Întâlnire de suflet, credință și recunoștință cu Opritsa Dragalina Popa, pe câmpurile de luptă din Valea Jiului ale generalului erou Ion Dragalina

Home Stiri la zi Întâlnire de suflet, credință și recunoștință cu Opritsa Dragalina Popa, pe câmpurile de luptă din Valea Jiului ale generalului erou Ion Dragalina
Întâlnire de suflet, credință și recunoștință cu Opritsa Dragalina Popa, pe câmpurile de luptă din Valea Jiului ale generalului erou Ion Dragalina

Numele generalului erou Ion Dragalina reprezintă un reper al curajului și patriotismului pentru români, care din fericire este cinstit așa cum se cuvine în regiunea Văii Jiului, unde bravul comandant al Armatei I a luptat în primele bătălii ale României din Marele Război al Reîntregirii, consemnând pe crestele Vîlcanului eliberarea primei palme de pământ românesc din Ardeal de sub dominația Imperiului Austro-Ungar. Spre veșnică aducere aminte asupra acestui moment istoric, bustul generalului Ion Dragalina face parte din Memorialul de la Pasul Vîlcan, alături de cele ale altor martiri ai acestui război. Din nefericire, tot pe aceste meleaguri, în Defileul Jiului, generalul Ion Dragalina avea să fie rănit pe front, iar la scurt timp, se va stinge din viață. Locul în care acesta avea să fie rănit, în apropiere de Sfânta Mănăstire Lainici este marcat printr-un alt monument dedicat generalului erou Ion Dragalina.

Toate aceste mărturii ale trecerii bravului comandant al Armatei Române din regiunea Olteniei sunt îngrijite acum, spre cinstea lor, de voluntari inimoși ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului și de cei ai Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”. De curând, aceștia au avut parte de o vizită onorantă întreprinsă de Opritsa Dragalina Popa, nepoata ilustrului general Ion Dragalina, care a venit într-un pelerinaj de suflet din America spre a se reculege în locurile pe care bunicul său le-a apărat cu prețul vieții. Deși trăiește încă din 1969 în America, Opritsa Dragalina Popa (fiică a comandorului de aviație Alexandru Dragalina, un alt brav ofițer al Armatei Române) este profund atașată de România, fiind interesată de tot ce se întâmplă în țară și implicată în susținerea unor activități care au drept scop cercetarea istorică și cultul eroilor națiunii române.

Cu aceste valori în gând dar, desigur, cu emoția amintirilor legate de viața și faptele bunicului său, Opritsa Dragalina Popa a poposit vineri, 10 septembrie 2021, mai întâi în Defileul Jiului, la Monumentul dedicat aici generalului-erou Ion Dragalina, unde Presfințitul Stareț al Mănăstirii Lainici, împreună cu un sobor de călugări au săvârșit o slujbă de pomenire la monumentul care aduce veșnică amintire bravului comandant de armată, rănit aici la 12 octombrie 1916, pe frontul Primului Război Mondial.

Programul a inclus și o vizită la Primăria Vulcan, unde în cadrul unui scurt simpozion au fost prezentate crâmpeie din viața generalului Ion Dragalina și repere ale carierei sale militare, într-un material meticulos realizat și foarte bine documentat de Ioan Dorel Șchiopu, secretar al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”.

De asemenea, Opritsa Dragalina Popa a ținut să urce și la Memorialul Eroilor din Pasul Vâlcan unde există, de asemenea, și un bust al Generalului Dragalina, Memorialul fiind ridicat după cum se știe chiar pe locul în care Armata Română a deschis unul din primele fronturi ale Războiului Întregirii și unde, în vara anului 1916 ostașii Armatei I aflate sub comanda generalului Ion Dragalina au recucerit prima palmă de pământ românesc din Transilvania.

În pelerinajul său în Valea Jiului, nepoata generalului Dragalina a fost însoțită de g-ral(r) Gheorghe Buciu – vicepreședinte al Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”, col.(r) Dumitru Roman – redactor șef al publicației ”România Eroică”, iar gazde primitoare i-au fost col.(r) Virgil Sanda – secretar al Asociației cadrelor Militare și în Rezervă din Valea Jiului, Ioan Dorel Șchiopu – secretar al Filialei județene Hunedoara a A.N. ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, col.(r) Adrian Ronai – Președinte al Filialei Petrila a A.N.”Cultul Eroilor-Regina Maria”, plt. Nicolae Hodorog – membru al ACMRR Valea Jiului și bunul creștin și patriot local Emil Părău.

Emoționată și onorată de atenția care i-a fost acordată, Opritsa Dragalina Popa s-a declarat
încântată de faptul că memoria bunicului său este respectată și atent cinstită în aceste locuri
pentru care a luptat și s-a jertfit, alături de mii de alți bravi eroi români, generalul Ion Dragalina.