Închis pentru turiști, în 16 și 17 decembrie, la Sarmizegetusa Regia

Home Stiri la zi Închis pentru turiști, în 16 și 17 decembrie, la Sarmizegetusa Regia
Închis pentru turiști, în 16 și 17 decembrie, la Sarmizegetusa Regia

Monumentul istoric de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia va fi închis pentru vizitare în zile de 16 și 17.12.2021, potrivit unui comunicat al DGAMPT Hunedoara, administratorul sitului.

Măsura vina ca urmare a unei acțiuni derulate în situl dacic de către Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, Direcția Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Grădiște. Este vorba despre extragerea a patru arbori cu semne evidente de regres fiziologic (putregai la exterior și scorburi) care pot pune în pericol integritatea vizitatorilor monumentului istoric, a personalului de administrare și a colectivului științific de cercetare arheologică din monumentul istoric Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia. Reprezentanții Ocolului Silvic arată că unul dintre arbori este deja căzut în interiorul fortificaţiei, pe latura estică, la o distanţă mică de săpăturile arheologice din acest an şi a afectat un segment de cca. 10 m din zidul fortificaţiei. Demersurile legale pentru extragerea arborilor au fost îndeplinite de Ocolul Silvic Grădişte la solicitarea administratorului sitului arheologic.

Lucrările de extragere a celor patru arbori vor fi efectuate de către o firmă specializată, în zilele de 16 și 17.12.2021, și vor fi supravegheate de reprezentați ai colectivului Șantierului arheologic „Cetățile dacice din Munții Orăștiei”, ai Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, Direcția Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Grădiște, și ai Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.

Decizia a fost luată în urma vizitei în teren a comisiei de evaluare formată din reprezentați ai Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, ai Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, Direcția Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Grădiște și ai colectivului Șantierului arheologic „Cetățile dacice din Munții Orăștiei” prin care s-au inventariat arborii care din cauza stării avansate de degradare reprezintă posibile pericole pentru integritatea vizitatorilor monumentului istoric înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a personalului de administrare, a colectivului științific de cercetare arheologică a sitului și a monumentelor antice de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.