Europarlamentarul Iuliu Winkler solicită U.E. să sprijine consumatorii vulnerabili în fața creșterii prețurilor la energie

Home Politică Europarlamentarul Iuliu Winkler solicită U.E. să sprijine consumatorii vulnerabili în fața creșterii prețurilor la energie

În opinia europarlamentarului Iuliu Winkler, contextul actual al exploziei costurilor pentru energie solicită măsuri imediate la nivel european pentru limitarea creșterii prețurilor la energie și ajutor concret pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este de părere că pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană (CE) trebuie să prezinte un set de instrumente care să permită statelor membre intervenția imediată, dar să și susțină din bugetul european măsurile de acompaniament al consumatorilor vulnerabili.

Deputații europeni au dezbătut, miercuri, 6 octombrie, în plenul reunit la Strasbourg, măsurile europene destinate diminuării impactului creșterii prețurilor la energie asupra companiilor și consumatorilor.

”Întrebarea fundamentală este dacă avem de-a face cu o situație temporară, cu o volatilitate a prețurilor conjuncturală și speculativă, iar la primăvară situația pieței va reveni la normal sau ne confruntăm cu debutul unei crize cu o durată greu de precizat, care are cauze structurale. M-a îngrijorat discursul comisarului pentru Energie, Kadri Simson, din care reiese că în CE opinia este că avem de-a face cu o situație temporară. Înclin să cred că ne aflăm la începutul unei crize de durată sub influența unor factori de o mare complexitate, inclusiv geopolitici. Setul de instrumente al CE trebuie să conțină măsuri imediate, în primul rând, plăți directe pentru consumatorii vulnerabili din România, din întreaga UE, care nu vor putea să achite facturile la energie. IMM-urile au nevoie de ajutor de stat din bugetele naționale completat cu resurse de la bugetul european. Pe termen mediu vor apărea efectele pachetului de măsuri ”Fit for 55”. Eficiența energetică trebuie îmbunătățită, iar producția de energie regenerabilă crescută, dar România și o serie întreagă de state membre ale UE sunt perfect îndreptățite să insiste pe menținerea gazului natural ca și combustibil de tranziție. Gazul natural este indispensabil în următoarele 3 decenii pentru orice strategie europeană ancorată în realitate”, a afirmat Winkler în declarația transmisă plenului Parlamentului European (PE).

La finalul dezbaterilor, europarlamentarul UDMR a arătat că tranziția verde este marcată și de disputa cu privire la energia nucleară în afara celei referitoare la folosirea gazului natural. ”Cealaltă dispută acută din UE, cea legată de rolul energiei nucleare, este una desprinsă din realitățile strategiilor energetice și care s-a mutat pe tărâm ideologic. Sprijin măsurile prezentate de CE cu privire la consolidarea supravegherii pieței, la majorarea capacităților de stocare a gazului natural și propunerea de achiziție de urgență a cantităților de gaz natural necesare pentru a depăși criza în care ne aflăm. Dar, subliniez că setul de instrumente trebuie să conțină în mod obligatoriu modalități de sprijin european pentru susținerea consumatorilor individuali și a IMM-urilor”, a subliniat Iuliu Winkler.