Investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii de vizitare și a infrastructurii de administrare a cetăților dacice din Munții Orăștiei

Home Administrație Investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii de vizitare și a infrastructurii de administrare a cetăților dacice din Munții Orăștiei
Investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii de vizitare și a infrastructurii de administrare a cetăților dacice din Munții Orăștiei

Consilierii județeni au aprobat, în cadrul unei ședințe de îndată, care a avut loc astăzi, notele conceptuale și temele de proiectare care vizează o serie de investiții oportune și necesare dezvoltării infrastructurii de vizitare a cetăților dacice din Munții Orăștiei.

Peste 460 de mii de lei este suma estimativă avansată pentru montarea de pavilioane, grupuri sanitare și dotări complementare pentru asigurarea energiei electrice, alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate, la cetățile dacice de la Bănița, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie și Luncani – Piatra Roșie. Totodată, se au în vedere și lucrări de reparații interioare și exterioare, amenajarea punctului de vizitare și realizarea unui grup sanitar cu dotările necesare la Remiza Valea Albă, situată pe drumul de acces spre cetatea Sarmizegetusa Regia.

Cea mai mare parte din sumă, 400.000 de lei, este destinată investițiilor destinate punerii în valoare a celor patru cetăți dacice preluate în proprietatea publică a județului Hunedoara și administrate, alături de Sarmizegetusa Regia, de către Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara. De altfel, investiția va fi suportată integral din bugetul DGAMPT Hunedoara, instituție subordonată Consiliului Județean Hunedoara.

Cetățile Bănița, Blidaru și Piatra Roșie vor beneficia de câte o construcție temporară de dimensiuni reduse (cca. 12 mp) de tip pavilion ușor și demontabil compus dintr-o cameră de pază care va avea și destinație de punct de informare, vânzare de bilete, expunere de suveniruri și afișare de informații esențiale pentru vizitarea sitului. Structura va fi dotată și cu două grupuri sanitare. La Costești, proiectul prevede amplasarea a două pavilioane. Unul va avea 10 mp și va găzdui casa de bilete și zona de expunere suveniruri, iar pavilionul nr. 2 în suprafață de 13 mp va fi format din cameră de pază și grup sanitar. Toate construcțiile vor fi alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice. Alimentarea cu apă a grupurilor sanitare se va realiza cu ajutorul unor rezervoare de 3000 l amplasate în amonte, iar pentru evacuarea apelor uzate vor fi montate rezervoare de 5000 l.

La cetatea Bănița, pavilionul va fi amplasat pe drumul existent de acces la sit, la capătul segmentului de drum public, la Blidaru în zona de poiană, care precede terasa cetății, la sud de situl arheologic, la Piatra Roșie, construcția va fi amplasată tot în zona de poiană, la capătul drumului de acces existent, iar la Costești, pavilioanele se vor monta pe partea stângă, la ultima inflexiune a drumului de acces aflată la sud-vest de sit. Soluția propusă este minim invazivă în cadrul sitului pe care îl deservește, iar utilitățile au risc redus de poluare.

În ceea ce privește proiectul de reparații și reamenajare a Remizei Valea Albă, situată pe DJ 705 A către Sarmizegetusa Regia, lucrările sunt necesare din cauza problemelor semnalate la interiorul și exteriorul clădirii, precum și a lipsei unui grup sanitar adecvat. Aici este nevoie, printre altele, de lucrări de reparații la finisaje, cu eliminarea umidității interioare și asigurarea unei bune ventilații a zidăriei, amenajarea spațiului expozițional și a unui punct de informare, precum și montarea unui rezervor de colectare a apelor uzate și realizarea unui sistem exterior de drenare a apei.