Un artefact din colecția MCDR Deva va fi prezentat în expoziția internațională ”Le Mystère Mithra” din Belgia

Home Cultură Un artefact din colecția MCDR Deva va fi prezentat în expoziția internațională ”Le Mystère Mithra” din Belgia
Un artefact din colecția MCDR Deva va fi prezentat în expoziția internațională ”Le Mystère Mithra” din Belgia

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, alături de muzee de prestigiu din Franța și Germania, la un eveniment expozițional de mare anvergură, care se vernisează în data de 20 noiembrie 2021, în Belgia, la Mariemont.

Directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș a declarat că este vorba despre o expoziție temporară itinerantă, prin care instituția muzeală din Deva devine un ambasador cultural al județului Hunedoara și al României. ”În urmă cu un an, Muzeul Civilizației Dacice și Romane a fost invitat să participe la expoziția temporară itinerantă ”Le Mystère Mithra: Plongée au coeurd’un culte romain”, organizată de Muzeul Regal din Mariemont, Belgia, în parteneriat cu Muzeul de Arheologie din Toulouse, Franța și Muzeul de Arheologie din Frankfurt, Germania. Prin această invitație, pe care o vom onora, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva este recunoscut drept un actor important pe scena culturală a Europei” a declarat Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

În această expoziție, MCDR Deva va prezenta publicului un important artefact din colecția sa. Potrivit arheologului dr. Oana Tutilă din cadrul Secției de Arheologie de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, este vorba despre un relief ajurat cu reprezentarea zeului Mithras (nr. inv. 238), descoperit la finalul secolului al XIX-lea în mithraeum-ul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Expoziţia ”Le Mystère Mithra : Plongée au coeurd’un culte romain”, va fi deschisă la Muzeul Regal din Mariemont în perioada 20 noiembrie 2021 – 17 aprilie 2022.