Spectacolul ”Moartea lui Ipu”, dramatizare de Daniel Oltean, după Titus Popovici, în regia lui Sorin Militaru, deschide serie premierelor din noul an 2022 pe scena Teatrului Dramatic ”I. D. Sîrbu” din Petroșani. Acesta va fi prezentat, într-o dublă premieră, la finalul acestei săptămâni, respectiv vineri, 21 Ianuarie 2021 și sâmbătă 22 Ianuarie 2021, ora 18.00 pe scena teatrului din Valea Jiului. Programarea unei duble premiere este motivată de măsurile anti-COVID, care permit accesul în sala de spectacole doar la o capacitate de 30% și doar celor care dețin un certificat verde, un rezultat negativ al unui test antigen rapid sau PCR. Sunt exceptați de la această obligație copii sub 12 ani.
Din distribuția acestui spectacol fac parte actorii: Matei Șchiopu, Rareș Tudorașcu, Ciprian Vultur, Corina Vișinescu, Daniel Cergă, Stelian Roșianu, Mihai Sima, Simona Codreanu, Andrada Dobre, Alexandru Cazan, Oana Liciu – Gogu, Dorin Ceagoreanu, Sergiu Fîrte, Izabela Badovics, Nicoleta Niculescu, Oana Crișan, Radu Tudosie, Laurențiu Vlad și Cliuța Șușu. Spectacolul este marcat, în același timp, de participarea unor colaboratori valoroși care au participat la montarea acestei piese de referință din dramaturgia românească, pe scena teatruilui din Petroșani, de la regizorul Sorin Militaru (nominalizat la premiile UNITER), dramaturgul Daniel Oltean, câștigător al premiului UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2017 (pentru piesa ”50 de secunde”), compozitorul Ovidiu Iloc, profesor de muzică, cadru didactic în învățământul gimnazial și universitar, muzicolog, publicist, corist, dirijor și compozitor și până la apreciații actori Ciprian Vultur și Stelian Roșianu (de la Teatrul de Nord Satu Mare) ori a unor tineri talentați din Valea Jiului, aspiranți la calitatea de actor, cum sunt copiii Matei Șchiopu și Rareș Tudorașcu. Scenografia este semnata de Wilhelmina Kuron Bekesi.
Spectacolul ”Moartea lui Ipu”, dramatizare după romanul omonim al scriitorului Tudor Popovici, aduce în atenție o poveste dintr-un sat din Transilvania, unde un ofiţer neamţ este ucis de o persoană neidentificată. Comandantul german anunţă că personajele importante ale comunei, printre care preotul, notarul și doctoral împreună cu soțiile lor vor fi executate dacă făptaşul nu se predă. Cuprinşi de panică, aceştia încearcă să îl convingă pe Ipu, un bătrân „sărac cu duhul” să ia vina asupra lui. Ipu acceptă, cu câteva condiţii modeste. Din marginalizat şi privit cu dispreţ, Ipu devine prima personalitate a comunităţii, mai-marii locului făcând tot posibilul să îi îndeplinească orice dorinţă.
În sinopsisul acestui spectacol, dramaturgul Daniel Oltean spune următoarele: ”O viață valorează mai mult decât alta? Șase vieți valorează mai mult decât una singură? Justifică situațiile extreme sacrificarea unui om? Ce se poate ascunde în spatele unui om care se sacrifică pentru a-i salva pe alții? Atenție! Toate variantele de răspuns la aceste întrebări pot fi greșite. Așa cum toate pot fi corecte. Nu trebuie să ne grăbim cu un verdict. Și nici spectacolul ăsta nu va face acest lucru. Dar spectatorul, pe drumul spre casă, e liber să gândească un răspuns. Sau poate a doua zi după spectacol…sau în altă zi. În fiecare zi. Pentru că, dincolo de povestea dintr-un sat ardelenesc aflat sub ocupație în timpul războiului, e povestea noastră de astăzi în care frica naște ipocrizie și meschinărie, panica dezumanizează iar puterea…puterea face ceea ce face ea de obicei. Un om vrea să-și vadă propria înmormântare. La care să fie prezenți cei care așteaptă să moară pentru ei. Și poate acum e momentul cel mai potrivit pentru a râde. Sau pentru a plânge. Dar mai e și un copil acolo, un copil care vrea să spună adevărul, o voce pe care dacă nu o ascultăm, ne va condamna pe toți. Moartea lui Ipu e viața lui Ipu. Și invers.”
Prețul unui bilet este de 25 sau 30 de lei, în funcție de categoria locului.
***
Duminică, 23 Ianuarie 2022, de la ora 18.00, pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani publicul iubitor de teatru este invitat la o nouă reprezentație a spectacolului „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, în regia Muriel Jakab Manea și scenografia Elizei Labancz . Spectacolul reprezintă oglinda unei lumi în derivă, imaginea unui univers aflat într-o evidentă criză.
Spectacolul prilejuiește o reîntâlnire sub semnul Thaliei cu apreciații actori: Daniel Cergă, Oana Liciu-Gogu, Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu și Andrada Dobre.
Regizorul spectacolului, Muriel Manea-Jacob spune că „Regele, bufonul și domnii șobolani” este o fabulă barocă, farsă, bufonerie și mascaradă în care Matei Vișniec prezintă oglinda unei lumi în derivă, imaginea unui univers aflat într-o evidentă criză. ”Regele e identificat cu inima microsmosului omenesc. În cavalcada unei lumi în prăbușire, spiritul se prăbușește și corpul devine o ruină. Bufonul e expresia multiplicității și a discordanțelor ascunse în „eul” colectiv. Dincolo de aparențele sale cosmice se întrezărește o conștiință sfâșiată. Istoria ni-l arată asociat cu victima în ritualurile de sacrificiu. Șobolanii reprezintă mizeria morală. Omenirea și-a predat puterea!” spune regizorul Muriel Jakab Manea.
Prețul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%. Biletele pot fi procurate de la Agenția teatrală, în limita locurilor disponibile.