Tiberiu Iacob Ridzi, raport la un an de la câștigarea alegerilor de la Primăria Petroșani

Home Administrație Tiberiu Iacob Ridzi, raport la un an de la câștigarea alegerilor de la Primăria Petroșani
Tiberiu Iacob Ridzi, raport la un an de la câștigarea alegerilor de la Primăria Petroșani

Stimați cetățeni,

S-a împlinit un an de când cu emoție, credință și speranță am depus jurământul pentru un nou mandat de primar după ce, la alegerile locale din anul 2020 m-ați creditat, din nou, cu încrederea dvs. pentru care vă mulțumesc încă o dată și pe această cale.

Am traversat un an greu, o perioadă dificilă atât pentru dvs., cetățenii,  cât și pentru administrația publică locală, un an marcat de această pandemie de COVID – 19. Dar, în ciuda tuturor greutăților, cu sprijinul și încrederea dvs. am reușit să implementăm o serie de proiecte benefice comunității locale, să îndeplinim o parte a proiectelor pe care ni le-am propus.

Fie că a fost vorba despre continuarea sau finalizarea unor proiecte, fie că a fost vorba despre lucrări curente, despre rezolvarea unor probleme sociale sau despre activităţi culturale, am abordat toate aceste lucruri cu maximă seriozitate, împreună cu colegii din cadrul administraţiei publice locale, cu sprijinul Consiliului Local şi, mai ales, împreună cu dumneavoastră,  cetățenii municipiului Petroșani.

Investiţii în cadrul administrării domeniului public şi privat, cu fonduri de la bugetul local, bugetul de stat și Uniunea Europeană 

*Am demarat programul de anvelopare a blocurilor cu fonduri europene. În total, până în prezent am semnat contractele de proiectare și execuție pentru 13 imobile de locuințe din Petroșani, inclusiv cele 5 blocuri turn, respectiv Bl. 120 și Bl. 122 de pe str. 1 Decembrie 1918, Bl. 22 de pe str. Aviatorilor, Bl. 7 de pe str. Avram Iancu și Bl. 4 de pe str. General Dragalina. În cadrul acestui program, care continuă, au fost deja finalizate lucrările la  Bl. 33 de pe strada Viitorului și Bl. 2 de pe strada Păcii.

* Am continuat programul de reparații de străzi, inclusiv a șoselei de centură distrusă anul trecut de ploile abundente. S-a turnat covor asfaltic total sau parțial pe străzile: Mihail Kogălniceanu, Ștefan cel Mare, George Enescu, precum și pe străzile adiacente Școlii Gimnaziale ”I.G.Duca.

* Din fonduri de la bugetul local am reabilitat și am turnat covor asfaltic pe DN 66, la intrarea în Petroșani dinspre Livezeni, pe 4 benzi și pe o lungime de  un kilometru. De asemenea, am efectuat lucrări de reparații la intrarea dinspre Hațeg, pe porțiunea afectată de lucrările de introducere a canalizării;

*Am efectuat lucrări de reparații pe strada Maleia, până la intersecția de la Jieț, de asemenea cu fonduri de la bugetul local al Municipiului Petroșani

* Am refăcut marcajele stradale pe domeniul public

*A fost atribuit contractul care prevede proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a străzilor Sarmizegetusa, Jiului, Pompierilor, Miorița și Aurel Vlaicu.

* Cu fonduri de la bugetul local, am amenajat sau sunt în curs de amenajare o serie de parcări în municipiul Petroșani, inclusiv parcarea de la Spitalul de Urgență Petroșani (cu 102 locuri), iar programul continuă;

* Am montat limitatoare de viteză pe mai multe artere de circulație din municipiul Petroșani, cele mai multe la solicitarea cetățenilor care locuiesc în aceste zone, precum și în proximitatea unităților de învățământ ori a trecerilor de pietoni, pentru reducerea riscului producerii unor accidente

*Am inițiat proiectul și am demarat lucrările la noua bază sportivă din incinta stadionului ”Petre Libardi”, un proiect în valoare de 6,6 milioane de lei, finanțat prin Compania Națională de Investiții;

*Am demarat lucrările la noua sală de sport ce va deservi Școala ”I.G.Duca” – sediul nou. Proiectul, în valoare de 2.252.934,48 lei, este finanțat prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Subprogramului ”Săli de Sport”, în timp ce Primăria Municipiului Petroșani va asigura toate utilitățile necesare.

*Am alocat fonduri pentru achiziționarea de mobilier școlar nou în mai multe săli de clasă din cadrul unităților de învățământ din municipiul Petroșani.

*Au fost efectuate lucrări de întreținere la clădirea în care funcționează Stomatologia.

* Am organizat, în parteneriat, o serie de campanii de colectare a deșeurilor voluminoase, precum și a deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE)

*Platformele de deșeuri menajere din municipiul Petroșani au fost recondiționate. Nu mai puțin de 30 de platforme au fost betonate, în timp ce operatorul de deșeuri reface împrejmuirea acestora.

* La Petroșani vom construi un nou bloc ANL, la solicitarea administrației publice locale. Am transmis către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) terenul în suprafață de 3.560 mp pe care va fi amplasat imobilul, situat pe strada Independenței. De la bugetul local al municipiului Petroșani vor fi asigurate resursele necesare pentru execuția și finalizarea lucrărilor tehnico-edilitare aferente construcției (apă, canalizare, energie electrică, gaze, telefonie, căi de acces, alei pietonale sau spații verzi). Imobilul, în regim de înălțime P+4, va avea 40 de unități locative, respectiv 30 de garsoniere și 10 apartamente cu 2 camere.

