Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă duminică un maraton al artelor spectacolului, cu teatru, dans, muzică, lansări de carte, expoziții și acrobații

Home Cultură Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă duminică un maraton al artelor spectacolului, cu teatru, dans, muzică, lansări de carte, expoziții și acrobații
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă duminică un maraton al artelor spectacolului, cu teatru, dans, muzică, lansări de carte, expoziții și acrobații

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în 22 august 2021 – cea de-a treia zi a manifestării – cu un program menit să bucure iubitorii artelor și ai frumosului. În cetatea Sibiului, transformată într-o uriașă scenă, dar și în împrejurimi, sunt prezentate spectacole de teatru, concerte de muzică variate, conferințe, lansări de carte și expoziții în zeci de spații și în piețele publice ale orașului.

Pentru cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, sunt programate peste 600 de evenimente în săli de spectacole, în biserici, în săli de conferințe, în spații deschise și în localitățile din vecinătatea Sibiului.

Publicul are la dispoziție și aplicația de mobil FITS, care poate fi descărcată gratuit din APP Store și Google Play. Aceasta cuprinde programul, locațiile de desfășurare, oferă opțiunea de personalizare a agendei zilnice, include informațiile cele mai relevante despre acces, posibilitatea de a achiziționa bilete la reprezentațiile fizice și abonament online, precum și răspunsurile la întrebările frecvente, alături de multe alte surprize. FITS APP este un proiect realizat în parteneriat cu UniCredit Bank.

În continuare, publicul poate urmări o serie de evenimente și spectacole și în mediul online, pe www.sibfest.ro, spectacole care sunt disponibile pentru vizionare doar în intervalul orar programat. Pentru vizionarea spectacolelor online, accesați www.sibfest.ro și selectați din meniu secțiunea program. În secțiune, selectați butonul FITS ONLINE. Se va afișa programul spectacolelor online disponibile în abonament, pe care vă rugăm să îl cumpărați de pe www.entertix.ro, pentru a primi acces.

Selecție de spectacole din programul FITS 2021, din 22 august 2021

DE CEALALTĂ PARTE A LUMII

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Un spectacol de Alexandra Badea
Scenografie: Cosmin Florea
Muzica originală: Claudiu Urse
Regia tehnică: Nicușor Văcariu
Sunet: Costin Todirenchi
Lumini: Dorin Părău, Ioan Macrea
Video: Claudiu Mihăilescu
Recuzită: Ana Dumitru
Cabine: Adriana Moga
Asistent regie și sufleor: Corina Predescu
Manager de proiect: Ioana Nistorescu
Traducerea în limba engleză: Silvana Vulcan
Sincronizarea: Diana Merlan
Spectacol realizat cu sprijinul proiectului european Be SpectACTive!

Distribuție: Oana Brânzan/Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Fabiola Petri, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu

„De cealaltă parte a lumii” este un road-trip teatral, un spectacol inițiatic la sfârșitul căruia personajele își recapătă puterea de a acționa și de a schimba ceva în ele și în exterior. După ce și-a pierdut prietenul în incendiul de la Colectiv, Iris se lasă antrenată la Viena de întâlnirea cu o fată enigmatică Zoé într-o călătorie cu rulota prin Europa. Această experiență îi va permite să întâlnească oameni speciali care construiesc noi utopii acolo unde statul renunță să îi mai protejeze pe cei vulnerabili.
Spectacolul este programat în data de 22 august, ora 16:00, la sediul TNRS, Sala Mare.

MESAJE SPRE UNIVERS

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

De: Wolfram Lotz
Regia: Josef Maria Krasanovsky
Dramaturgia: Genia Enzelberger
Asistent regie/: Paula Breuer
Traducere: Eva Frățilă
Scenografie: Josef Maria Krasanovsky
Costume: Andreea Săndulescu
Video: Dan Basu (video mapping) / Oszkár Mucha (trailer)
Muzica: Claudiu Urse
Manager proiect: Hunor Horvath
Cu sprijinul: REBTIC Company, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, IFA – German Institute for International Cultural Affairs

Distribuţie: Cătălin Neghină (Ingo), Johanna Adam (Purl), Emőke Boldizsár (Rafinesque; un spirit), Daniel Bucher (Klaus Alberts; Kleist), Anca Cipariu (Unhold), Cristina Juks (Politician), Cătălin Neghină, Karina Pele (Lum), Daniel Plier (Femeia grasă, Unhold), Valentin Späth (LdF), Ana Tiepac (Hilda).
Cu participarea copiilor din Trupa „Artattack”, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”, Sibiu.

Ai un mesaj pe care ai vrea să-l trimiți în univers? Prin SMS, prin WhatsApp sau poate ca mail? Care este acest mesaj atât de vital existenței tale pe Pământ? Care este sensul vieții? Ce se întâmplă după moarte? Cum combați senzația de vid interior? Merită să te chinui, să te revolți, pentru propriile dorințe și interese? Ce ne dă permisiunea să fim aici? Se petrece totul întâmplător? Ce este trecător, ce va supraviețui: prezentul nostru nebun sau viitorul? Ce este real, ce este important și ce este „toxic”?

