Porți deschise, pe 10 septembrie, în Capitala Daciei din Munții Orăștiei

Home Reportaj Porți deschise, pe 10 septembrie, în Capitala Daciei din Munții Orăștiei
Porți deschise, pe 10 septembrie, în Capitala Daciei din Munții Orăștiei

Pe 10 septembrie 2021, între orele 09 și 20, porțile sanctuarului dacic Sarmizegetusa Regia de la Grădiștea de Munte, în Munții Orăștiei, vor fi deschise publicului vizitator, în cadrul unei noi ediții a proiectului ”Ziua Porților Deschise” derulat de administratorul sitului dacic.

În cursul zilei, la șantierul arheologic vor avea loc tururi ghidate, în cadrul cărora colectivul de cercetători le vor prezenta vizitatorilor monumentele antice și rezultatele cercetărilor efectuate în acest an. Săpăturile arheologice care au avut loc în 2011 în situl arheologic de la Grădiștea de Munte, au vizat drumul pavat cu lespezi de calcar, care făcea legătura între fortificaţie şi zona sacră. De asemenea, au fost extinse cercetările pe terasa a IX-a, unde campaniile recente au dus la descoperirea unui nou edificiu de cult cu arhitectură monumentală. Cercetările arheologice din campania 2021 sunt realizate cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Și pentru copii, „Ziua porților deschise” va fi un prilej extraordinar de a întelege istoria. Asta deoarece voluntarii de la Fundația ”Mihai Eminescu Trust”  le-au pregătit numeroase activități interactive, care vor fi derulate în perimetrul sitului antic, acestea fiind dedicate în principal celor mici.

Organizatorii acestui eveniment sunt: Colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei”, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Muzeul Județean Mureş (Târgu Mureș), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Mihai Eminescu Trust (Sighișoara).