* Am reușit să includem pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții mai multe obiective investiționale din domeniul infrastructurii

*Am reînființat, cu fonduri proprii, Serviciul de ecarisaj și Adăpostul de câini din Colonie, unde colaborăm cu ONG-urile din domeniu și unde niciun câine nu va fi eutanasiat;

* Am depus documentația și am primit aviz favorabil din partea  Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru construirea unei creșe moderne în municipiul Petroșani.

*Ne preocupăm în continuare de programul care vizează dezvoltarea domeniului schiabil Parâng și am avansat în discuțiile cu Romsilva pentru realizarea unui nou telescaun. De asemenea, pentru confortul turiștilor, am montat un container cu 6 toalete ecologice racordate la fosa septică de la hangarul ce adăpostește tunurile de zăpadă și ratrak-ul.

* Am organizat periodic campanii de dezinsecție și deratizare în absolut toate zonele din Petroșani

*Parcurile au fost și sunt de asemenea în atenția noastră. Acestea au fost amenajate și dotate cu mobilier urban nou, precum și cu noi corpuri de iluminat. De asemenea, Panourile și coșurile de baschet amplasate în Parcul ”Carol Schreter” și parcul de la Piața Centrală din Petroșani au fost înlocuite.

* O atenție deosebită am acordat-o zonelor verzi. Iarba a fost tunsă periodic, iar orașul a fost înfrumusețat cu flori multicolore, inclusiv în ghivece și jardiniere

* Printr-un parteneriat derulat cu producătorul, am montat stație publică de încărcare a autoturismelor electrice, prima de acest gen din Valea Jiului * Am finalizat implementarea proiectului derulat cu fonduri europene privind simplificarea procedurilor administrative și a accesului populației către serviciile oferite de primărie;

*Pentru un oraș curat, am pus în practică o amplă acțiune de spălare a domeniului public cu apă și detergent;

În plus, am pregătit documentaţiile tehnico-economice în vederea accesării de fonduri nerambursabile în viitoarea perioadă, pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală. De asemenea, proiectul Primăriei Municipiului Petroșani care vizează întocmirea documentației tehnice pentru construirea de pasarele și piste de biciclete în municipiul Petroșani a fost selectat de către ADR Vest și urmează semnarea contractului de finanțare.

Acțiuni pentru sănătatea publică

* În acest an greu, marcat de criza sanitară, am pus mare accent pe sănătatea publică.

* Am distribuit măști de protecție sanitară tuturor unităților de învățământ de pe raza municipiului Petroșani și am alocat fonduri pentru achiziționarea de materiale sanitare necesare;

* Am organizat o serie de campanii de dezinfecție și igienizare a domeniului public și în interiorul scărilor de bloc;

*Am reumplut recipientele cu dezinfectant, montate la scările de bloc

* Am distribuit măști către populația vulnerabilă, cu venituri modeste;

* Am organizat mai multe campanii de conștientizare în rândul populației;

* Am organizat cu succes un maraton de vaccinare la Sala Polivalentă din Petroșani, unde s-au vaccinat peste 1.500 de persoane

*Am amenajat un centru Drive Thru, în parcarea magazinului; Kaufland, unde s-au imunizat aproape 300 de persoane.

* Grație unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de 7 milioane de euro, Spitalul de Urgență Petroșani beneficiază de aparatură de ultimă generație și de mobilier modern.

Fonduri pentru cultură, culte, sport 

* Am continuat organizarea unor evenimente cultural – sportive şi am sprijinit promovarea şi păstrarea tradiţiilor locale

* Am sprijinit instituţiile de cultură, organizaţiile non-guvernamentale, instituţiile de învăţământ, cultele şi asociaţiile sportive.

* La Muzeul Mineritului, deschis în această vară după ampla investiție de reabilitare și reamenajare, am marcat, printr-o serie de manifestări culturale, împlinirea a 60 de ani de la înființarea acestei instituții muzeale dedicate istoriei activității extractive pe aceste meleaguri, precum și împlinirea a 70 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Minerului Român.

* După un an de pauză, din cauza pandemiei, am organizat tradiționala Nedeie a Troiței din Parâng, dar și Zilele Municipiului Petroșani, în colaborare cu o firmă de profil, cu o participare record de spectatori.

*Am premiat pentru longevitate în cuplu familiile care a împlinit 50 și 60 de ani de căsnicie și care constituie un exemplu de viață și de unitate pentru noi toți, pentru comunitatea noastră.

*Am premiat pentru întreaga carieră sportivă atât pe Avram Iancu, cât și pe Toma Coconea, sportivi recunoscuți în întreaga lume, cu care Petroșaniul se mândrește.

* Copiii au fost celebrați de ziua lor, de 1 Iunie, printr-o serie de manifestări speciale dedicate celor mici.

*Am alocat fonduri pentru continuarea lucrărilor de edificare a Catedralei ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Fonduri în domeniul social

* Am luat toate măsurile legale în domeniul protecției copilului și a familiei, protecției persoanelor vârstnice, a persoanelor cu handicap precum şi pentru prevenirea și combaterea marginalizării sociale

* Am finanțat serviciile pentru acordarea hranei calde pentru persoanele cu probleme sociale

*Am distribuit pachetele cu produse alimentare și produse de igienă acordate categoriilor vulnerabile în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), derulat de Uniunea Europeană

* Am derulat parteneriate cu centrele sociale care desfășoară activități de protecție socială.

Vă mulţumesc, în special, dumneavoastră, dragi locuitori ai municipiului nostru, pentru încredere și pentru întregul sprijin acordat!

 Împreună continuăm dezvoltarea Petroșaniului!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Cu deosebit respect şi consideraţie,

Primarul dumneavoastră,

Tiberiu Iacob-Ridzi