Au început înscrierile pentru ateliere și masterclass-uri organizate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Home Cultură Au început înscrierile pentru ateliere și masterclass-uri organizate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Au început înscrierile pentru ateliere și masterclass-uri organizate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are o bogată secțiune dedicată atelierelor și masterclass-urilor, la care vor participa nume mari din lumea artistică mondială. Eugenio Barba, Michėle Noiret, Julia Varley, Eyal Dadon, Irina Kruzhilina și Andreas Manolikakis sunt personalitățile prezente la Sibiu în cadrul acestei secțiuni din cadrul FITS 2021. Atelierele și masterclass-urile se vor desfășura în format fizic și online.

Dramaturgie vizuală, spațiu, personaj și poveste

„Dramaturgie vizuală, spațiu, personaj și poveste”, cu Irina Kruzhilina, de la New School of Drama, SUA, cu o durată de 3 ore, se va desfășura în 20 și 21 august, ora 10.00, în Sala festivă a Bibliotecii ASTRA.

În cadrul atelierului, artiștii de teatru vor explora dezvoltarea personajelor și a poveștilor dramatice din perspectivă vizuală și spațială. „După o introducere în conceptele de bază ale dramaturgiei vizuale și ale expresiei vizuale, voi aloca o serie de exerciții cu scopul de a dezvolta gândirea teatrală, spațială și tridimensională a creatorilor de teatru, de la actori, la scriitori. Atelierul va propune abordări axate pe spațiu, holistice și colaborative ale storytelling-ului (cum ar fi analiza spațială și criminalistică și construcția de lumi) cu scopul de a obține povești fluide și a cataliza crearea de personaje integrate în și ghidate de complexe lumi ingenioase. Atelierul va fi un spațiu de formare în cadrul căruia se vor explora modalități creative de aplicare a practicilor vizuale și spațiale, oferindu-le participanților puncte de pornire alternative pentru noi materiale și permițându-le totodată să-și plaseze personajele și poveștile în tabloul general al experienței teatrale”, explică Irina Kruzhilina.

Condiția de participare este prezența în ambele zile de atelier.

Eugenio Barba & Julia Varley despre gândirea în acțiune

„Gândirea în acțiune” este tema masterclass-ului pe care îl vor susține Eugenio Barba și Julia Varley, de la Odin Teatret, Danemarca. Evenimentul din 22 august, ora 10.00, de la Sala festivă a Bibliotecii ASTRA, va dura 2h30min.

Masterclass-ul va aborda diferitele niveluri de organizare a unui spectacol de teatru și aspectele de bază ale antropologiei teatrale, cum ar fi tehnici de zi cu zi și nu numai, mișcare/acțiune, imobilitate statică/dinamică, energia în spațiu și în timp, tehnici de montaj, dramaturgia regizorală, dramaturgia actoricească, percepția regizorului, dar și a spectatorului.

Atelier cu Michèle Noiret

Michèle Noiret va susține ateliere în zilele de 23, 24 și 25 august, ora 10.00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii”, cu o durată de 3 ore.

„Atelierul reprezintă un punct de pornire pentru a ne da seama cum se influențează disciplinele între ele în practică. La începuturile activității mele coregrafice, discutam despre personaje coregrafice, pentru că întotdeauna am fost inspirată de prezența singulară și de umanitatea fiecărui dansator. Dansul, teatrul și cinematografia au multe lucruri în comun, pe care le explorez în mod regulat în creațiile mele. În cadrul acestui atelier, ne vom concentra pe aptitudini fizice, pentru a vă ajuta să învățați să vă ascultați pe voi înșivă și pe ceilalți, să vă eliberați, corporal și mental. Apoi, în diverse situații, vom aborda o serie de comportamente, atitudini și relații interpersonale prin priviri, gesturi și mișcare”, spune Michèle Noiret.

După ce a absolvit Mudra School din Bruxelles, înființată de Maurice Béjart, Michèle Noiret l-a întâlnit pe Karlheinz Stockhausen. A studiat sistemul compozitorului de notare a gesturilor și a lucrat cu acesta ca solistă timp de 15 ani. În 1986, și-a înființat propria companie. Din 1997, Noiret folosește tehnologii interactive de sunet și imagine în cercetările sale coregrafice. În plus, și-a dezvoltat un stil de notație coregrafică precis și personal.

„Comunicare” cu Eyal Dadon

Eyal Dadon, fondatorul, directorul artistic și coregraful Companiei Sol Dance, va susține în 26, 27 și 28 august, la ora 10.00, masterclass-ul de dans „Comunicare”, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii”.

Atelierul abordează mișcare din punct de vedere mental și tehnic. Eyal Dadon conduce ateliere din întreaga lume, evenimente în care pune accent pe conexiunea noastră cu noi înșine. Cum creăm legături, cum creăm atmosferă, conectare și deconectare pe tot parcursul mișcării? Toate aceste întrebări vor fi cercetate în atelier. Participanții trebuie să aibă cunoștințe de bază în domeniul dansului.

Eyal Dadon și-a început cariera ca dansator și coregraf la Kibbutz Contemporary Dance Company, iar de-a lungul activității sale a câștigat numeroase premii de prestigiu. Este, de asemenea, profesor, producător muzical și colaborează cu numeroși creatori, directori, dansatori și producători din diverse domenii.

Analiza scenariului într-un masterclass

Un alt masterclass, de data acesta în format online, pe Zoom, va avea loc în 29  august, ora 10:00, cu titlul SCRIPT ANALYSIS, susținut de Andreas Manolikakis, The Actors Studio Drama School, SUA și va dura 3 ore.

„În cadrul acestui masterclass, vom discuta rolul analizei scenariului în activitatea noastră de actori, regizori, scenariști, traducători, designeri, dramaturgi, profesori de teatru și critici. Analiza scenariului stă la baza activității noastre, căci abordează întreaga acțiune a piesei în orice moment. Prin această analiză aprofundată, înțelegem realitatea fiecărui moment, progresia și evoluția fiecărui aspect legat de poveste și de personaje. Procesul analizei trebuie să ne provoace imaginația, sensibilitatea, logica, asocierile personale, să ne stimuleze creativitatea și să ne ajute să facem cele mai dramatice alegeri”, spune Andreas Manolikakis.

Participanții trebuie să citească piesa „Electra” de Sofocle și să aibă textul la dispoziție în momentul desfășurării evenimentului.

Condiții de participare

La atelierele desfășurate în format fizic, vor putea participa numai persoanele vaccinate, iar purtarea măștii este obligatorie pe toată perioada desfășurării atelierului.

Accesul este gratuit, pe bază de înscrieri, în limita locurilor disponibile.

Înscrierile vor dura până în 20 august 2021 și este nevoie de atașarea unui CV la cererea de înscriere.

Persoana de contact pentru înscrieri:  Denisa Ciocoiu, adresa de email: denisaciocoiu29@gmail.com.