Noua parcare de la Straja a fost oficial dată în folosință

Home Administrație Noua parcare de la Straja a fost oficial dată în folosință
Noua parcare de la Straja a fost oficial dată în folosință

Reprezentanți ai autorităților publice locale și județene (Consiliul local al municipiului Lupeni și Consiliul județean Hunedoara), respectiv ai antreprenorului (SC Zona D SRL Petroșani) au recepționat luni, 15 noiembrie 2021, lucrările realizate pentru modernizarea parcării publice de la baza stațiunii turistice Straja Lupeni. Situată în imediata vecinătate a punctului de îmbarcare în telegondolă, pe marginea pârâului Brăița, noua parcare pune la dispoziția turiștilor care vor veni aici un număr de 250 de locuri de parcare asfaltată.

Cu toate că recepția acestui obiectiv nu a fost însoțită de o festivitate de inaugurare, la acest eveniment au fost prezenți președintele CJH – Laurențiu Nistor, vicepreședintele CJH – Ion Bădin, primarul municipiului Lupeni – Lucian Resmeriță, administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, viceprimarul municipiului Lupeni – Iacob Mesaroș, consilierii județeni Maria Ivăniși, Doinița Maria Bălănesc, Ioan Rus, Adrian Zvâncă, Ion Hirghiduș, consilierul local Ion Pârvulescu, șeful Serviciului Investiții al CJH – Lia Goanță, directorul general al companiei Zona D – Agneta Lihoacă ș.a.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor s-a declarat mulțumit de modul în care au fost realizate lucrările, de rapiditatea execuției și a arătat că finalizarea acestui proiect este doar încă un exemplu al faptului că promisiunile administrației județene făcute comunităților din Valea Jiului sunt îndeplinite cu conștiinciozitate. ”Una dintre prioritățile asumate la nivelul conducerii Consiliului Județean Hunedoara este susținerea dezvoltării turismului în întreg județul nostru. Astfel, pentru că dorim să oferim condiții cât mai bune turiștilor care ne vizitează, ne preocupă îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Angajamentul Consiliului Județean Hunedoara de a amenaja o parcare în zona Agrement, a fost respectat. Printr-un parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni, am pus bazele unui proiect de modernizare a accesului turiștilor în stațiunea Straja, iar astăzi, alături de colegii mei, am evaluat la fața locului realizarea acestui obiectiv important care va crește calitatea condițiilor oferite turiștilor”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Șeful Serviciului Investiții al CJH, Lia Goanță a arătat că, în cadrul unei prime etape din acest proiect, administrația județeană a finanțat amenajarea unei parcări moderne cu 247 de locuri, pe o suprafață de teren 5.526,75 mp. pusă la dispoziție de Primăria municipiului Lupeni, care este de altfel, partener în derularea acestui proiect. Aceasta a mai precizat că devizul general al acestei investiții este de 1.499.995,30 lei.

La rândul său, administratorul public al CJH, Costel Avram a arătat că, pentru a putea realiza această investiție, a fost necesară atât asocierea cu Consiliul local Lupeni cât și modificarea Strategiei de dezvoltare a județului Hunedoara. ”Demersurile pentru implementarea acestui proiect au început încă de anul trecut când, împreună cu primarul municipiului Lupeni, am decis că trebuie să facem împreună această investiție. Pentru asta a fost însă nevoie de modificarea Strategiei de dezvoltare a județului, pentru a putea aloca și fondurile necesare realizării acestui proiect și le mulțumesc consilierilor județeni pentru că au votat pentru realizarea acestui proiect util în dezvoltarea turismului la Straja. Mă bucur că și constructorul a fost serios și a încheiat lucrarea într-un timp record, înainte de termenul stabilit în contract, și în condiții de calitate foarte bune”, a declarat Costel Avram.

Până să se ajungă însă la acest moment, angajații companiei Zona D au făcut eforturi deosebite în derularea lucrărilor, chiar dacă pe parcurs au apărut și destui factori neprevăzuți. ”S-a muncit într-un ritm intens pe acest șantier, pentru că deși termenul de finalizare prevăzut în contract este la finalul anului 2021, știam cât de necesar este ca această parcare să fie gata până la debutul sezonului turistic de iarnă și ne-am mobilizat pentru a face posibil acest lucru. Trebuie să recunosc că am avut și unele emoții, pentru că au apărut unele probleme atunci când, chiar în mijlocul parcării, am dat peste o stâncă și lucrul acesta a complicat puțin lucrurile, dar oarecum în compensație, ne-a ajutat și vremea din această toamnă, care nu ne-a pus probleme și iată că am reușit să finalizăm această investiție cu o lună și jumătate mai devreme”, a spus Agneta Lihoacă, director general adjunct al Zona D Petroșani.

De pe acum, amplasamentul noii parcări moderne de la baza stațiunii Straja a fost predat spre administrare Primăriei municipiului Lupeni. Pentru ca și accesul din strada principală către această parcare să fie unul în aceleași coordonate de calitate, primarul Lucian Resmeriță spune că peste câteva zile vor fi încheiate și lucrările de asfaltare și modernizare la această cale de acces. ”Este o investiție 100% a Primăriei municipiului Lupeni, care asigură turiștilor un acces facil la noua parcare. În plus, am asfaltat și noi în această zonă aproape 30 de locuri de parcare, iar alte câteva sute sunt amenajate prin pietruire. În total, numai aici, în zona telegondolei, vom pune la dispoziția turiștilor care vor veni la Straja în această iarnă, circa 600 de locuri de parcare, iar alte aproape 400 sunt disponibile și în zona de sus, la intrarea în stațiune. Am stabilit, de asemenea, să păstrăm și tarifele pentru parcare la același nivel ca și în anul precedent, astfel încât un loc de parcare în zona Agrement Brăița va costa doar 25 de lei/zi, iar sus în stațiune va fi de 35 de lei/zi”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

În mod cert, turiștii care vor veni anul acesta la schi în Straja, vor avea plăcuta surpriză de a găsi aici locuri de parcare moderne, civilizate, sigure. Mai mult, primarul municipiului Lupeni spune că pentru a facilita și parcurgerea distanței de 50-100 de metri care despart platoul pe care se află parcarea de stația de îmbarcare la telegondolă, administrația locală de la Lupeni va pune la dispoziția acestora, cu titlu gratuit, un microbuz care va face curse pe acest traseu.

Atât primarul Lucian Resmeriță, cât și președintele CJH, Laurențiu Nistor, dau asigurări că investițiile comune pentru dezvoltarea turismului în Straja vor continua și în anii următori. Aceștia au arătat că deja studiază, împreună, soluțiile prin care pot fi accesați bani pentru realizarea unei parcări supraetajate în partea de sus a stațiunii. Până atunci, cert este însă că, anul acesta, Straja își așteaptă turiștii cu aproape 1000 de locuri de parcare, dar și cu o serie de alte noutăți în ceea ce privește domeniul schiabil și serviciile publice din stațiune. Dar despre toate acestea, vom vorbi într-un articol viitor.