Peste 75.000 de turiști au vizitat, în 2021, Capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia,

Home Reportaj Peste 75.000 de turiști au vizitat, în 2021, Capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia,
Peste 75.000 de turiști au vizitat, în 2021, Capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia,

Cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei a fost și în anul 2021 una din principalele destinații din județul Hunedoara ale turiștilor. Potrivit statisticii prezentate de Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, în administrarea căreia se află situl, peste 75.000 de turiști au vizitat în acest an sanctuarul dacilor din Capitala regatului dac, cifra fiind în creștere față de anul precedent, cu circa 5000 de vizitatori.

„Anul acesta fosta capitală a Daciei a fost vizitată de aproximativ 75.000 de oameni, context în care am reuşit obţinerea unor venituri de circa 1,1 milioane lei din valorificarea potenţialului turistic al acestui monument UNESCO. Încasările realizate sunt cele mai mari de la momentul preluării cetăţii Sarmizegetusa Regia în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Sarmizegetusa Regia este și rămâne una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului Hunedoara, în care istoria și natura se împletesc armonios, motiv pentru care așteptăm turiștii să ne viziteze și în anul 2022”, a declarat Radu Barb, directorul general al DGAMPT Hunedoara.

După preluarea sa de către CJH, în anul 2013, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a beneficiat de mai multe măsuri de protejare şi punere în valoare turistică a acestui monument inclus în Patrimoniul Universal UNESCO. Acesta are acum un regulament de vizitare, un serviciu eficient de pază, iar tot datorită unei investiții realizate de CJH, drumul de acces a fost modernizat și este accesibil tot timpul anului. Astfel, Sarmizegetusa Regia poate fi vizitată pe tot parcursul anului, în perioada de iarnă (1 decembrie-28 februarie) programul fiind stabilit între orele 10,00-15,00, cu ultima intrare a vizitatorilor în sit la ora 14,30.

După preluarea în administrare a sitului dacic de la Sarmizegetusa Regia, obiectivul a cunoscut o creștere constantă a numărului de vizitatori, în ultimii ani acesta ridicându-se la peste 70.000 de vizitatori anual, chiar și în condițiile impuse de restricțiile sanitare. În cursul acestui an, DGAMPT Hunedoara, instituție nou înființată de Consiliul județean Hunedoara, a preluat în administrare și celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei care urmează să fie puse, la rândul lor, în circuitul turistic al județului Hunedoara.