Educație ecologică în școli, un proiect legislativ susținut de senatorul Lucica Muntean

Home Politică Educație ecologică în școli, un proiect legislativ susținut de senatorul Lucica Muntean
Educație ecologică în școli, un proiect legislativ susținut de senatorul Lucica Muntean

După ce a susținut un proiect prin care studenților le este, de pe acum, permis accesul gratuit în toate bibliotecile publice din România, proiect adoptat de Senatul României, o nouă inițiativă legislativă a mai multor senatori, în rândul cărora se numără și senatorul de Valea Jiului, Lucica Dina Muntean a fost adoptată de Senat și urmează să devină lege.

Proiectul legislativ propune dobândirea de către elevi a unui set de competențe pentru asigurarea durabilității mediului prin introducerea în programa școlară a unei materii de studiu privind educația ecologică/educația pentru mediu.

”În cadrul educației pentru viață a elevilor era nevoie și de această inițiativă, alături de educația civică, sanitară, sexuală, juridică, financiară, rutieră, de educația pentru o alimentație sănătoasă și de prim ajutor. De ce era nevoie? Deoarece, astăzi, asistăm neputincioși la consecințele create de mediu, atât asupra naturii, cât și, mai ales, asupra sănătății fiecăruia dintre noi”, spune senatorul Lucica Dina Muntean.

Aceasta consideră că, pentru a trăi într-o țară verde, curată și nepoluată, tinerele generații trebuie să fie educate în spiritul grijii față de mediul înconjurător și în spiritul unor alegeri corecte privind impactul activităților individuale asupra mediului. Mai mult, ca dascăl, Lucica Muntean este de părere că atât copiii, de la cele mai mici vârste, cât și elevii și tinerii trebuie ajutați să conștientizeze în ce fel obiceiurile alimentare (cât cumpărăm? cât consumăm? cât aruncăm?), modul de deplasare, organizarea gospodăriilor, colectarea deșeurilor și plasticul pe care îl consumăm, pot afecta mediul și sănătatea noastră, în funcție de stilul de viață pe care îl alegem.

”Dacă prin educație tinerii vor fi înarmați cu competențele necesare, în viitor ei vor putea schimba aceste lucruri. În Comisia de învățământ am convenit că dezvoltarea acestor competențe să se realizeze în cadrul actualelor discipline din planurile de învățământ, pe baza unui curriculum modern. În vederea modernizării lui, vom căuta să găsim calea de a-i învăța pe elevi că mediul înconjurător este prelungirea eului fiecăruia dintre noi, în afara noastră și că, de fapt, ecologia și protecția mediului țin de ecologia și protecția sufletului nostru. În condițiile în care schimbările climaterice și degradarea mediului înconjurător constituie o amenințare ce poate fi prevenită prin educație, prin modificările legislative propuse, dăm posibilitatea Ministerului Educației ca în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să elaboreze o strategie câștigătoare pentru noi toți!”, a mai spus Lucica Muntean, senator PNL al județului Hunedoara.