”UnderSol”, trupa care-și construiește în Valea Jiului, cu pasiune și talent, drumul spre succes pe scena muzicală din România

Home Cultură ”UnderSol”, trupa care-și construiește în Valea Jiului, cu pasiune și talent, drumul spre succes pe scena muzicală din România
”UnderSol”, trupa care-și construiește în Valea Jiului, cu pasiune și talent, drumul spre succes pe scena muzicală din România

Cine spune că Valea Jiului este locul din care trebuie să fugi ca să-ți găsești drumul spre succes, mai ales în cultura muzicală (dar și în orice alt domeniu) nu i-a cunoscut încă pe niciunul din pasionații muzicieni ai trupei ”UnderSol” din Petroșani. Să fiu sincer, nici eu nu știam prea multe până la momentul în care profesorul Aurelian Epuraș (un muzician de excepție, ce nu mai are nevoie de nici o altă prezentare !) mă invita, ca jurnalist, dar mai ales ca prieten, la un eveniment cum nu s-a mai pomenit în istoria Văii Jiului: o audiție în avanpremieră a piesei de debut cu care urmează să se lanseze, în zilele următoare, proiectul artistic intitulat ”UnderSol”. Știam însă că un proiect ce poartă amprenta ambițiosului muzician Aurelian Epuraș nu poate fi decât unul cât se poate de serios, așa cum aveam să mă conving în scurt timp.

Deși își spun cu modestie ”UnderSol” (sub-sol, în traducere liberă), dorind să arate, așa cum explică Aurelian Epuraș, că încă sunt sub valoarea cheii ce dă tonul muzicii, felul în care primele lor compoziții urcă și coboară pe portativ, în sunetul sincron, perfect armonizat de Aurelian Epuraș (la pian), Radu Ștefan (la chitară), Darian Pogan (la chitară bas), Istvan Farago (la percuție/tobe) completat de vocea de excepție a Ruxandrei Semzaconi, îți confirmă imediat că ai de-a face cu muzicieni a căror artă vibrează până la cer și înapoi. ”UnderSol” se află, la mai puțin de 3 luni de la reuniunea celor cinci în jurul acestei pasiuni comune, în fața momentului de debut pe scena muzicală românească, moment care se va produce pe 14 iulie 2021, de la ora 21,00 când urmează să fie lansată pe rețeaua YouTube, prima lor piesă muzicală, intitulată: ”Pe covor”, o fascinantă combinație muzicală cu treceri spectaculoase prin blues, jazz, reggae și rock, care te duce în atmosfera specială specifică marilor festivaluri ale genului de la Gărâna sau Brezoi și care-ți amintesc parcă de Aretha Franklin, Aura Urziceanu sau Anca Parghel.

M-am bucurat de privilegiul de a fi, alături de jurnalista Carmen Preda, de poeta Anca Ciolca și de artiștii fotografi Danil Tătar și Sergiu Vințan, printre ”jurații” chemați la audiția în avanpremieră a piesei ”Pe covor”, ce consemnează debutul public al formației ”UnderSol”, care nu doar că ”au întors toate scaunele” dar ne-au smuls sincere mărturii admirative. ”Am simțit că zbor spre înaltul cerului, pe aripile muzicii. De la acorduri delicate, într-un pianissimo dulce, la ritmuri forte, incandescente, instrumentele vibrau înălțător, acompaniate de vocea senzațională a solistei. Notați pe suflet: UnderSol, adică: Aurelian Epuraș, Ruxandra Semzaconi, Daria Pogan, Isu Farago, Radu Ștefan. Veți mai auzi de ei. Sunt niște oameni minunați, nebuni frumoși și talentați, care au în comun dragostea pentru muzică și pentru orașul natal: Petroșani! Sunt sigură că vor fi ambasadorii orașului nostru și sunt mândră să le fiu mesager! Foarte curând vor lansa primul videoclip și vor ajunge, cu siguranță, la inimile tuturor!”, a consemnat, spre exemplu, poeta Anca Ciolca.

