O stea pentru profesorul universitar Nicolae Iliaș

Home Stiri la zi O stea pentru profesorul universitar Nicolae Iliaș
O stea pentru profesorul universitar Nicolae Iliaș

Eminentul profesor universitar doctor inginer Nicolae Iliaș, fost rector al Universității din Petroșani și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și-a aniversar, la final de august, ziua de naștere. Una din cele peste 60 pe care le-a sărbătorit în calitate de prestigios dascăl în domeniul științelor inginerești și peste 80 din viață.

Sigur că, dincolo de tradiționalele urări de sănătate și fericire, venerabilului senior al învățământului universitar din Valea Jiului i se cuvin câte-n lună și în stele. Și poate că la acest lucru s-au gândit și apropiații domniei sale atunci când au căutat soluția perfectă pentru un cadou aniversar pe măsură, pe care au găsit-o undeva în Univers, printre stele.

Așa se face că, începând cu data de 30 august 2021, zi care marchează aniversarea celor 86 de ani de viață ai distinsului profesor universitar, steaua SAO 15261 de lângă Carul Mare poartă numele NICOLAE ILIAȘ. Institutul pentru Dezvoltare și Cercetare a Viitorului de la Observatorul Bochum din Germania a emis, în acest sens, un certificat oficial care atestă faptul că prof.univ.dr.ing. Nicolae Tiberius Iliaș are, de pe acum, numele înscris între stelele Universului.

Steaua SAO 15261 – Nicolae Iliaș este o strălucitoare stea portocalie din constelația Ursa Mare, la o distanță de 316 ani lumină de Terra, fiind o stea cu luminozitate de +5,12 mag., aproape la fel de strălucitoare precum cariera academică a distinsului cetățean de onoare al Văii Jiului.

La mulți ani, stimate domnule profesor !