și Petroșani. Similar, pe partea de vest a Văii Jiului, chiar dacă a fost sistată alimentarea cu apă din captarea Lazăru, uzina de apă de la Valea de Pești a funcționat fără probleme, alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din localitățile Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și parțial, Petroșani putând fi asigurată 24 de ore din 24.

În schimb, după cum precizează directorul general al Apa Serv, ing. Cristian Ionică, problemele cauzate de capriciile vremii cresc, în mod semnificativ, costurile de operare ale companiei de apă. ”De fiecare dată când plouă abundent, cresc și costurile noastre de operare. Turbiditatea mare, aluviunile aduse de ploi în stațiile de captare ne obligă la creșterea numărului de intervenții pe care trebuie să le facem, la utilizarea unor cantități mai mari de reactivi utilizați în stațiile de tratare a apei ș.a.m.d. Cele mai mari probleme de costuri le avem însă în stația de epurare de la Dănuțoni, unde volumul de ape care intră în stație și sunt supuse procesului tehnologic de epurare este considerabil mai mare ca de obicei, asta pentru că, după cum se știe, în Valea Jiului nu avem o rețea separată de colectare a apelor pluviale și atunci toată apa se scurge în rețeaua de canalizare și de aici ajunge în stația de la Dănuțoni”, explică directorul general al ASVJ, Cristian Ionică.

În opinia acestuia, important este că, dincolo de toate aceste provocări, deocamdată nu au fost înregistrate probleme majore care să pună în pericol funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și nici probleme cu inundațiile sau blocarea sistemului de canalizare. ”Sperăm să nici nu avem astfel de probleme, așa cum am avut anul trecut, pe vremea aceasta, însă noi rămânem vigilenți. Echipele noastre de intervenție sunt mobilizate 24 de ore din 24, la dispecerat urmărim cu maximă atenție buletinul meteo și suntem pregătiți pentru orice fel de situație ca să ne facem datoria”, mai arată Cristian Ionică. Acesta invită și cetățenii care, în cazurile în care sesizează probleme cauzate de posibile efecte nedorite ale vremii, în ceea ce privește funcționarea sistemului public de alimentare cu apă și a celui de canalizare, să sesizeze imediat dispeceratul Apa Serv Valea Jiului, la orice oră din zi sau din noapte, pe coordonatele de contact disponibile pe pagina oficială de internet a companiei: www.asvj.ro.

De asemenea, conducerea Apa Serv Valea Jiului transmite abonaților săi rugămintea de a utiliza în mod corect și responsabil rețele de canalizare, care nu o dată au fost blocate nu ca urmare a intemperiilor, ci a faptului că oamenii aruncă în canalizare tot felul de deșeuri care pot obtura căile de scurgere a apelor uzate.