Chipuri ale războiului în Afganistan, văzute de fotoreporterul Ilie Pintea

Home Cultură Chipuri ale războiului în Afganistan, văzute de fotoreporterul Ilie Pintea
Chipuri ale războiului în Afganistan, văzute de fotoreporterul Ilie Pintea

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Unitatea Militară 01794 Deva și cu participarea jurnalistului-corespondent Radio România Actualități, Ilie Pintea, organizează un eveniment deosebit dedicat Armatei Române și prezenței militarilor români în teatrele de operații din Afganistan. Este vorba despre vernisarea expoziției foto ”AFGHANISTAN: CHIPURI ALE RĂZBOIULUI. IN MEMORIAM SLT P.M. MĂDĂLIN STOICA”, a corespondentului Radio România Actualități, Ilie Pintea.

Vernisajul de la Deva este unul care are loc într-o zi plină de semnificații: 11 septembrie este nu doar data la care se încheie oficial misiunea Coaliției Internaționale în Afganistan, dar și data la care se împlinesc 20 de ani de la atentatul terorist asupra World Trade Center, care a determinat cel mai lung război purtat de America.

Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite să fie spusă, și așa s-a întâmplat și cu incursiunile jurnalistului Ilie Pintea în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-a întâlnit acolo în anii în care a însoțit batalioanele românești are o poveste. A călătorit cu militarii români în mai multe baze de operații înaintate din această țară a contrastelor, a văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp și a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc fascinant. Chipurile militarilor din cadrul Coaliției, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcau pe drumurile dintre orașe, cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi.

De aceea, aproape toate fotografiile pe care le veți putea vedea expuse la Deva sunt cu oameni – copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor – pentru că războiul asta înseamnă: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta a fost cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul așa cum l-a văzut Ilie Pintea.

Expoziția ”Chipuri ale războiului din Afganistan” este prima și singura expoziție de fotografie organizată în baza militară de la Kandahar, aceasta fiind vernisată chiar de Ziua Națională a României, în 2017, fiind dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, de la Batalionul 280 Brave Hearts, căzut la datorie într-un atac cu mașină capcană, un militar pe care Ilie Pintea l-a cunoscut și intervievat la Kandahar, cu puțin înainte de moartea sa.

Expoziția a mai fost fost vernisată, de asemenea, cu prilejul Centenarului României, la Los Angeles, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, dar și la Institutul Cultural Român din București, la Centrul de Presă al Radio România și la Cartierul General al NATO din Bruxelles, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice din februarie 2020, dar și la Petroșani.

Evenimentul de la MCDR Deva va avea loc cu participarea extraordinară a col.(r.) Ene Toni, ofițer de relații publice în Afganistan, veteran în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, a reprezentanților UM 01794, Batalionul 53 Geniu ”Scorillo” din Deva, și a unui tânăr militar, Sd. Cap. Bulea Alexandra Adriana, anul II, Facultatea de Management Militar, specialitatea Managementul organizației, arma Geniu.