Certitudini și incertitudini la deschiderea noii stagiuni de la Teatrul ”I. D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură Certitudini și incertitudini la deschiderea noii stagiuni de la Teatrul ”I. D. Sîrbu” din Petroșani
Certitudini și incertitudini la deschiderea noii stagiuni de la Teatrul ”I. D. Sîrbu” din Petroșani

Cu toate că noua stagiune a Teatrului ”I. D. Sîrbu” din Petroșani nu s-a deschis în această toamnă cu o premieră, publicul a fost prezent în număr mare, acoperind capacitatea de 70% a locurilor din sală permise în contextul măsurilor de protecție sanitară, pentru a vedea sau, după caz, a revedea comedia ”Și miniștrii calcă strâmb”, de Ray Cooney. Spectacolul regizat de Daniel Vulcu a avut premiera în 2017 la teatrul din Petroșani însă, de atunci, a fost jucată constant, cu același succes, dincolo de schimbările care au avut loc, de-a lungul timpului, în distribuție.

Succesul acestui spectacol de teatru a fost reconfirmat și la reprezentația de sâmbătă, 25 septembrie 2021, de aplauzele publicului spectator care au răsplătit astfel talentul și profesionalismul actorilor Alexandru Cazan, Nicoleta Bolcă, Mihai Sima, Laurențiu Vlad, Izabela Badovics, Sergiu Fîrte, Corina Vișinescu, Radu Tudosie, Oana Liciu-Gogu și Dorin Ceagoreanu. Evident, aplauzele au fost și măsura prin care publicul iubitor de teatru din Valea Jiului a reacționat la revenirea pe scena teatrului din Petroșani a actriței Nicoleta Bolcă. Merită evidențiat aici și faptul că, deși în distribuția acestui spectacol au făcut parte o seamă de artiști aflați într-una sau cealaltă din ”taberele” despre care se știe că sunt aflate într-un conflict personal, juridic și etic, acest amănunt nu a influențat, din fericire, sub nici o formă, calitatea actului artistic. Desigur, pentru un public mai puțin (spre deloc !) interesat de acest conflict interpersonal sau instituțional care oricum nu stă în puterea sa de mediere, nici refuzul unora dintre actori de a ”ieși” la final, la primirea binemeritatelor aplauze și nici explicațiile curajoase ale Nicoletei Bolcă, nu au avut efectul (poate) așteptat.

Pentru cei care, în timp, au învățat să-i aprecieze și să-i respecte pentru calitatea lor profesională pe actorii, regizorii, scenariștii și toți ceilalți membri ai echipei Teatrului Dramatic ”I. D. Sîrbu” din Petroșani, bucuria revederii lor pe scenă și emoția oferită de prestația artistică a acestora rămâne factorul determinant care-i aduce și readuce în sala de spectacol. De aceea, asigurările date chiar în sală, la deschiderea stagiunii din acest an de vicepreședintele CJH, Ion Bădin (responsabil direct de activitatea teatrului din Petroșani), dublate de cele ale administratorului public Costel Avram, potrivit cărora CJH va acorda sprijinul financiar necesar bunei funcționări a acestei instituții de cultură, sunt mult mai importante decât detaliul că în configurația actuală a echipei de la Teatrul ”I.D. Sîrbu” coexistă mai multe ”tabere” antagonice.

Trecând peste acestea, deschiderea stagiunii 2021-2022 a Teatrului ”I. D. Sîrbu” din Petroșani ne-a demonstrat că avem, în continuare, suficiente motive care să ne îndreptate pașii, cu emoție și încredere, spre sala de spectacol a teatrului, unde se anunță o toamnă culturală frumoasă și bogată.