De altfel, sub impresia acestei audiții, Anca Ciolca a scris și următorul acrostih:

Urme de pași, undeva deasupra noastră,
Note plutind pe corzi aurite,
Dansul iubirii pe portativ…
E tot ce ne aduce împreună.
Răsăritul din munte,
Strălucirea din stele,
Orologii pierdute în caruselul de emoții,
Leagănul muzicii din catacombe…suntem NOI (US)!”

Cine sunt artiștii aceștia, capabili să ridice pasiunea pentru muzică la rangul de mare artă ? Povestea lor începe cu Istvan Farago, a cărui pasiune pentru percuție l-a determinat să învețe autodidact să cânte la tobe, urmând ulterior să studieze, să exerseze și să își perfecționeze intens tehnica, într-un loc de suflet, undeva, într-un ”beci” din Petroșani, unde a adunat prieteni cu aceeași mare pasiune: muzica. Împătimit al adrenalinei și mare iubitor al sportului și al muntelui, atunci când nu este la repetiții, Istvan Farago este mai mult ca sigur, într-o zonă fără semnal explorând munți pe splitboard alături de frații din Powbrothers.

Daria Pogan și-a dorit dintotdeauna să cânte și să fie membru într-o formație. Iubește muzica de calitate și are convingerea că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, se întâmplă. Astfel, încă din adolescență și-a petrecut timpul în săli de repetiție, alături de diverse trupe, loc unde s-a încumetat să învețe să cânte la chitară și bas. În cele din urmă, basul a fost cel de care s-a îndrăgostit iremediabil și cel care a trecut pe primul loc în preferințele ei. Îi place, de asemenea, să compună piese muzicale pe care, atunci când le asculți, te fac să simți că plutești pe un nor pufos. Spune că prezența ei în trupa UnderSol denotă faptul că Universul nu doarme și legea atracției funcționează. Muzica pentru ea este un mod de relaxare, exprimare și eliberare.

Radu Ștefan este un chitarist deosebit de creativ cu un foarte bun simț al ritmului, apreciat de toți oamenii care au avut ocazia să îl asculte. A făcut parte din mai multe proiecte muzicale, ceea ce i-a confirmat că trebuie să urmeze acest drum, mai ales că parte din talentul său este și un bagaj muzical moștenit din familie, tatăl său, Valentin Ioniță fiind chitarist în trupa Acustic și colaborator cu multe nume sonore din lumea muzicii. Îi place să compună și își găsește mereu inspirația în natură. Talentul său a fost susținut încă din copilărie când a studiat ani buni vioara, ulterior îndreptându-și toată atenția spre chitară.

Aurelian Epuraș, inițiatorul proiectului muzical UnderSol este înainte de toate profesor și un maestru în arta pianului, cu o vastă experiență și studii în domeniu, un vizionar și un optimist. Este omul care tace, face, creează, cântă, aduce frumosul, armonia și oamenii împreună și cel care a făcut ca acest proiect să se întâmple. Nu obosește niciodată să caute fericirea în lucruri simple pentru că de cele mai multe acolo o găsește. Pasiunea cu care cântă reunește și amuțește oamenii care au ocazia să îl asculte. Proiectele numeroase în care a fost și este implicat (din țară și nu numai) au făcut ca, pe lângă calitățile muzicale incontestabile, Aurelian să dovedească tuturor că este, de asemenea, un bun organizator, un perfecționist și un om creativ.

Ruxandra Semzaconi, vocea trupei UnderSol, a început să cânte de mică, dar și să studieze muzica, urmând lecții de canto și pian. După o perioadă de căutări în București s-a reîntors în orașul natal Petroșani, apreciind că muzica o poți asculta și cânta oriunde, însă muntele și familia nu ți le duce nimeni într-un oraș aglomerat.

Lor li s-au alăturat, mai apoi, ”oamenii din umbră”, Marius Niculescu, Andrei Popa, Eugen Muntean, fiecare cu o contribuție nevăzută, dar esențială în constituirea ”UnderSol”, proiectul muzical care-și propune să fie încă un ”ambasador” valoros al Văii Jiului, în drumul lor ireversibil spre succes pe scena artistică din România.

Garantat 100% ! Vă invit să-i ascultați, să-i aplaudați, să-i admirați ! Merită !