FLACĂRA NOPȚII

Barcelona Flamenco Ballet

Regia și coregrafia: David Gutiérrez
Muzica: Luxurîa
Regizor tehnic Salvador Llorca
Regizor muzical: Jose Gómez Castilla
Dramaturgia: David Gutiérrez & Paula Reyes
Scenografia & light design: Salvador Llorca
Sound design: Mauro S. Rizzo
Costumen: Producciones Gutierrez and Hokerty Man
Management: Flamenco Agency, Jaime Trancoso, Ph.D.
Tehnician sunet: Mauro Rizo
Technician lumini: Salvador Llorca

Distribuția:
Dansatori: David Gutiérrez, Paula Reyes, Judit Perez, Andrea Amaya, Alba Soto, Claudia Martinell & Estefanía Maiz.
Muzicieni: Jose Gómez Castilla, Rafael Bueno, Jordi Centeno, Antonio Villaverde & Alejandro Martínez

Barcelona Flamenco Ballet încorporează trei stiluri de dans bine cunoscute: jazz, dans contemporan și, desigur, flamenco, iar din contopirea celor trei rezultă o prezență scenică de-a dreptul inovatoare. Sunetul metalic al pașilor de dans ne umplu trupurile și creează o stare de tensiune cu adevărat electrizantă, făcându-ne să ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, „Flacăra nopții”? Strălucita companie Barcelona Flamenco Ballet are o latură simbolică, aproape expresionistă, vizibilă în reflexia evocatoare a nopții. Spectacolul exprimă toate stările prin care trece un artist în seara reprezentației, de la frică la succes, redând adevărul despre viața de artist și descoperindu-ne aspectele întunecate din experiența de culise, frustrările și eforturile de auto îmbunătățire. Faima reprezintă dorința și ambiția supremă. Astfel, Barcelona Flamenco Ballet creează mai mult decât un spectacol de dans, o adevărată operă de artă.

Spectacolul va fi prezentat în 22 august, ora 18:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu! din Sibiu și online în același interval.

OCTAVIAN SAIU ÎN DIALOG CU SILVIU PURCĂRETE, VASILE ȘIRLI, DRAGOȘ BUHAGIAR ȘI HELMUT STÜRMER

Invitat: Mihaela Marin

Silviu Purcărete a creat pentru Teatrul Național „Radu Stanca” o serie de spectacole extrem de apreciate: „Pilafuri și parfum de măgar” (după „O mie și una de nopți”), „Lulu” (după Wedekind), „Metamorfoze” (după Ovidiu), „Călătoriile lui Gulliver” (după Jonathan Swift), „D’ale carnavalului” (după I.L. Caragiale), „Oidip” (după Sofocle), „Așteptându-l pe Godot” (după Samuel Beckett), celebrul „Faust” (după Goethe), și „Povestea prințesei deocheate”.
Vasile Șirli este compozitor, născut la Variaș, România, trăiește la Paris din 1986. Educat la Timișoara și la Universitatea de Muzică din București, și-a dedicat creația teatrului, filmului, dansului și cântecului, ceea ce i-a permis să se exprime în stiluri diverse: de la pop-rock și jazz, la muzica contemporană. A obținut numeroase premii naționale și internaționale. Din 1990 este directorul muzical al Disneyland Paris, pentru care a compus muzică originală, a produs și a scris aranjamente pentru numeroase spectacole.
Helmut Stürmer, unul dintre cei mai apreciați scenografi români, a colaborat cu teatre din București, Cluj, Arad, Brașov, Iași, Pitești, Timișoara, Ploiești, dar și cu instituții de prestigiu internațional, precum Théâtre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Théâtre de l’Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company.

Dragoș Buhagiar este scenograf de teatru, operă, balet și film, a realizat concepte scenografice și pentru spoturi publicitare sau alte evenimente indoor sau outdoor. De-a lungul timpului, a colaborat cu mai multe teatre din România, Europa și Asia, fiind unul dintre cei mai apreciați și premiați scenografi români ai momentului. În 2018, scenografului Dragoș Buhagiar i s-a decernat Premiul Academiei Române – Aristizza Romanescu – Secțiunea teatru, pentru spectacolele „Cafeneaua” (regia Silviu Purcărete, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași) și „În Adâncuri” (după Maxim Gorki, regia Yuri Kordonsky, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca).

Lansare de carte Mihaela Marin, „Povestea prințesei deocheate”, Editura Nemira, 2020.

Evenimentul are loc în 22 august, ora 13:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, sala mică.

FEERIE DE VARĂ

Sonics
Un spectacol de: Alessandro Pietrolini

Acrobații la înălțime ce-ți taie răsuflarea, mașinării impresionante și fantezia complexă și ingenioasă a circului nouveau într-o poveste despre călătoria spre imaginația umană atât de imprevizibilă și de inventivă. Datorită uniunii geniale între mișcare, sunet și culoare, spectacolul „Feerie de vară” uimește și energizează spectatorul, transpunându-l în lumea basmului, a metamorfozei, prin infinite și minunate spații ale fanteziei, animate de creaturi bizare și flori ieșite din comun, în care se desfășoară o frumoasă poveste de dragoste.

Va avea loc în  Piața Mare din Sibiu, în 22 august, ora 22:15.