Omagiu poetului național Mihai Eminescu la Deva, într-o serie de evenimente ale Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”

Home Cultură Omagiu poetului național Mihai Eminescu la Deva, într-o serie de evenimente ale Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”
Omagiu poetului național Mihai Eminescu la Deva, într-o serie de evenimente ale Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”

Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu –  a fost marcatră la Deva printr-o suită de manifestări culturale organizate vineri, 14 ianuarie 2022, în care versul eminescian a fost la loc de cinste.

Mai întâi a avut loc un moment omagial la statuia lui Eminescu din parcul Cetății din municipiul Deva, în prezența unui public numeros din rândul cărora au făcut parte și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, vicepreședintele aceleiași instituții, Ion Bădin, administratorul public al județului, Costel Avram, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ devene, scriitori hunedoreni, elevi ș.a.m.d. În deschidere, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene a  vorbit despre semnificația acestui eveniment și a mulțumit participanților pentru prezența lor care onorează memoria marelui nostru poet.

A urmat un recital muzical susținut de Alexandrina, Iuliana și Florian Chelu Madeva, membri ai Fundației Rock Filarmonica Oradea, cu interpretări originale pe versurile poetului Mihai Eminescu. Mihai Eminescu a fost omagiat, răsunând muzical, puternic și festiv, în cele mai rezonante forme de exprimare artistică. Sub egida unor stiluri muzicale diferite, în compoziția mai multor autori uniți de către Florian Chelu Madeva, s-au interpretat poezii și sonete din albumul „Mari melancolii și aspre indignări”, volum conceput în cinci limbi în prezent, dorindu-se a se ajunge la 10. Pentru această realizare, cât și pentru întreaga activitate culturală dedicată poetului național, cantautorul Florian Chelu Madeva a obținut în anul 2000 Medalia și Brevetul „Eminescu” de la însuși președintele țării de atunci, Emil Constantinescu.

În continuare, îndrăgita artistă Mariana Anghel a susținut un emoționant moment artistic sub genericul „Eminescu, patriot și iubitor de folclor”. Pentru strălucita mesageră a cântecului românesc autentic, anul 2022 este anul în care se împlinesc patru decenii de la impresionantul ei debut la emisiunea „Tezaur folcloric”, patru decenii în care Mariana Anghel și-a pus întregul talent în slujba promovării folclorului românesc, a folclorului nostru hunedorean de pe Valea Streiului.

Întâlnirea din parc s-a încheiat cu depunerea de flori la statuia lui Mihai Eminescu.

În continuare, la Deva Mall, Salle dʼOr, s-a desfășurat concursul intitulat  „Eminescu – Muntele fără poteci”, între elevii de la colegiile și liceele din Deva pe subiecte legate de viața și creația marelui nostru poet. La concurs au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Transilvania”, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din: Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene, Luminița Vulcan, șef Serviciul Relații cu Publicul, și Camelia Mestecănean, bibliotecară. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe, aparținând colegiilor/liceelor din Deva:

  • Locul I: Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,
  • Locul II: Colegiul Național „Decebal” Deva,
  • Locul III: Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva.

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea Bibliotecii Județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

De asemenea, Ziua Culturii Naționale a fost marcată și printr-o expoziție de cărți cu tematică eminesciană, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

”Manifestările noastre din acest an dedicate lui Mihai Eminescu le-am așezat sub semnul cuvintelor „Eminescu, mândria noastră…”, cuvinte pline de profunde înțelesuri ale criticului și istoricului literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga și putem afirma cu recunoștință și prețuire că ne mândrim cu Eminescu, ne mândrim că pe acest pământ românesc a trăit și a creat, a iubit și a suferit cel care strălucește ca un astru pe firmamentul culturii române.  „Într-un fel, Eminescu e sfântul preacurat al ghiersului românesc” – spunea atât de frumos poetul Tudor Arghezi (care, e bine de știut, a avut norocul, copil fiind, să-l vadă pe Eminescu în carne și oase). Și mai sunt nenumărate astfel de aprecieri la adresa poetului, noi nu putem să adăugăm nimic la tot ce s-a spus și s-a scris de-a lungul anilor. Putem doar să-l citim iar și iar, să ne fie mereu dor de el, putem să deslușim înțelesurile adânci ale slovelor sale, putem să-i admirăm fără încetare uriașul talent și, nu în ultimul rând, să încercăm să iubim țara și poporul român așa cum a făcut-o el. Oricât ar fi de greu, prin oricâte încercări am trecut și vom mai trece, dragostea de pământul pe care ne-am născut nu trebuie să se stingă, așa cum nu trebuie să uităm de valorile morale fără de care nu putem fi oameni deplini”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Acesta apreciază că fiecare generație a găsit în opera lui Mihai Eminescu răspunsurile la atâtea și atâtea întrebări pe care le ridica viața, cu suișurile și coborâșurile ei. ”Cu toții suntem recunoscători dascălilor noștri de limba și literatura română, din orice colț al țării, care ne-au învățat că opera lui Eminescu – poezie, proză, publicistică – nu se citește pur și simplu, ci se soarbe ca o licoare vrăjită, încet, cu înghițituri rare, ca să ne pătrundem de fiecare cuvânt, să ne scrijelim în suflet fiecare vers și să ne fie de-a pururi dor de Eminescu. Așa trebuie să ne apropiem de Eminescu și să o facem mereu, nu doar la 15 ianuarie și 15 iunie, cele două borne care i-au marcat drumul în această lume. Ne-am bucurat, în acest miez de ianuarie, de un public numeros, animat de dragostea pentru creația lui Eminescu și, mai ales, dragostea pentru poezia eminesciană pe care noi toți o purtăm în suflete”, a mai spus, în concluzie, Ioan Sebastian Bara.