Claudia Șponor, debut discografic după 30 de ani și-o pasiune de-o viață

Home Cultură Claudia Șponor, debut discografic după 30 de ani și-o pasiune de-o viață
Claudia Șponor, debut discografic după 30 de ani și-o pasiune de-o viață

Așa cum spune ori de câte ori are ocazia, muzica este pentru Claudia Șponor o pasiune de-o viață. Cu toate acestea nu a făcut o carieră din muzică și, cu timpul, locul concertelor a fost luat în viața sa de timpul alocat fiului său Vlad, pe care-l consideră și astăzi, un firesc centru al propriului său univers.

De o bună bucată de vreme, vocea Claudiei Șponor se aude însă din nou, tot mai des, iar prezența sa la diverse evenimente, îndeosebi în cercul prietenilor săi și al iubitorilor muzici folk din Valea Jiului, a devenit una constantă și deosebit de apreciată. Claudia Șponor spune că nu și-a dorit niciodată să facă o carieră din muzică, dar în același timp recunoaște că îi face o plăcere deosebită să cânte pentru prieteni și pentru public, pentru că aproape că nu poate concepe altfel existența sa decât cu chitara în brațe, la o cântare alături de cei care i-au devenit deja, în Valea Jiului, un tot mai numeros, consecvent și mai atent public.

Chiar și cu toate aceste schimbări, Claudia Șponor nu a luat în calcul să-și adune compozițiile într-un album de autor. ”Mie-mi place să cânt, să cânt pentru prietenii mei, să cânt pentru oameni, să cânt, să cânt, să cânt… Deși cânt aproape de când mă știu, nu m-am gândit niciodată să scot un album, să fac un turneu ori alte lucruri de acest fel, pentru că muzica este pentru mine doar o mare, o uriașă pasiune”, se destăinuie Claudia Șponor.

Situația s-a schimbat radical cu ceva vreme în urmă când vocea Claudiei Șponor a fost regăsită, via facebook, de Ileana Berki, un muzician de mare valoare al Văii Jiului, care a căutat-o și a convins-o că este momentul să intre în studio, să înregistreze un album și să-și ofere muzica publicului din lumea-ntreagă. ”Cu Claudia mă știu de mai bine de trei decenii. Am cântat împreună, ne-am inspirat una pe cealaltă, ne-am admirat reciproc și eu m-am bucurat nespus când am regăsit-o pe Claudia într-o filmare de pe facebook, cu chitara în mână, cântând pe o scenă din Petroșani. Le spuneam copiilor mei de la clasa de canto: ”uitați-vă la Șponor cum cântă, cu câtă pasiune și cu câtă ușurință, vreau să vă fie exemplu, vreau să cântați ca Șponor!” Mai apoi, am căutat-o pe prietena mea Claudia Șponor și am invitat-o să înregistreze câteva piese în studio. Nu mai fusese niciodată într-un studio de înregistrări muzicale, dar era atât de firească, de naturală, de scumpă. Îi spuneam în cască: ”poți începe să cânți” și porneam înregistrarea, iar reacția ei era de genul: ”no, pot acuma pot să cânt, e ok, că eu mă apuc să cânt !” Rând pe rând, am înregistrat 27 de piese. Deosebite ! Admirabile !”, mărturisește Ileana Berki.

Toate aceste piese, reunite în albumul de debut al cantautoarei Claudia Șponor, album ce poartă numele ”Bună dimineața, viață !” a fost lansat oficial în 7 septembrie 2021, o zi extrem de specială pentru ea, fiind ziua care a marcat aniversarea celor 30 de ani ai fiului său, Vlad. ”Ce mi-aș fi putut dori mai mult decât să-mi lansez primul meu album drept dar de suflet pentru copilul meu? Cele două elemente care constituie universul vieții mele s-au contopit în acest album de debut care a fost lansat de ziua copilului meu, alături de prietenii mei și ai lui. Sunt fericită, fericită, fericită ! Și mă bucur și știu că și Vlad e fericit, fericit, fericit !”, spune Claudia Șponor.

Lansarea oficială a albumului ”Bună dimineața, viață !” al Claudiei Șponor s-a petrecut într-o frumoasă seară de septembrie, în atmosfera intimă a pub-ului Aztek Caffe din Petroșani, devenită deja atât de familiară iubitorilor de muzică folk, grație pasiunii cu care gazdele, Manuela și Alin Crișan promovează și susțin astfel de evenimente cultural-artistice. Vocea Claudiei Șponor, cântecele sale deosebite, verva sa molipsitoare au făcut din acest eveniment cu adevărat o sărbătoare, nu doar pentru fiul său Vlad, ci pentru toți cei care au avut inspirația de a lua parte la acesta. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât în ”sală” au fost prezenți și câțiva poeți ale căror versuri au devenit cântece în repertoriul Claudiei Șponor, iar recitalul acesteia a fost completat cu un remarcabil succes de cel al invitaților săi speciali, Ileana Berki și câteva din ”glasurile de argint” ale sale, cu toții smulgând binemeritate aplauze din partea publicului.

Fără îndoială, putem concluziona că debutul discografic, chiar și după 30 de ani, al cantautoarei Claudia Șponor, este unul de real succes. Iar dacă rândurile de față nu v-au convins de acest lucru, vă invităm să vă convingeți singuri, ascultând piesele compuse și interpretate de Claudia Șponor, care sunt de pe acum disponibile pe canalul video You Tube, de unde am selectat și noi pentru dumneavoastră, melodia ce dă titlul acestui album: ”Bună dimineața, viață !”