”Toamna”, albumul în care s-a copt muzica unui nou cantautor de excepție din Valea Jiului, Răzvan Fara

Home Cultură ”Toamna”, albumul în care s-a copt muzica unui nou cantautor de excepție din Valea Jiului, Răzvan Fara
”Toamna”, albumul în care s-a copt muzica unui nou cantautor de excepție din Valea Jiului, Răzvan Fara

Din grupul ”Gralurilor de argint” șlefuite cu atâta pasiune și migală de artistul și dascălul de excepție Ileana Berki, face un pas în față, în propria sa carieră muzicală, un alt tânăr de excepție: Răzvan Fara.

La numai 13 ani, vulcăneanul Răzvan Fara a reușit ca, printr-un talent deosebit, șlefuit prin studiu, muncă și abnegație, să editeze primul său album de cantautor, după doar câțiva ani de activitate artistică. Lansarea oficială a acestui album, intitulat simplu dar extrem de cuprinzător ”Toamna” a avut loc, zilele trecute, la sala Cinematografului ”Luceafărul” din Vulcan, acolo unde Răzvan a reușit să cucerească inimile iubitorilor de folk veniți de peste tot din Valea Jiului, ba chiar și de la Slatina sau Cluj, pentru a-i fi alături la acest moment important din cariera sa de artist.

Într-un spectacol-maraton, de mai bine de două ore, l-am putut asculta pe Răzvan Fara interpretând în chip magistral toate cele 16 melodii cuprinse în albumul său de debut, realizat în studioul de înregistrări al maestrului Adrian Ordean, dar și alte piese noi. În plus, spectacolul de gală a fost completat de prezența unor invitați de marcă, de la Sergiu Pîrvulescu (deschizător de drum al unei noi generații de cantautori din Vulcan), Larisa Nicuța (extrem de talentata verișoară a lui Răzvan) până la Ileana Berki și ”Glasurile de argint” sau apreciatul folkist Ionuț Mangu, venit special de la Cluj pentru acest eveniment artistic. Momentele frumoase de muzică și poezie s-au împletit la fel de frumos cu cele câteva discursuri, în care Elena Hațiegan (mama lui Răzvan), tatăl său Remus (via on-line), Ileana Berki (îndrumătorul artistic al lui Răzvan), consilierul local Șteffi Feszner (purtător de mesaj din partea autorităților locale și a primarului Cristian Merișanu) dar și subsemnatul (în onoranta calitate de prezentator al spectacolului), au conturat personalitatea unui copil cu adevărat de excepție din comunitatea Vulcanului și a Văii Jiului.

La începutul acestui an, atunci când, după ce l-am auzit în premieră pe Răzvan Fara interpretând doar una din piesele compuse pe versurile sale, am decis să-i acordăm unul din tradiționalele ”Premii Exclusiv” (la secțiunea cultură-artă), intuiam deja că acest valoros exponent al unei noi generații de artiști va confirma rapid. Și a confirmat, în doar câteva luni, prin editarea primului său album de cantautor, în care Răzvan Fara face nu doar dovada incontestabilei sale valori artistice, ci și aceea de veritabil purtător de mesaj al unei generații care-și dorește o altfel de lume, o lume mai bună. Această năzuință se regăsește, de altfel, în melodii de pe albumul său de debut ce fac o tăioasă radiografie a acestor vremuri: ”Valsul oamenilor falși”, ”Masca”, ”Lăcomia”, ”Corupția”, ”Oameni goi”, sau ”Justițiarii fără grai” fiind câteva din acestea. Poate că mesajele de revoltă, de protest pe care Răzvan Fara le exprimă în aceste cântece ale sale ar putea părea improprii vârstei sale, dar ele nu fac decât să demonstreze că și el este un exponent al unei generații care aude, vede și înțelege tot ceea ce se întâmplă în jurul său, al unei generații care-și propune să schimbe mentalități și cutume, al unei generații care vrea să trăiască într-o lume fericită, atât de frumos, ideatic descrisă de altfel de Răzvan în melodia sa ”Happy World”.

Ceea ce este și mai frumos este că, tot prin cântecele sale, Răzvan Fara nu se lamentează, nu arată doar cu degetul problemele și oamenilor și ale țării, ci oferă și soluția prin care tarele societății de azi pot fi vindecate: ”Vaccinul iubirii”. Nu încape nici o îndoială asupra faptului că Răzvan Fara are deja înoculat direct în sufletul său sensibil acest ”vaccin” al iubirii, fapt demonstrat în alte emoționante piese de pe albumul ”Toamna”, veritabile declarații de dragoste, precum: ”Mama”, ”Tata”, ”Bunica”, ”Prietenia”, ”Iubirea nu e relativă” sau chiar ”Elefănțelul Jojo”.

Nu putem decât să ne bucurăm și să ne mândrim că în Valea Jiului trăiesc și cresc atât de frumos tineri de excepție, care nu se sfiesc să-și pună în valoare pasiunile și talentul, care au curajul de a spune lucrurilor pe nume și care sunt capabili să genereze atât de multă vibrație și emoție. La doar 12 ani, cantautorul Răzvan Fara face parte deja din rândul muzicienilor valoroși ai Văii Jiului, iar acest lucru nu mai este de pe acum evidențiat doar de mentorul său, apreciata artistă și profesoară de canto Ileana Berki, ci este certificat de succesul repurtat odată cu lansarea primului său album, ”Toamna”, ale cărui melodii pot fi ascultate inclusiv pe rețeaua You Tube.

Felicitări, Răzvan Fara ! Succes deplin pe scenă, în muzică și în viață !