MCDR Deva duce 12 exponate din epoca romană la expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid

Home Cultură MCDR Deva duce 12 exponate din epoca romană la expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid
MCDR Deva duce 12 exponate din epoca romană la expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid.

Printre artefactele din patrimoniul muzeului hunedorean, care sunt expuse la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.

Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.

Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.

Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

Potrivit informațiilor prezentate de arheolog dr. Oana Tutilă, de la MCDR Deva, plăcuța votivă din aur (MCDR nr. inv. 34536) a fost descoperită la Geoagiu-Băi, în timpul săpăturilor de salvare care au debutat în anul 1986 în punctul numit Dâmbul romanilor. În acest loc au fost identificate băile termale antice de la Germisara. Cercetarea arheologică de aici a prilejuit găsirea și a altor obiecte cu caracter votiv dedicate divinităţilor care patronau apele termale – opt plăcuțe de aur, patru altare sau baze de statui – dar și a peste 600 de monede din argint şi bronz aruncate în bazin ca ofrande. Piesa este realizată în tehnica au repoussé, prin baterea unei foițe de aur pe o matriță de lemn. ”În jumătatea inferioară apare reprezentarea Dianei, după canonul iconografic clasic, întoarsă spre dreapta imaginii, însoțită de o căprioară. Zeița este redată într-o aedicula, compusă dintr-o bază simplă, două coloane torsadate și un acoperiș în două ape, decorat cu motive vegetale. La nivelul picioarelor este marcat în relief numele zeiței DIA(na). În câmpul lis al inscripției, aflat sub aedicula, este zgâriat, ulterior confecționării plăcuței, numele celei care a dedicat plăcuța: Corne/lia Mar/cellin(a)”, explică arh. dr. Oana Tutilă.

În colecțiile MCDR Deva există șapte plăcuțe votive din aur, toate descoperite la Germisara, temporar, două dintre ele afându-se la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 – 27 februarie 2022.

Cinci dintre plăcuțele de aur de la Germisara pot fi admirate, în continuare, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în cadrul expoziției “Obiecte de Tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice si Romane din Deva”.