Avram Iancu a pornit spre o nouă cursă sportivă de nota 10: înot neîntrerupt timp de trei zile și trei nopți

Home Stiri la zi Avram Iancu a pornit spre o nouă cursă sportivă de nota 10: înot neîntrerupt timp de trei zile și trei nopți
Avram Iancu a pornit spre o nouă cursă sportivă de nota 10: înot neîntrerupt timp de trei zile și trei nopți

Ca un adevărat cetățean de onoare al municipiului Petroșani, temerarul sportiv Avram Iancu a pornit în noua sa aventură de nivel mondial, chiar din fața sediului Primăriei din această localitate, în aplauzele susținătorilor săi. El și-a propus ca, la finalul acestei luni, să doboare nu doar propriile sale recorduri în ceea ce privește durata continuă a unei curse înot în ape fără curenți, ci chiar recordul mondial în domeniu.

După cum se știe, pasionatul sportiv din Valea Jiului deține deja recordul național de anduranță la înot, cu un timp de 36 de ore și 29 de minute înot continuu pe Dunăre, iar încercarea sa din Ungaria are toate șansele să-i aducă cel puțin un record european în materie, dacă va depăși bariera de timp a actualului record, care este de 43 de ore și 25 de minute. Ținta lui Avram Iancu este însă și mai mare, el stabilindu-și ca obiectiv doborârea recordului mondial de înot continuu în ape fără curenți. Acesta este deținut de o înotătoare din SUA care a înotat continuu timp de 67 de ore și 16 minute. ”Voi încerca să înot cel puțin un minut peste acest timp și, dacă ajută bunul Dumnezeu, încerc să înot 72 de ore, adică 3 zile și 3 nopți în apele lacului |Balaton din Ungaria, pe care trebuie să-l străbat dus întors, de la un capăt la celălalt”, a spus, la plecarea sa spre Ungaria, Avram Iancu.

Pentru a reuși această performanță, Avram Iancu s-a pregătit intens în ultimele luni, înotând pe cele mai mari lacuri de acumulare din România (Cinciș, Bicaz, Văliug ș.a.), pe cursul râurilor Bega și Dâmbovița și chiar pe lacul Știurț din spatele casei sale de la Petroșani. Nu doar aceste antrenamente intense, cât mai ales imboldul emoțional pe care și l-a conferit atunci când și-a propus să dedice această nouă aventură sportivă Nadiei Comănici, gimnasta care a adus României performanța mondială a primului 10 din istoria gimnasticii mondiale, la Olimpiada de la Montreal din 1976, an ce consemnează data nașterii sportivului din Petroșani.

La festivitatea organizată ad-hoc în fața Primăriei municipiului Petroșani cu prilejul plecării spre Lacul Balaton din Ungaria, s-au adunat câteva zeci de susținători ai lui Avram Iancu, pentru a-i ura succes în temerara sa acțiune. Acestora li s-a alăturat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care s-a declarat onorat de faptul că bibliotecarul Avram Iancu este un veritabil ambasador al Petroșaniului și al Văii Jiului, prin întreaga suită de activități sportive pe care le întreprinde. ”Felicitări colegului nostru Avram Iancu! Noi îl susținem, și eu personal și Consiliul Local, în tot ceea ce face. Toate aceste încercări nu sunt lipsite de riscuri și de fiecare dată când a plecat într-o astfel de aventură l-am rugat pe Avram Iancu să pună întotdeauna pe primul plan viața și siguranța lui și după aceea rezultatele, recordurile, etc. Sigur, toate aceste rezultate ne fac cinste tuturor, orașului, Primăriei, familiei sale și lui personal. Eu îl felicit din tot sufletul și felicit, de asemenea, echipa care este lângă el. Nu este ușor ceea ce face și îi urez mult succes! Să dea Dumnezeu să reușească ceea ce și-a propus și să se întoarcă acasă cu bine”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

În aventura sa pe lacul Balaton, Avram Iancu are de trecut nu doar de o barieră a timpului, ci și de foarte multe provocări pe care impune o asemenea încercare. Tocmai de aceea, alături de el se va afla o echipă de suport profesionistă, formată din oameni inimoși precum caiacistul Călin Nica (cel care-l va supraveghea de pe barcă pe tot traseul) sau Aniko Emeșe Vanea (cea care se va ocupa de organizare și relația cu autoritățile locale di Ungaria). Important de precizat este că pe parcursul acestei încercări, înotătorul nu are voie să se oprească şi nu va putea purta costum de neopren. De asemenea, nu-i va fi permis să atingă pe cineva sau barca însoţitoare. Singurul lucru permis este ca echipa sa de suport să-i arunce hrana necesară, la fiecare jumătate de oră, astfel încât acesta să se poată alimenta și hidrata, evident, fără a ieși din apă.

Succes, Avram Iancu, în această nouă aventură spre titlul mondial de anduranță la înot în ape fără curenți !