Consiliul județean Hunedoara contribuie la strategia ITI pentru Țara Moților

Home Administrație Consiliul județean Hunedoara contribuie la strategia ITI pentru Țara Moților
Consiliul județean Hunedoara contribuie la strategia ITI pentru Țara Moților

Asociația de Dezvoltare Intracomunitară “Moții din Ţara de Piatră”, constituită dintr-un număr de 58 de UAT-uri și 5 consilii județene din Țara Moților, se află în plin proces de pregătire a documentaţiilor pentru Memorandumul de înfiinţare a ITI – INVESTIŢII TERITORIALE INTEGRATE, structura de absorbţie a fondurilor europene dedicate acestor zone, aferente exerciţiului financiar 2021-2027. În acest scop, zilele acestea a avut loc la Zlatna, o nouă reuniune a membrilor acestui ADI alături de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Băncii Europene de Investiții și ai consultantului Ernst&Young, în vederea stabilirii direcțiilor pe care va fi construită strategia ITI pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții Țara de Piatră”.

La eveniment a participat și o echipă de lucru a Consiliului județean Hunedoara, condusă de vicepreședintele Ion Bădin. Acesta a arătat că discuțiile de la Zlatna au avut la bază angajamentele consiliilor județene Hunedoara, Alba, Arad, Bihor și Cluj, precum și ale unui număr de 58 de unități administrative din Țara Moților, exprimate în urmă cu mai bine de o săptămână în cadrul unei alte întâlniri la care a participat și președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor. ”În cadrul întâlnirii din 24 august, ca reprezentant al CJH în acest ADI, am reiterat faptul că trebuie să valorificăm potențialul extraordinar al Munților Apuseni ca zonă ce poate asigura o producție consistentă de alimente ecologice. Europa de mâine este verde și este digitală, de aceea trebuie să fim pregătiți pentru a obține fonduri în sensul dezvoltării economiei circulare și rețelelor de comunicare din Munții Apuseni”, a declarat Ion Bădin, vicepreședinte al CJH.

La această întâlnire, județul Hunedoara a prezentat, printre altele, exemplul de bune practici al activității de telemedicină rurală, implementată de Asociația Salvital cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. „Una dintre activitățile vizate în perioada imediat următoare, la nivelul acestei zone, este implementarea serviciilor de consultații medicale în zonele greu accesibile, adică telemedicină rurală. În județul nostru acest serviciu deja funcționează cu succes de aceea, partenerii noștri din celelalte județe sunt foarte interesați să preia modelul nostru. Președintele CJ Alba, domnul Ion Dumitrel a fost foarte încântat de idee și chiar ne-a solicitat sprijinul pentru a dezvolta telemedicina în zonă”, spune Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Consiliul Județean Hunedoara este membru al ADI “Moții Țara de Piatră” din anul 2019.

Localitățile din județul Hunedoara care au aderat la această asociație sunt: Brad, Geoagiu, Baia de Criș, Balșa, Blăjeni, Buceș, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vălișoara și Vața de Jos. ADI “Moții Țara de Piatră” are ca scop crearea cadrului de cooperare între unitățile administrativ – teritoriale din zona Țării Moților în vederea coordonării activităților de dezvoltare durabilă în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.