Uricănenii Roberta Maxer și Ioan Șandru au lansat primul imn folcloric al momârlanilor

Home Cultură Uricănenii Roberta Maxer și Ioan Șandru au lansat primul imn folcloric al momârlanilor
Uricănenii Roberta Maxer și Ioan Șandru au lansat primul imn folcloric al momârlanilor

Devenit în mod oficial un brand al regiunii Văii Jiului, Ținutul Momârlanilor se bucură de autenticitatea pe care păstrătorii tradițiilor,  portului și folclorului specific momârlanilor se străduiesc să o respecte și să o promoveze.

Tot în acest fericit context se înscrie și colaborarea dintre venerabilul momârlan Ioan Șandru din Câmpu lui Neag și tânăra momârlancă Roberta Maxer din Uricani, care au reușit să creeze primul imn al momârlanilor. Acesta a fost lansat chiar cu prilejul Zilei Naționale a României, pe platforma YouTube și de aici, mai departe, pe rețelele de socializare, unde s-au bucurat de un real succes.

Imnul Momârlanilor este o piesă folclorică, ale cărei versuri și linie melodică poartă amprenta tinerei, dar deosebit de talentatei soliste Maria Roberta Maxer, constituindu-se într-un autentic și frumos cântec popular, specific zonei momârlanilor. Roberta Maxer, în vârstă de 13 ani, este deja un nume cunoscut al scenei folclorice din Valea Jiului și nu numai. Elevă în clasa a șaptea la școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic ”Retezat” Uricani, Roberta studiază folclorul de la vârsta de 6 ani. Este deja absolventă a Școlii Populare de Artă, clasa de canto popular a profesoarei Simona Ionașc, sub coordonarea căreia își continuă activitatea artistică la Clubul copiilor din Lupeni. De asemenea, este membră a Ansamblului Casei de Cultură Uricani și colaboratoare a Ansamblului ”Bujorii Muntelui” din orașul Petrila.

Dorinței și eforturilor acesteia de a compune și interpreta primul Imn al Momârlanilor, i s-a alăturat și apreciatul taragotist Ioan Șandru (în vârstă de 76 de ani), membru de vază al comunității momârlanilor din zona de vest a Văii Jiului, iar pentru realizarea videoclipului de prezentare a acestui imn au contribuit și Șerban Costel (care a asigurat orchestrația muzicală) dar și R&R Max Image Studio din Uricani (care au asigurat filmările și montajul video).

Întregul proiect s-a bucurat de susținerea Asociației ”Ținutul Momârlanilor” din Uricani, condusă de familia Ioan și Claudia Șandru, una dintre cele mai active organizații al cărei scop este conservarea și promovarea valorilor autentice locale și de tezaurizare a patrimoniului cultural material şi imaterial aparţinător comunităţii de momârlani din Valea Jiului.

Imnul Momârlanilor poate fi ascultat și vizionat, accesând linkul următor:

https://youtu.be/64babQHpdnc

Felicitări, tuturor celor implicați în acest frumos proiect artistic ce pune, o dată în plus, în valoare, momârlanii Văii Jiului !