Piese după Albert Camus, Matei Vișniec și Ion Creangă, oferta săptămânii la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroșani

Home Cultură Piese după Albert Camus, Matei Vișniec și Ion Creangă, oferta săptămânii la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroșani
Piese după Albert Camus, Matei Vișniec și Ion Creangă, oferta săptămânii la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroșani

Pentru finalul acestei săptămâni, Teatrul Dramatic ”I. D. Sîrbu” vă propune să (re)vedeți o serie de spectacole-eveniment în actuala stagiune, în trei spectacole care aduc în atenție tot atâtea piese ale unor scriitori de primă clasă: Albert Camus, Matei Vișniec și Ion Creangă.

Astfel, pentru vineri, 29 octombrie 2021, ora 18.00, este programat spectacolul „Neînțelegerea” de Albert Camus, în regia artistică și scenografia lui Ovidiu Radu. Spectacolul vorbește despre ceea ce înseamnă plecarea de acasă și revenirea după 20 de ani de tăcere, și cât de dificilă poate fi reîntoarcerea într-o casă în care locul tău nu a rămas gol. Cât de ușor un străin poate să redevină un fiu și un frate? Cu ce umplem golul lăsat de cineva drag? Care pot fi consecințele unei NEÎNȚELEGERI? La toate aceste întrebări puteți afla posibile răspunsuri în cadrul acestei reprezentanții teatrale. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana Crișan, Andrada Dobre, Nicoleta Niculescu, Alexandru Cazan și Gheorghe Stoica. Biletele se găsesc la Agenția teatrală. Prețul unui bilet este de 20 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%.

Pentru sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 18,00 este programată o nouă reprezentație a piesei „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, spectacol regizat de Muriel Jakab Manea, spectacol care a avut premiera la finalul săptămânii precedente. ”Regele, bufonul și domnii șobolani – fabulă barocă, farsă, bufonerie și mascaradă de Matei Vișniec, este oglinda unei lumi în derivă, imaginea unui univers aflat într-o evidentă criză. Regele e identificat cu inima microsmosului omenesc. În cavalcada unei lumi în prăbușire, spiritul se prăbușește și corpul devine o ruină. Bufonul e expresia multiplicității și a discordanțelor ascunse în „eul” colectiv. Dincolo de aparențele sale cosmice se întrezărește o conștiință sfâșiată. Istoria ni-l arată asociat cu victima în ritualurile de sacrificiu. Șobolanii reprezintă mizeria morală. Omenirea și-a predat puterea!”, explică regizorul Muriel Jakab Manea. În acest spectacol de teatru îi veți putea vedea în roluri de excepție pe actorii: Daniel Cergă, Oana Liciu Gogu, Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu și Andrada Dobre. Scenografia îi aparține Elizei Labancz. Prețul unui bilet este de 20 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%.

Duminică, 31 Octombrie 2021, ora 12.00, cei mici și nu numai sunt așteptați din nou în lumea basmelor. Echipa teatrului din Petroșani a pregătit pentru aceștia spectacolul „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, în regia lui Andrei Mihalache. Ca mai toate poveştile lui Creangă şi aceasta începe cu formula obișnuită a basmului popular: ”a fost odată…” și se încheie la fel: ”am încălicat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa…” Povestea este pusă în scenă prin intermediul actorilor: Alexandru Cazan, Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu, Corina Vișinescu, Daniel Cergă și Gheorghe Stoica. Prețul unui bilet este de 8 lei pentru copii și de 10 lei pentru adulții însoțitori.

Atenție! Având în vedere noile măsuri anti-COVID , accesul în sala de spectacole este permis la 30% din capacitatea sălii și doar celor care dețin certificatul verde. Sunt exceptați de la această obligație copii sub 12 ani. Masca la interior este obligatorie!

În imagine: aspect de la premiera piesei „Regele, bufonul și domnii șobolani” (Foto: Klu Fhotography)