Nopți de gală, cu muzică de operă, la Castelul Corvinilor

Home Cultură Nopți de gală, cu muzică de operă, la Castelul Corvinilor
Nopți de gală, cu muzică de operă, la Castelul Corvinilor

Consiliul județean Hunedoara a luat decizia de relua finanțarea unui eveniment cultural care s-a bucurat de interes și apreciere din partea publicului. Astfel, proiectul festivalului ”Opera nights”, inițiat în urmă cu 10 ani, a avut încă de la a doua ediție un remarcabil succes, între oaspeții veniți special în județul Hunedoara pentru acest eveniment numărându-se Principele Radu al României, ambasadorul Franței, ambasadorul Israelului, ambasadoarea Sloveniei sau însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Mai mult, evenimentul a fost promovat în anul 2014 de Biroul de turism al României la Viena. Din păcate, odată cu pandemia, și acest eveniment cultural a fost suspendat.

Autoritățile județene au decis anul acesta să reia Festivalul ”Opera Nights”, care va avea loc în zilele de 17 și 18 iulie 2021, în curtea interioară a Castelului Corvinilor, în parteneriat cu Primăria municipiului Hunedoara și Muzeul Castelul Corvinilor. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că evenimentul va avea loc în acest la o scară mai redusă, într-o variantă în acord cu situația pandemică și cu posibilitățile financiare ale momentului, urmând ca anii viitori să readucă integral strălucirea acestuia.

Chiar și așa, publicul iubitor al acestui gen muzical, va avea ocazia de viziona, gratuit (în limita locurilor disponibile) două dintre cele mai frumoase capodopere ale genului, respectiv spectacolele de operă ”Trubadurul” (în 17 iulie, ora 21,00) și ”Turandot” (în 18 iulie, ora 21,00). Ambele spectacole vor fi prezentate de artiștii Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovschi” din Constanța, sub direcția artistică a Danielei Vlădescu.

”Trubadurul” (în italiană „Il trovatore”), este o operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez. Premiera operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, la data de 19 ianuarie 1853. Giuseppe Verdi (1813 – 1901) a creat 28 de opere, mai mult de jumătate dintre acestea fiind azi în nucleul repertoriului de bază al marilor teatre lirice ale lumii. ”Trubadurul” este una dintre cele mai intense opere ale lui Verdi, mai dramatice şi paradoxal, accesibile publicului, titlul fiind încă de la premieră (Roma, 1853) un succes de proporţii şi păstrându-se de atunci în stagiunile operelor cu consecvenţă. Descoperiți personajele puternice în ţelurile, ambiţiile şi pasiunile care lor se înfruntă sau se dăruiesc cu nebunia tinereţii, a curajului sau a iubirii lor, sâmbătă, 17 iulie 2021, la Castelul Corvinilor, începând cu ora 21.00.

”Turandot” este o operă în trei acte semnată de compozitorul italian Giacomo Puccini (1858-1924) pe libretul compatrioţilor săi Giuseppe Adami (1878-1946) şi Renato Simoni (1875-1952). Piesa a avut premiera mondială la 25 aprilie 1926, la Teatro alla Scala din Milano. Ultimele zece minute ale operei au fost compuse de Franco Alfano, Puccini decedând înainte de terminarea lucrării. Acţiunea este plasată în China şi începe cu un mandarin care citeşte decizia prinţesei Turandot care hotărăşte ca pretendenţii ei trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a le fi acceptate propunerile: să aibă sânge regal şi să poată dezlega trei ghicitori. Duminică, 18 iulie 2021, de la ora 21.00, aveți ocazia să descoperiți farmecul acestui spectacol în cea de-a doua zi a festivalului Opera Nights la Castelul Corvinilor.