O nouă etapă a proiectului Via Transilvanica în județul Hunedoara

Home Reportaj O nouă etapă a proiectului Via Transilvanica în județul Hunedoara
O nouă etapă a proiectului Via Transilvanica în județul Hunedoara

Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, inițiatorii rutei care străbate țara de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, au fost prezenți în județul Hunedoara pentru identificarea celui mai bun traseu de promovare a zonei noastre și a cât mai multor obiective istorice, naturale și turistice.

Consiliul Județean Hunedoara, împreună cu Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara și Asociația de Turism Retezat s-au implicat activ în realizarea proiectului care să aducă beneficii comunităților locale aflate pe traseul principal al acestei rute magistrale, care va străbate județul de la Orăștie (punct de intrare Romoșel) la granița cu județul Caraș-Severin (Zeicani). Primăriile și Consiliul Județean Hunedoara au înaintat și o serie de propuneri pentru alcătuirea traseului care poartă numele de Terra Dacica.

Traseul se adresează drumeților care vor să vadă țara la pas sau cu bicicleta și vor să cunoască oamenii, obiceiurile și gastronomia specifică locurilor prin care trec. Bornele și indicatoarele vor fi montate de-a lungul drumurilor neasfaltate, a potecilor vechi folosite de localnici, iar traseul va străbate zone pitorești, încărcate de istorie: Sarmizegetusa Regia, Gradiștea de Munte, Târsa, Fundătura Ponorului, Pui, Sălașu de Sus, satele de pe Valea Dinozaurilor, Râu de Mori, Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Varianta finală a traseului va fi decisă de Asociația Tășuleasa Social, iar montarea bornelor și a indicatoarelor va începe în primăvara anului 2022.