Municipiul Vulcan pariază pe turism !

Home Administrație Municipiul Vulcan pariază pe turism !
Municipiul Vulcan pariază pe turism !

Succesul incontestabil de care se bucură turismul în stațiunea Straja constituie un model demn de urmat și pentru celelalte localități din Valea Jiului care, asemenea municipalității din Lupeni, mizează pe acest sector de activitate, considerându-l principalul motor de dezvoltare economică și socială în anii următori. Aceasta este și speranța  municipalității din Vulcan, unde primarul Cristian Merișanu pariază, la rândul său, pe turism și crede că nu doar Pasul Vîlcan, ci întregul municipiu se va dezvolta, în anii următori, grație acestui sector de activitate.

Acesta este și motivul pentru care Primăria municipiului Vulcan lucrează deja, în ritm intens, la întocmirea documentației necesare în vederea declarării municipiului Vulcan drept oraș stațiune turistică. ”Turismul în Pasul Vîlcan a început cam tot atunci când a început și cel de la Straja. Este foarte adevărat că noi am rămas mult în urmă, iar Straja s-a dezvoltat într-un ritm accelerat în ultimii 30 de ani. În același timp, cred că pentru noi acest decalaj de timp a fost însă și unul favorabil, pentru că am învățat mult din experiența celor de la Straja, din lucrurile bune și mai puțin bune care s-au făcut acolo și suntem acum în situația de a acționa în mod eficient pentru a pune în aplicare ceea ce am învățat”, spune primarul Cristian Mertișanu.

Spre exemplu, acesta arată că Vulcanul vrea să evite o dezvoltare urbanistică în zona montană, unde este esențială dezvoltarea domeniului schiabil, a pârtiilor de schi, snowboard și sanie, în timp ce capacitățile de cazare pentru turiști trebuie dezvoltare în zona urbană de la baza muntelui, în municipiul Vulcan. ”O primă măsură pe care am luat-o a fost aceea de a rezilia contractele de concesiune pentru acele parcele de teren care au fost atribuite, cu mai mulți ani în urmă, celor care-și doreau să ridice capacități turistice în zona Pasul Vîlcan. Din diferite motive, cu mici excepții, nu au mai făcut acest lucru și atunci am decis să reziliem acele contracte, iar decizia pe care am luat-o a fost de a renunța la ideea de a mai construi în Pasul Vîlcan și de a utiliza terenul pentru extinderea domeniului schiabil”, arată Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Între timp, pentru iubitorii de schi, la Pasul Vîlcan este deschisă o pârtie dotată corespunzător cu instalație de teleschi și cu o bandă rulantă pentru copii, pârtia fiind ideală pentru cei care doresc să învețe practicarea sporturilor de iarnă. În același timp, Pasul Vîlcan este zona ideală pentru iubitorii distracției pe zăpadă cu sania, iar zona montană este un adevărat Rai al pasionaților schiului de tură. În plus, utilizarea instalațiilor de transport pe cablui de la Pasul Vîlcan rămâne una cu cele mai reduse costuri. ”Din acest an, am instituit și noi un sistem de ticketing bazat pe cartele cu puncte, ce pot fi utilizate atât pe telegondolă, cât și pe teleschi. Prețul unei urcări cu telegondola este de 15 lei, dar există și multiple facilități odată cu noul sistem de ticketing. De exemplu, cu un abonament de 60 de lei/zi se pot efectua urcări și coborâri nelimitate, atât pentru telegondolă, cât și pentru instalațiile de teleschi, dar există și alte forme de abonamente pentru instalațiile de transport pe care le avem”, spune primarul Cristian Merișanu.

Acesta spune că, într-un parteneriat pe care municipalitatea din Vulcan îl are cu firma Comexim din Lupeni, administrată de omul de afaceri Emil Părău, urmează ca în cursul acestui an să fie montat în Pasul Vîlcan și un telescaun care va deservi încă o pârtie din această stațiune. Primarul Merișanu spune că, în același timp, există promisiuni din partea CJH că va fi finanța realizarea unei rețele de alimentare cu apă a zonei turistice, fapt care va permite și utilizarea tunurilor de zăpadă deja existente, astfel încât pârtiile să beneficieze de condiții optime pentru practicarea sporturilor de  iarnă încă de la debutul sezonului.

Tot ca urmare a acestui parteneriat au fost deja realizate o serie de investiții în ceea ce privește atractivitatea pe timp de vară a Pasului Vîlcan, prin amenajarea unor trasee de mountain-bike, a unor trasee de ciclism care leagă Pasul Vîlcan de Straja, dar și a unor trasee spectaculoase de turism pedestru. ”Sunt pași importanți pe care deja am reușit să-i facem în direcția punerii în valoare a potențialului de dezvoltare a turismului în Pasul Vîlcan. Ne propunem să permanentizăm și acele competiții mondiale de longboard, pe care le-am găzduit deja de câteva ori, în ultimii ani așa cum ne propunem să organizăm și alte evenimente care să popularizeze Pasul Vîlcan în atenția iubitorilor de turism montan, atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară. Nu este ușor, dar nu este nici imposibil și am convingerea că, în scurt timp, Pasul Vîlcan și municipiul Vulcan în general vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește oferta turistică. Am curajul să pariez pe turism și sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, acesta va avea rolul pe care ni-l dorim în ceea ce privește dezvoltarea comunității noastre, cu efecte pozitive în viața oamenilor”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.