Unirea Principatelor, o sărbătoare marcată în avans de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva

Home Cultură Unirea Principatelor, o sărbătoare marcată în avans de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva
Unirea Principatelor, o sărbătoare marcată în avans de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva

În fiecare an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva sărbătorește cu mult entuziasm ziua de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor, evenimentul bucurându-se, ca de fiecare dată, de sprijinul Consiliului județean Hunedoara.

Toți cei care au dorit să-și arate bucuria de a serba așa cum se cuvine acest memorabil eveniment istoric, moment de cotitură în istoria românilor: unirea Moldovei cu Țara Românească au putut face acest lucru în avans, încă de joi, 20 ianuarie 2021, zi în care Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” a programat o serie întreagă de evenimente dedicate marcării acestui important moment din istoria națiunii române. ”Este o zi dragă nouă tuturor, este ziua în care Hora Unirii a însuflețit mii de piepturi de moldoveni și munteni, de români trăitori în provinciile noastre istorice. „Mica Unire”, cum mai este numită, a devenit una dintre cele mai iubite sărbători ale românilor. Anul acesta, după o nedorită întrerupere, acest eveniment memorabil din istoria noastră a putut fi marcat așa cum se cuvine, așa cum merită marii noștri patrioți care au făcut posibilă unirea Moldovei cu Țara Românească. Sub faldurile tricolorului românesc și în acordurile Horei Unirii, am încercat să reînviem atmosfera de entuziasm și bucurie din 24 ianuarie 1859 când cele două principate române s-au unit sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, bărbatul de stat, patriotul adevărat și apropiat de popor, despre care Nicolae Iorga a spus că „ … a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neuitatul părinte și binefăcător”. Amintirea acestui domnitor român este păstrată cu sfințenie și recunoștință în inimile românilor, ca o efigie luminoasă și model de adevărat conducător de țară”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Sărbătorirea Micii Uniri are la Deva și o semnificație în plus având în cerere că aici, la Hanul Mare, a poposit, în noaptea de 14 februarie 1866, artizanul Unirii, Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil „departe de pământul pe care nu va avea îngăduința a-l mai vedea vreodată”. Sunt cuvinte amare dar și emoționante scrise pe placa așezată pe clădirea ce adăpostea Hanul Mare, actuala clădire a Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Pe frontispiciul acesteia, o delegație formată din Costel Avram, administratorul public din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Demeter, directorul Liceului Tehnologic „Transilvania” din Deva, Louise Gabriel Tripa, directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, Teodor Sorin Vlaic, profesor la Liceul Tehnologic „Transilvania” din Deva, și Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, au depus o jerbă de flori, în semn de recunoștință și aducere aminte față de Domnul Cuza, cel despre care istoricul Nicolae Iorga spunea: „Țara era totul pentru dânsul, țara pe care a întemeiat-o, pe care a știut să o reprezinte cu demnitate și pe care a putut s-o părăsească fără blesteme.”

Unirea Principatelor a fost marcată, și printr-o amplă și însuflețită Horă a Unirii, care a avut loc în curtea Bibliotecii Județene din Deva. Tot aici, la Sala de Lectură a avut loc o evocare a evenimentelor petrecute în luna ianuarie 1859 și a marilor personalități care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Barbu Catargiu, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Boliac etc. Alături de gazde au fost prezenți aici elevi de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.

Unirea de la 24 ianuarie 1859 a însemnat primul pas spre nașterea României moderne, acel pas înainte care deschidea țării largi perspective în evoluția socială, economică, politică și culturală. Domnia lui Cuza a reprezentat în esență un șir de reforme introduse în ritm accelerat într-un răstimp scurt al istoriei, în scopul de a racorda țara și oamenii ei la cerințele Europei de atunci. La finalul prezentării, elevii au fost antrenați să răspundă la un set de întrebări despre evenimentele evocate, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

Totodată, la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” a fost organizată și o expoziție tematică, pentru care biblioteca a scos din rafturile sale documentele și materialele care fac referire la aceste zile de sărbătoare, invitând cititorii să le consulte.

”Prin toate aceste momente am dorit să facem cunoscut faptul că Unirea Principatelor Române este un eveniment de răscruce al istoriei românilor și ea trebuie să fie cunoscută de către toți cei care se simt ai acestui pământ și, mai ales, de către tineri. Ori de câte ori auzim „hora noastră cea frățească”, să trimitem un gând de cald omagiu făuritorilor Unirii de la 24 ianuarie 1859 și Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cel care a spus, cu atâta mândrie și dragoste de neam, că  „poporul român trăiește de acum înainte propria sa viață: el este român și nimic altceva decât român”, a concluzionat seria evenimentelor din acest an dedicate Zilei Micii Uniri, Ioan Sebastian Bara, managerul acestei active instituții de cultură din județul Hunedoara.