Europarlamentarul Iuliu Winkler rămâne la conducerea UDMR Hunedoara

Home Politică Europarlamentarul Iuliu Winkler rămâne la conducerea UDMR Hunedoara
Europarlamentarul Iuliu Winkler rămâne la conducerea UDMR Hunedoara

Delegații participanți la Conferința Organizației județene Hunedoara a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, care a avut loc la finalul săptămânii trecute la Deva l-a reconfirmat în funcția de președinte al UDMR Hunedoara pe europarlamentarul Iuliu Winkler. Similar, în funcția de președinte executiv a fost ales subprefectul județului Hunedoara, Lorincz Szell.

”Întărirea comunității maghiare din județul Hunedoara este principala noastră prioritate pentru următorii doi ani. Reconstruirea unei relații directe este, de asemenea, importantă, deoarece ne pregătim pentru un nou recensământ și este deosebit de important pentru noi ca identitatea etnică a membrilor comunității să fie evidențiată corect în acest proces. De aceea, în lunile următoare, vom lucra pentru a ne asigura că toți maghiarii din județul Hunedoara își asumă identitatea și limba maternă. Este important ca oamenii să-și întărească angajamentul față de identitatea și credința lor și trebuie să-i convingem de acest lucru”, le-a spus Iuliu Winkler, delegaților UDMR participanți la Conferința de la Deva.

Acesta le-a mulțumit colegilor săi de partid pentru încrederea pe care i-au acordat-o, reconfirmându-l pentru un nou mandat de 2 ani în fruntea UDMR Hunedoara, considerând că activitatea sa, atât în viața politică a țării cât și ca reprezentant al României în Parlamentul European constituie argumente solide ce stau la baza acestei decizii luate de colegii săi din județul Hunedoara.

La rândul său, președintele executiv al UDMR Hunedoara, Lorincz Szell a apreciat că deși ultimii 3 ani au fost fructuoși prin prisma activităților derulate de liderii comunității maghiare din județul Hunedoara, pandemia și-a pus amprenta și asupra acestora. Lorincz Szell este de părere că acum una din misiunile importante ale UDMR Hunedoara este aceea de a relua legăturile active cu membri comunității, prin organizarea de activități culturale și sociale atât de apreciate de oameni.

În vârstă de 57 de ani, născut în municipiul Hunedoara Iuliu Winkler este una din figurile proeminente ale UDMR din țara noastă. Este membru al UDMR din anul 1991 și, de-a lungul timpului, a ocupat o serie de atribuțiuni în conducerea organizației, dar și în administrația publică. Astfel, în 1994, a fost ales ca membru al Biroului Municipal Hunedoara al UDMR (1994) și apoi ca membru al Biroului Permanent Județean Hunedoara al UDMR (1996). Devine apoi vicepreședinte (2000-2001) și președinte al UDMR – Organizația județeană Hunedoara, din anul 2001 până în prezent. Din anul 2000 este membru al Consiliului Reprezentanților Unionali UDMR, iar din anul 2007 este membru al Consiliului Permanent UDMR. Între anii 1996–1999 a fost ales în funcția de consilier în Consiliul Județean Hunedoara pe listele UDMR, iar în perioada 1999-2000 a fost numit în funcția de subprefect al județului Hunedoara.

În noiembrie 2000, Iuliu Winkler a fost ales ca deputat de Hunedoara pe listele UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România). În această calitate, a fost membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, unde a deținut și funcția de secretar (aprilie – decembrie 2004), precum și membru în Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană (noiembrie 2003 – decembrie 2004). La data de 29 decembrie 2004 Iuliu Winkler a fost numit în funcția de ministru delegat pentru comerț în cadrul Tăriceanu, fiind propus de către UDMR ca membru al Guvernului. În paralel, a îndeplinit și funcția de vicepreședinte al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al Eximbank România (ianuarie 2005 – iulie 2007). Cu ocazia restructurării guvernului din data de 5 aprilie 2007, funcția de Ministru delegat pentru comerț (aflată în cadrul Ministerul Economiei și Comerțului) a fost desființată, dar Winkler a fost desemnat de către UDMR pentru a ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul pentru IMM-uri, Comerț, Turism și Profesii Liberale. În 2007 a fost numit în funcția de Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

În anul 2007 a fost ales în Parlamentul European pe listele UDMR, fiind reales pentru această calitate la alegerile din 2019.