Drumul din Parâng se închide pe perioada iernii

Home Administrație Drumul din Parâng se închide pe perioada iernii
Drumul din Parâng se închide pe perioada iernii

Cu toate că, inițial, autoritățile județene au prevăzut ca noul tronson de drum județean Cabana Rusu – Masivul Parâng, ce face parte din DJ 709F, recent modernizat, să fie păstrat în circulație și pe perioada sezonului de iarnă, în urma consultărilor avute cu operatorii de turism din zonă, CJH a revenit asupra acestei decizii și propune închiderea acestui tronson de drum, în perioada 15 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Modificarea propusă vizează drumul județean 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng care, inițial, urma să fie închis circulației publice în perioada menționată pe sectorul km. 8+990 – 12+600.

În acest scop, președintele CJH Laurențiu Nistor a convocat o ședință extraordinară care va avea loc vineri, 12 noiembrie 2021,pentru modificarea Hotărârii nr. 286/2021 privind aprobarea închiderii temporare a circulației rutiere pe unele sectoare de drumuri județene pe perioada iernii 2021 – 2022.

„Inițial, ne-am propus să lăsăm acest drum deschis până la primul tunel. Cabanierii din zonă, cei care locuiesc aici, au venit cu argumente și, pentru că sunt oameni care se confruntă de ani de zile cu iernile de la munte, am încercat să fim receptivi. În acord cu reprezentanții Poliției, am decis să modificăm hotărârea inițială și să închidem drumul de la bază, adică de la Cabana Rusu. Va fi montată o barieră și vor avea acces doar riveranii și cabanierii care au nevoie de sprijin pentru aprovizionare”, a declarat Costel Avram, administrator public al Consiliului Județean Hunedoara.

Reprezentanții cabanierilor și ai riveranilor sunt cei care au solicitat închiderea întregului sector de drum, de la Cabana Rusu, cu barieră, pentru a nu pune în pericol siguranța turiștilor. „Masivul Parâng nu este pregătit pentru a asigura locuri de parcare pentru turiștii care vor să urce pe acest drum. Cea mai sigură soluție este închiderea accesului în totalitate, cu excepția cabanierilor și riveranilor”, a declarat Adrian Rus, unul dintre proprietarii de cabane din stațiunea Parâng.

La rândul său, Toma Coconea, a declarat că, la această cotă, siguranța turiștilor poate fi pusă în pericol: „Închiderea drumului este cea mai sigură soluție, nu putem pune oamenii în pericol”, a declarat Toma Coconea.

Reprezentanții SALVAMONT au exprimat același punct de vedere: „Pe timp de iarnă, având în vedere cotele ridicate, dar și dificultatea traseului, este aproape imposibil să ne asigurăm că accesul rutier poate fi realizat fără probleme”, a declarat Dan Breda – Serviciul Salvamont Petroșani.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, susține că problema accesului turiștilor în Masivul Parâng poate fi rezolvată prin amenajarea unei parcări. „Siguranța turiștilor este mai importantă pentru noi decât orice, de aceea luăm această decizie. Drumul din Parâng nu este singurul din țară situat la această cotă care se închide pe timpul iernii. Turiștii au în continuare acces în munte, ca și până acum. Ne-am fi bucurat să putem face mai mult, adică și o parcare, însă Primăria Petroșani nu ne-a pus la dispoziție un teren în acest sens. La Lupeni, pentru stațiunea Straja, parcarea este finalizată. La Petroșani, încă așteptăm, din păcate”, a declarat Laurențiu Nistor.